5 častých chyb při výrobě domácích sýrů: Jak jim předejít
Pokud máme přístup ke kravskému nebo kozímu mléku přímo od farmáře, můžeme se pokusit o výrobu domácích sýrů. Na první pohled se vše může zdát složité, ale jakmile do tajů sýraření pronikneme, zjistíme, že to není nic těžkého.
Zpočátku se můžeme dopouštět začátečnických chyb, které nám zbytečně budou kazit výsledek. Dokonce můžeme nezvratně znehodnotit čerstvé mléko a to by byla opravdu škoda. V tomto článku se zaměříme na nejčastější chyby, kterých se dopouští nejeden začínající sýrař.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
5 nejčastějších chyb při výrobě domácích sýrů
Jestli budeme mléko pasterovat nebo ne, to záleží na nás. Pokud známe původ mléka a víme, že péče o zvířata i mléko je v pořádku, nemusíme pasterovat. Díky pasteraci se ale zbavíme životaschopných patogenních organismů, které by nám mohly přinést určité komplikace.
- Špatný výběr mléka. Samozřejmě nejlepší je mléko přímo od farmáře, ale sýr jde udělat i z kupovaného mléka. Ne ale z toho krabicového, ošetřeného UHT pasterací. V obchodě vyberte čerstvé mléko, ideálně termizované. Takové mléko je ošetřené šetrnou pasterací při 57–68 °C.
- Mléko by mělo být čerstvé a nejevit známky kysnutí. Pokud už kysnout začíná, použijeme ho k výrobě tvarohu. Na sýry už není vhodné.
- Nedodržení správné teploty podle dané receptury může mít za následek špatné sýrové těsto. Bez teploměru se při sýraření neobejdete.
- Nutné je také dodržovat stanovené časové intervaly, aby v mléce stihly proběhnout všechny potřebné procesy.
- Nedostatečné vyztužení sýrového zrna mívá za následek měkký, až blátivý sýr. Čím více zrno vyztužíme, tím hutnější sýr získáme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 6 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 9 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 11 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Poctivý domácí tvaroh zvládne i úplný začátečník. Stačí se vyzbrojit teploměrem a trpělivostí
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat
Desatero rad na téma čerstvé kravské mléko: Proč je dobré ho konzumovat?
Komentáře