Vaření za Protektorátu: Maso nebylo, tak se jedly halušky se špenátem a kroupové karbanátky
4. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Období Protektorátu Čechy a Morava nebylo zrovna časem hojnosti. Potraviny se rozdávaly na příděl a většina masa putovala k vojákům. České hospodyňky tak musely u plotny vyjít opravdu s málem. Kroupy a brambory na tisíc způsobů, polévka z droždí a poloviční porce margarínu - tak vypadalo vaření za druhé světové války.
Kroupy a jáhly místo masa
Když je válka, je vždycky nedostatek. V období Protektorátu Čechy a Morava se obyvatelům potraviny rozdávaly na příděl a kdo jej spotřeboval dřív, než přišel další, měl smůlu. V rámci tohoto přerozdělování navíc zdaleka nebyly dostupné všechny potraviny. Většina masa putovala k vojákům a ani zelenina, ovoce, vajíčka nebo máslo nebyly na jídelníčku denně, někdy vůbec. Hospodyňky musely využívat hlavně kroupy, ovesné vločky, brambory a jáhlovou mouku, a tak bylo nutné být v kuchyni trochu kreativní. Aby to měly české ženy snazší, Hospodářská pomoc v roce 1942 vydala knížku Vaříme z přídělu, která přepracovávala klasické recepty tak, aby se daly vařit i v době omezení.
Mohlo by vás zajímat
„Z této knížky, milá hospodyňko, nenaučíte se vařiti – a ani toho nepotřebujete. Vaříte pro rodinu již leta a všem to vždy chutnalo a šlo k duhu. I dnes jim bude chutnati, jenom že to dá více přemýšlení a nelze již vařiti podle starých maminčiných receptů,“ stojí v úvodu publikace, která chodila poštou do protektorátních domácností zcela zdarma. „Všechny předpisy jsou vyzkoušeny a není v nich chyb. Čtete-li třeba, že do bábovky z ječné mouky stačí 3 dkg margarínu, tedy skutečně stačí a nebojte se, že by se vám bábovka s takovou trochou tuku nepovedla!“
Mohlo by vás zajímat
Kuchařka mimo jiné radí, jak s přidělenými surovinami nakládat, aby vydržely, a jak hospodařit opravdu šetrně. Tuku například doporučuje používat opravdu pomálu Kdo si předčasně vyškvařil měsíční příděl sádla, pak neměl hrnec umývat a na jeho stěnách usazený tuk měl využít při dalším vaření. A když už to opravdu nešlo, ještě bylo možné hrnec vysypat moukou a vyrobit jíšku.
Dieta z donucení
Při pohledu na dobové recepty jednoho napadne, že dnešní dietáři by z nich zřejmě měli radost. Je to strava plná vlákniny, což byl jistě záměr, vzhledem k tomu, že právě díky vláknině se člověk cítí plný. Vařila se například polévka z droždí nebo z kapusty, pekly se plněné brukve, jedly se brambory na tisíc způsobů - v guláši, ve formě placek, v pikantní omáčce či s rajčaty, dělal se i bramborový závin... A jako příloha se často objevovaly saláty nebo dostupná sezónní zelenina.
Mohlo by vás zajímat
Jak hospodyně nahrazovaly maso? Například karbanátky se dělaly z krup nebo z ovesných vloček. U těch ovesných stačilo povařit vločky na kaši, na margarínu osmažit cibulku, tu pak do kaše přimíchat spolu s vajíčkem, solí a trochou pomletého masa, které zbylo z vaření polévky, vytvarovat placičky, obalit je v bílku a namleté žemli a usmažit dozlatova. Kroupové se dělaly podobně. Ty sice nepotřebovaly vůbec žádné maso, naopak se ale žemle míchala rovnou do směsi na jejich výrobu, a to spolu s polévkovým kořením.
Mohlo by vás zajímat
Velmi dobré musely být dobové halušky se špenátem. „1 kg špenátu operte a ponořte na minutu do vřelé vody, načež nechte okapati. Mezitím uvařte 40 dkg halušek, oceďte a prolijte studenou vodou. V kastrolu rozpusťte kousek margarínu, dejte do něho halušky a špenát v celku, promíchejte, polijte vajíčkem, rozkloktaným v mléce s hrstí strouhanehé parmasánu a zapečte v troubě,“ zní původní recept a my musíme uznat, že toto bychom vlastně i docela rádi ochutnali. Co vy?
Zpracováno s využitím kuchařky Vaříme z přídělu; autor Jiří Šimek; vydala Hospodářská pomoc v roce 1942
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Olomoucké tvarůžky kdysi sloužily jako platidlo. V Lošticích se vyrábí už 145 let
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
10. 3. 2021 16:22
4. 3. 2021 14:25