Byliny v kuchyni: Je řeřicha nejzdravější rostlinou světa? Vypěstujete ji ve vatě za pár dní
8. 3. 2021 Životní styl
S přicházejícím jarem všichni potřebujeme tak trochu nakopnout organismus, očistit tělo a celkově se nastartovat po dlouhé zimě. Jednou z neocenitelných pomocnic je přitom řeřicha – a možná je dokonce tou vůbec nejlepší! Proč ji začít pěstovat a jíst?
Zázrak jménem řeřicha?
Možná si vzpomenete, že jste jako děti měli ve škole za úkol vypěstovat ji v namočené vatě - přesně tak snadno totiž řeřicha dokáže člověku dát nálož důležitých vitamínů a minerálů, a to od vitamínu C přes betakaroten, vitamíny A, B6, E a K až po draslík, železo, riboflavin, nasycené mastné kyseliny a vlákninu. Stačí semínka této rostlinky položit na vodou nacucanou vatu (ale poslouží dokonce i jen mokrý kuchyňský ubrousek) a nechat ji 2 až 3 dny na okně. Za tu dobu stihne naklíčit a po 6 dnech je možno ji sklízet.
Mohlo by vás zajímat
Existuje několik desítek druhů řeřichy, všechny ale mají stejně pikantní chuť. Jako koření se řeřicha využívala již ve starověku, hodně oblíbená byla v antickém Římě. Kuchařům nahrazovala hořčici, ale uznávali ji tam rovněž jako léčivku. Vůbec nejlepším a nejzdravějším druhem řeřichy je řeřicha potoční, která je dnes už ale známá spíše pod názvem potočnice lékařská. Podle starořeckého filozofa Xenofóna ji vojáci perského vládce Kýra jedli předtím, než vyrazili do bitvy a osobně si ji velmi oblíbil také Napoleon Bonaparte, který se zasloužil o rozvoj cíleného pěstování rostliny.
Co říká věda
Profesorka Jennifer Di Noia z Univerzity Williama Patersona v New Jersey se před několika lety zabývala konkrétnější definicí toho, co se vlastně přesně skrývá pod oním „ovocem a zeleninou“, které nám lékaři a výživoví poradci doporučují konzumovat, abychom snížili riziko chornických onemocnění. Di Noia nakonec přišla s tím, že jde o potraviny, které dokážou tělu ve 100 gramech dodat v průměru 10 a více procent denní dávky sedmnácti důležitých látek, kterými jsou draslík, vláknina, bílkoviny, vápník, železo, vitamíny B1, B2 a B3, kyselina listová, zinek a vitamíny A, B6, B12, C, D, E a K. Profesorka sestavila seznam 41 potravin, které tyto požadavky na základě jejího výzkumu splnily a právě řeřicha je na prvním místě v seznamu, a to dokonce se 100% výsledkem. Na druhém místě skončilo čínské zelí, dále stojí mangold, a pak výčet pokračuje například špenátem, čekankou nebo petrželí.
Mohlo by vás zajímat
Jak řeřichu konzumovat?
Chuť řeřichy ze všeho nejvíc připomíná ředkvičky, proto je nejlepší přidávat ji syrovou do salátů, nebo s ní dozdobovat obložené talíře či zdravé chlebíčky a jednohubky. Hodí se ale také do pomazánek, polévek nebo jí můžete jen tak posypat čerstvý chléb s máslem. Pozor! Řeřichu nevařte ani jinak tepelně neupravujte. Tím by totiž ztratila nejen několik vitamínů v čele s důležitým céčkem, ale také svou typickou chuť.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Začíná rašit medvědí česnek! Kdy a kde ho sbírat a jak jej využít v kuchyni?
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12