To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?
30. 3. 2021 Tipy a triky
Smažený sýr neboli smažák je jedním z nejoblíbenějších jídel Čechů. Poctivý kus sýra v trojobalu a dozlatova usmažený chutná skvěle s tatarkou a vařenými brambory, někdo si ho ale rád dá i v housce nebo ve smaženém duu s hranolky. Často se ovšem stává, že sýr při výrobě vyteče. Přinášíme zaručené fígle, jak tomu zamezit.
Dokonalý smažák
Smažený sýr je jednou z klasik české kuchyně. Jídlo, které potěší masožravce, vegetariány i milovníky nezdravých dobrot, je výtečné zejména s vařeným šťouchaným braborem a domácí tatarskou omáčkou. Smažák rovněž patří mezi stálice stánků s rychlým občerstvením, kde jej většinou dostanete v housce. Velmi snadno jej připravíte i doma, tuto pochoutku ale může trochu zkazit jedna nepříjemnost; smažák totiž hrozně rád vytéká z trojobalu. Následující triky vám ale pomohou tomu zabránit.
Mohlo by vás zajímat
Základem je samozřejmě výběr sýra. Potřebujete takový, který se na talíři rozteče, ale až po zakrojení. Často se používá 30% eidam, tzv. třicítka, lepší je ale 40%, anebo sáhněte po goudě, která je i chuťově lepší. Naprosto se vyhněte všem nízkotučným verzím sýrů; sýr s nízkým obsahem tuku se totiž nerozteče vůbec a výsledek bude jen gumový. Plátek na smažení by zároveň měl být tlustý asi centimetr, silnější se bude drát ven ze strouhankového kabátu již při smažení.
Mohlo by vás zajímat
Záleží i na tom, v čem přesně sýr obalujete. V tradičním trojobalu byste zřejmě sáhli po hladké mouce, pro smažený sýr je ale vhodnější mouka polohrubá. A pozor! Sýt obalte sice do tenkých vrstev, ale zato dvakrát. Dvojitý trojobal i typ mouky by měly vytékání sýra do friťáku nebo pánve zabránit. Opravdovou vychytávkou pak je vložit naporcovaný a obalený sýr před smažením na 20 minut do mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Pro smažení sýra si vyberte buď zmiňovaný friťák, nebo hlubokou pánev. Ujistěte se, že máte dostetek oleje - sýr musí být ponořený - a že je olej opravdu rozpálený, než do něj sýr vložíte. Sýr při smažení obracejte za pomoci plochého nástroje a opatrně; tak, abyste nenarušili trojobal, protože i z malé trhliny vám sýr může vytéct. Po vytáhnutí smažáku z olejové lázně jej osušte ubrouskem, díky čemuž se zbavíte i přebytečného tuku, a podávajte jej ihned. Čím déle budete čekat, tím gumovější váš oběd bude.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
Jak usmažit sýr, aby se neroztékal. Co jej dokonale udrží v trojobalu?
7 receptů na karbanátky: Milujeme květákové, kapustové, luštěninové i masové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12