Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
17. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Umíte si představit život bez vanilky? Asi sotva. Minimálně už kvůli vanilkovým rohlíčkům anebo pořádné porci vanilkové zmrzliny. Vanilku už dnes považujeme za samozřejmost, přitom její cesta do civilizace byla poměrně dlouhá a můžeme říci, že i pořádně trnitá.
Tam v mexických horách...
Celý vanilkový příběh začíná v 15. století v horských oblastech Mexika, kde žil indiánský kmen Totonaků, o němž se vědělo, že pěstuje a zpracovává vanilku. Indiáni ji používali hlavně k náboženským a léčebným účelům. Věřili totiž, že vanilkové orchideje vyrostly z krve jisté bohyně a jejího pozemského milence, kterého zabil dívčin otec. Vanilková nadvláda Totonaků ovšem netrvala dlouho, protože jejich území dobyli Aztékové. Ti velmi rychle přišli na to, že vanilka má afrodiziakální vlastnosti. Chudáci Totonakové tak museli Aztékům od té doby platit daň ve formě vanilkových lusků. Jelikož vanilková orchidej po dozrání a sklizni zčerná, Aztékové ji nazývali černým květem. A pak přišel Hernán Cortés, jemuž údajně aztécký vládce Montezuma nabídl nápoj xocolatl, což bylo kakao smíchané s vanilkou.
Mohlo by vás zajímat
Počin Thomase Jeffersona
Vanilka Cortésovi zachutnala, takže ji odvezl do Evropy. Díky Hughu Morganovi, lékárníkovi královny Alžběty I., se vanilka brzy začala objevovat v parfémech, ale také v alkoholu nebo v tabáku. Později se o další rozšíření této okouzlující orchideje postaral i Thomas Jefferson, třetí americký prezident, který vanilku objevil ve Francii, a začal ji přidávat do zmrzliny. V Kongresové knihovně se dokonce dochoval jeho osobní recept na mraženou vanilkovou pochoutku.
Mohlo by vás zajímat
Existuje pět hlavních odrůd vanilky, každá s mírně odlišnými vlastnostmi. Tahitské lusky produkují více květinového tónu, zatímco indonéská vanilka nese dřevitou chuť. Francouzská vanilka nemusí nutně pocházet z Francie, ale je pojmenována podle francouzského stylu zmrzliny vyrobené z vanilkového pudinkového základu. Bourbonské vanilkové rostliny pocházejí z Réunionu a Madagaskaru - ostrovů v Indickém oceánu u jihovýchodního pobřeží Afriky - a vydávají máslové, bohaté tóny. Mexická vanilka je jedinečná svými kouřovými podtóny.
Dvanáctiletý vynálezce
Na světě je spousta míst, která nabízejí vanilce příznivé podnebí, takže teoreticky není důvod, proč by se jí tam nemělo dařit. Jenže chyba lávky. K opylení květů je totiž třeba speciální druh včel melipona, který žije pouze v Mexiku, anebo malých kolibříků. Na podstatu problému, proč se vanilkové lusky netvoří všude, kde vanilka roste, přišel podle článku v magazínu National Geographic The Little Boy Who Should’ve Vanished, but Didn’t od Roberta Krulwiche v roce 1841 tehdy dvanáctiletý Edmond Albius, jenž se narodil do otroctví na ostrově Réunion v Indickém oceánu. Následně vymyslel techniku, jak ručně opylovat květy vanilky pomocí tyčinky.
Mohlo by vás zajímat
Vanilka je významnou složkou aromaterapeutických olejů, které se využívají při depresivních stavech. Je o ní známo, že zlepšuje trávení a podporuje chuť k jídlu. Nemůžete usnout? Zkuste kápnout kapku vanilkové esence na polštář a uvidíte, jak rychle se vám to podaří.
Vanilka v kuchyni
Asi netřeba připomínat vanilkové rohlíčky, vanilkovou zmrzlinu či vanilkový puding. Z uvedeného je jasné, že vanilka má své neochvějné místo zejména v kuchyni. Jelikož je pravá vanilka velmi drahá, častěji se používá syntetický vanilin nebo etylvanilin, přesněji řečeno cukry prodávané v malých sáčcích. K dostání jsou ale i vanilkové lusky, ze kterých si snadno uděláte vanilkový cukr sami. Navíc lusky použité třeba při přípravě různých krémů nemusíte hned vyhazovat. Dají se usušit a opětovně použít.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dobrota ve znaku Lotrinska: Slaný koláč quiche miloval i polský král Stanislav I.
Jak správně rozříznout vanilkový lusk? Jednoduchý postup předvede videonávod
Čím dochutit sladké krémy a náplně: Poradíme vám, jaká jsou přírodní a potravinářská aromata
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Javorový sirup je sladký, přesto zdravý. Objevil ho indiánský náčelník máchající sekerkou
Máslové krémy jsou nejpoužívanějšími krémy vůbec: Zdobí se jimi dorty, zákusky, pečivo i vánoční cukroví
Jak vyrobit dokonalý vanilkový extrakt? Jednoduchý postup ukážeme ve videonávodu