Už jste pili redespresso? Vypadá to jako káva, ale není to káva. A ani čaj
13. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Vypadá to jako káva, ale není to káva. Povzbudí to jako čaj, takový popis ovšem také nesedí. Redespresso je hitem mezi zasvěcenými znalci teplých nápojů. Už jste o něm slyšeli? A oč se vlastně jedná?
Ani káva, ani čaj
Před několika lety zapálení milovníci kávy a dalších horkých nápojů - ti, kteří vás vždy opraví, že nic jako 'malé espresso' neexistuje - objevili novinku zvanou redespresso. Tato speciální pochoutka se pomalu dostává i do širšího povědomí. Už jste se s redespressem setkali?
Mohlo by vás zajímat
Redespresso na první pohled vypadá jako klasické espresso. Připravuje se v kávovaru a má i vrstvu husté pěny stejně jako kvalitní káva. Při bližším zkoumání ale člověk začne pochybovat. Ze všeho nejdřív si ten, kdo si dá redespresso naslepo, všimne jiné, nasládlé, skoro až medové vůně. I barva nápoje je trochu jiná, rozhodně ne přímo černá, spíše hodně tmavě červená. Při prvním ochutnání už je jasno - tento nasládlý drink nemá s kávou nic společného! A je to pravda - když pijete redespresso, pijete ve skutečnosti rooibos. Speciálně upravený rooibos, pro pořádek, aby bylo možné připravovat jej v kávovaru. Stejně jako káva se rooibos na redespresso vkládá do košíčku, ale na rozdíl od kávy se nestlačuje. Extrakce rooibosu také trvá kratší dobu než v případě kávy.
Proč pít redespresso?
Redespresso neseženete v každé kavárně, dá se ale pořídit i ve větším balení pro domácí přípravu, máte-li kávovar (ať už pákový, či kapslový) nebo alespoň french press. Díky intenzivní a bohaté chuti je možné pít ho také v úpravě jako latté nebo capuccino; ostatně, v Africe, odkud rooibos pochází, místní tento nápoj tradičně doplňují mlékem a cukrem. Proč ho určitě zkusit? Tak především je takto upravený rooibos velice zdravý - díky extrakci v kávovaru nabízí jedna porce redespressa obrovské množství antioxidantů. Rooibos není čaj, připravuje se ze stonků a listů keře jménem čajovec kapský. Ty se suší, společně drtí, a pak se nechají oxidovat, čímž získají onu červenou barvu.
Mohlo by vás zajímat
Rooibos je důležitý zejména díky obsahu prospěšných flavonoidů (látky s antioxidačními účinky, souhrně nazývané jako vitamín P) kvercetinu a luteolinu, které jsou známé pro využívání v podpůrné léčbě rakoviny. Podle autorů odborného článku Quantitative Characterization of Flavonoid Compounds in Rooibos Tea publikovaném v roce 2002 v Journal of Agricultural and Food Chemistry může popíjení rooibosu pomáhat také s nervovým vypětím, alergiemi a trávicími potížemi, především se zácpou. A protože rooibos neobsahuje kofein, hodí se i jako lék pro děti či těhotné a kojící ženy. Dále v rooibosu najdeme minerální látky mangan, fluor a především měď. V rooibosu je rovněž obsaženo menší množství vitamínu C.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Záhada slavné limonády: Proč se zázvorové pivo jmenuje pivo, když to vlastně není pivo?