Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun
12. 6. 2021 Životní styl
Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který si můžete snadno vyrobit i doma. Slyšeli jste ale o bezinkovém medu? Je to neskutečně voňavá záležitost, která má navíc úžasné léčivé účinky a rychle se stane stálicí vaší přírodní lékárničky.
Blahodárný bez
Je tu červen a to znamená, že voňavý a léčivý bez bují a kvete všude, kde může. Tato květina je nejen krásná, ale také plná prospěšných látek, díky kterým její sílu oceňovaly již naše prababičky. Jeho květy působí proti nachlazení a hořečce. Studie Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections obsahuje výsledky experimentu o šedesáti lidech s příznaky chřipky, kdy byl části z nich čtyřikrát denně podáván bezový sirup. Příznaky ustoupily nebo zcela zmizely po dvou až čtyřech dnech. U těch, kteří sirup nekonzumovali, to trvalo celý týden.
Mohlo by vás zajímat
Bez umí pomáhat také při potížích s močením, zažíváním, tlumí bolesti hlavy či zubů a působí protizánětlivě. Jak uvádí studie Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry, ve 100 gramech bezinek najdeme až 35 mg vitamínu C, což je až 60 % doporučené denní dávky dospělého člověka. Stejná studie vyzdvihuje také velký obsah vlákniny v bezinkách, která činí až čtvrtinu DDD. Další výhodou je obsah flavonolů, významných antioxidantů.
Vyrobte si bezinkový med
Výroba bezinkového medu je snadná a nestojí moc peněz, jen sběr bezových květů chce trochu trpělivosti. Potřebovat jich totiž budete asi 40 a měly by být velké a rozvité. Bez černý, který k tomuto účelu potřebujete, je u nás naštěstí velmi rozšířený, a když vychytáte hezké počasí, může být ze sběru příjemná procházka. Kromě květů si dále připravte litr vody, kilo až kilo a půl cukru krystal a tři chemicky neošetřené citrony.
A jak na to? Květy je potřeba přebrat, vybrat jen ty čisté, odstranit z nich nečistoty a drobné broučky. Je to trochu pracné, ale třeba ve dvou s kamarádkou nebo dcerou to půjde rychle a může to být i zábava. Důležité je květy neprat ve vodě, protože na nich musí zůstat co nejvíce pylu. Maximálně je můžete opatrně a lehce opláchnout. Z květů odstraňte široké stonky. Pak kytičky dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte na plátky nakrájené citrony. Nechte louhovat na tmavém místě 24 hodin.
Mohlo by vás zajímat
Na druhý den výluh přeceďte přes plátno. Přisypte k němu cukr a vařte asi hodinu a půl, dokud se obsah hrnce nezačne táhnout. Tip! Pokud chcete med voňavější, vyškrábněte do něj obsah jednoho vanilkového lusku. Pro hustští variantu zase přidejte více cukru. Hotový med nalijte do uzavíratelných, čistých a suchých sklenic a skladujte v chladu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?
Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
18. 6. 2021 08:07
15. 6. 2021 09:07
14. 6. 2021 10:46