Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Vánočního kubu obvykle vaříme z ječných krup nebo krupek. Je to levné, zdravé a chutné jídlo, ale někdo mívá problém s horší stravitelností krup a nechce trávit svátky s nafouklým břichem. Dobrou alternativou může být použití jiných obilovin místo krup.
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně bezlepkové, což je cenné pro ty, kdo se lepku vyhýbají.
Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…
Jak uvařit kubu
Postup přípravy je velmi jednoduchý.
- Na kubu pro 4 osoby namočíme 50 g sušených hub (sušené houby mají výraznější aroma a chuť než čerstvé nebo mražené).
- Po namočení je osolíme, přidáme kmín a uvaříme doměkka.
- Pak je překrájíme nadrobno, ale vývar ponecháme.
- Na tuku usmažíme 1 drobně nakrájenou cibuli dorůžova.
- Smícháme uvařené obiloviny, houby a cibulku, ochutíme 2-3 stroužky česneku rozetřeného se solí, rozemnutou majoránkou, zvláčníme vývarem z hub a zapečeme v troubě při 200 °C asi 15-20 minut. Kuba musí zůstat šťavnatý, nemá být vysušený.
- Podáváme se salátem z červené řepy či kysaného zelí, nebo s celerovým salátem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké obiloviny místo krup
- Rýže je přirozeně bezlepková a asi bývá nejčastější náhradou za kroupy. Jak uvařit rýži, popisuje náš článek. Výživnější je rýže neloupaná, jen trvá déle, než se uvaří.
- Bulgur je asi kroupám nejpodobnější. Je to drcená pšenice, takže tvoří zrníčka. Uvařený je rychle, vaříme jej jako rýži. Propláchnutý vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut.
- Pohanku koupíme i jako kroupu. Je velmi zdravá a bezlepková. Pohanku nevaříme, ale po uvedení k varu ji vypneme a pod poklicí ji zabalenou v utěrce nebo pod dekou necháme asi půl hodiny změknout. Varem bychom v ní zničili cenný rutin.
- Jáhly jsou další bezlepkovou potravinou. Jáhly musíme dvakrát propláchnout vroucí vodou a pak vaříme v osolené vodě s kapkou oleje asi 15 minut doměkka.
- Quinoa je další z obilovin, které bychom měli znát a používat. Její přípravu podrobně popsal náš článek. Propláchnutou studenou vodou ji vaříme asi 15 minut.
- Kuskus je sice těstovina, ale jeho kulatý tvar podobný jáhlám může obilku napodobit. Jeho výhodou je velmi rychlá a jednoduchá příprava. Kuskus promícháme s trochou oleje, zalijeme vroucím vývarem z hub a necháme nabobtnat. Ochutíme jako klasického kubu, ale nezapékáme.
- Z méně běžných obilovin můžeme použít třeba slzovku nebo čirok.
Je jen na vás, které obilovině dáte přednost, a uvaříte z ní tradiční pokrm. Názorné video ukazuje jednoduchou přípravu vánočního kuby z krup
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 11 minutami
Mňamka
Přidáno před 31 minutami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 1 hodinou
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 8 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 11 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařit rýži není složité, ale je třeba dodržet tři hlavní zásady, aby výsledek byl perfektní. Poradíme, jak na to
Jak uvařit quinou? Královna superpotravin se v kuchyni neztratí. Jak s ní vařit a do jakých pokrmů ji použít
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Komentáře