Recepty z pohádek: Dařbujánovy poctivé domácí jitrnice
12. 12. 2020 Vaření
Advent pokračuje a s ním i naše Recepty z pohádek! Tentokrát přinášíme návod na to, jak vyrobit poctivé domácí jitrnice. Máte-li v rodině nebo mezi přáteli řezníka, který vám nabízí maso po zabijačce, neváhejte. Takové, jaké si uděláte podle našeho receptu, nerostly dokonce ani na stromě před chalupou havíře Dařbujána!
Recept z pohádky Dařbuján a Pandrhola
Dařbuján a Pandrhola je výborná česká pohádka, která nás provází tradičně každé Vánoce. Ačkoliv film s Jiřím Sovákem a Rudolfem Hrušínským v titulních rolích obsahuje celou řadu skvělých scén, jednou z nejlepších je ta, kde na stromě před chalupou havíře Kuby Dařbujána začnou růst jitrnice.
Jak vypěstovat strom, který by nesl takto speciální plody, to vám bohužel neporadíme. Za to vás ale můžeme naučit, jak si poctivé a výtečné jitrnice vyrobit doma. Je na ně potřeba notná dávka vepřového masa i vnitřností, je tedy nejlepší, máte-li k masu volný přístup - například pokud dobře znáte nějakého řezníka, který se zrovna chystá na zabijačku. Ale i jinak můžete potřebné suroviny nakoupit v nejbližším řeznictví a pustit se směle do díla! Hotové jitrnice pak budou nejlepší s vařeným bramborem a s ideálně rovněž domácím kysaným bílým zelím. Mňam!
Mohlo by vás zajímat
Jitrnice Kuby Dařbujána
Co budeme potřebovat (na cca 15 jitrnic):
- 1 kilogram vepřového boku
- 500 gramů vepřových vnitřností (plíce nebo srdce)
- 350 gramů vepřového laloku
- 350 gramů vepřových jater
- 500 gramů tvrdé žemle (housky, rohlíky)
- 500 ml vepřového vývaru
- 90 gramů soli
- 45 gramů utřeného česneku
- 1 lžíci majoránky
- 1 lžíci mletého pepře
- 1 lžíci mletého nového koření
- 1 lžičku mletého sušeného zázvoru
- vepřová střívka
Pozor! Pokud se chcete pustit do domácích jitrnic, budete potřebovat kvalitní mlýnek na maso a také plničku nebo nabíječku klobás. Plnička se dá sehnat kolem tisíce korun, narážečku pořídíte za pár stovek. Také budete potřebovat dva velké hrnce. Máte všechno? Tak do toho!
Mohlo by vás zajímat
Postup: Připravíme si hrnce, v jednom uvaříme bok a lalok úplně do měkka. Plíce nebo srdce vaříme rovněž do změknutí, ale zvlášť. Mělo by to zabrat asi hodinu. Mezitím pokrájíme žemle na menší kostičky, dáme je do mísy a zalijeme polovinou připraveného vývaru. Pozor! Vývar musí být horký. Ve zbytku vývaru rozmícháme utřený česnek.
Vařené vnitřnosti umeleme v ručním mlýnku nebo v mlecím strojku, syrová játra meleme rovnou dvakrát, aby byla opravdu jemná. Obojí přidáme do mísy k žemlím nasáklým vývarem. Dále přidáme sůl, všechno koření a přilijeme zbývající vývar s česnekem. Dobře promícháme.
Mohlo by vás zajímat
Uvařený vepřový bok důkladně vykostíme a spolu s lalokem nasekáme na malé kousíčky. Ty pak přimícháme k žemlové směsi a důkladně promícháme. Gratulujeme, nyní máte prejt! Ten je ale ještě potřeba dostat do střívek. Dobře vymytá střívka plníme pomocí příslušného nástroje a na koncích je dobře zašpejlujeme. Pak je ještě musíme cca 15 minut vařit v hrnci s vodou, a to těsně pod bodem varu - voda by tedy měla jen velmi mírně probublávat.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Tipy na jedlé dárky: Vyrobte domácí Bailey's nebo sváteční utopence!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12