Klasiky ze školní jídelny: Jak se dělá pravé šodó na dukátové buchtičky?
16. 1. 2021 Vaření
Když byly v jídelně buchtičky s krémem, byl to svátek! Na talíři plném vypečených dukátových buchtiček přelitých vanilkovou omáčkou se toho totiž nedalo moc zkazit. Přesto to šodó, které si pamatujeme z dětství, nemělo se skutečným šodó mnoho společného. Do původního francouzského receptu totiž patří bílé víno.
Jak na pravé šodó?
Talíř plný zlatých dukátových buchtiček přelitých hustou a sladkou vanilkovou omáčkou. Buchtičky s krémem, též zvané buchtičky se šodó, patřily vždy k tomu lepšímu v nabídce školních a závodních jídelen. Na tomto pokrmu se toho totiž nedá moc zkazit. Onen krém totiž byl v podstatě řídký vanilkový pudink, a takový zvládne i dítě. Pokud si dobře vzpomínáme, buchtičky bývaly často doplněné polévkou gulášového typu (jako všechna sladká hlavní jídla), a ty jídelnové kuchařky rovněž ovládají velmi dobře. Byla to tedy vždy požehnaná kombinace.
Má to ale jeden háček - to jídelnové šodó totiž s opravdovým šodó nemá moc společného. Původní recept na šodó, někdy nazývané chadeau, pochází z Francie a asi nepřekvapí, že obsahuje víno. Šodó se zároveň nelije na buchtičky s tím, aby se pak celý pokrm podával k obědu jako hlavní jídlo. Kdepak, teplým šodó se přelívá buď vláčný piškot nebo jiné sladké pečivo méně výrazné chuti, a to se pak servíruje výhradně v malé porci jako moučník. Chcete-li si takové šodó vyrobit doma, naučíme vás to! Přinášíme recept na to pravé francouzské.
Mohlo by vás zajímat
Dukátové buchtičky s pravým francouzským šodó
Co budeme potřebovat na buchtičky:
- 250 gramů hladké mouky
- 125 mililitrů polotučného mléka
- 1 žloutek
- 40 gramů cukru krystal
- 50 gramů másla
- 1/2 kostky droždí
- špetku soli
Postup: Do mléka (musí být vlažné, ideálně pokojové teploty) přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobíme do něj droždí. Promícháme a necháme ze směsi vzejít kvásek. Do druhé, větší mísy nasypeme zbytek mouky, přidáme špetku soli, žloutek, cukr a změklé máslo. Tip: Pro lepší manipulaci si máslo můžeme pokrájet na menší kostičky. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Mísu pak přikryjeme utěrkou a necháma cca hodinu kynout. Poté malou lžičkou z bochníku těsta vykrajujeme kousky, které ručně tvarujeme do dukátových buchtiček. Ty pak sázíme do tukem vymazaného pekáče. Buchtičky pečeme na 180°C cca 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Co budeme potřebovat na pravé šodó:
- 250 mililitrů kvalitního bílého vína (suchého nebo polosuchého)
- 4 žloutky
- 80 gramů cukru krystal
- 1/4 lžičky drcené vanilky
Postup: Širší nerezovou mísu položíme na hrnec s vroucí vodou, tedy nad parní lázeň. Do mísy pak nalijeme víno, přidáme žloutky, cukr a koření a ruční metlou šleháme, dokud nevznikne hustý kompaktní krém. Pozor! Šodó na buchtičky přijde ještě teplé a čerstvé, proto tomu uzpůsobte časové rozvržení přípravy receptu. Tip: Smyslem šodó je doplnit méně výrazaný dezert pikantní chutí. Kromě vanilky do krému tedy můžete přidat i jiné koření, například skořici nebo muškátový oříšek.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak upéct nejlepší dukátové buchtičky a uvařit lahodný vanilkový krém. Oblíbené recepty na sladkou pochoutku našeho dětství
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12