Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky
13. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho slavných děl i to, co snídal, co míval rád k večeři a jak stoloval? Pojďte s námi nahlédnout do kuchyně známého intelektuála.
Spisovatel a jedlík
Narodil se 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, dětství strávil v Úpici… Vzpomínáte na automatickou odpověď, která každému maturantovi naskočila při otázce na život a dílo Karla Čapka? Přitom by možná bylo zajímavější vědět, a třeba bychom si to i lépe pamatovali, co si tak Karel dopřával k obědu, jestli měl rád českou kuchyni a jak stoloval. Pojďme mezery v kulinárním vzdělání napravit dnes! Ať už jste od Karla Čapka četli Továrnu na absolutno, Trapné povídky nebo třeba Krakatit, přečtěte si i o tom, co měl společného s námi se všemi, tedy o tom, co mu chutnalo. Třeba taky zjistíte, jestli platí rčení „hladový jako spisovatel“…
Mohlo by vás zajímat
Pozdní snídaně i večeře
Jak v knize První republika u stolu uvádí její autor Jaroslav Vašák, spisovatel Karel Čapek si rád pospal a snídal až před devátou. Miloval skromná jídla a tak byly k snídani obvykle dva loupáky a káva bez kofeinu se šlehačkou. Na oběd ve 13 hodin si dopřával obyčejné venkovské pokrmy, s bratrem Josefem jako malí milovali třeba koprovou omáčku, polévku kaldoun nebo jihočeské knedlíky bosáky. Po obědě si Karel dával opět kávu bez kofeinu a malý zákusek. Večeřel poměrně pozdě, až kolem 22 hodiny.
O vaření a kuchyň se do doby, než se Čapek oženil s Olgou Scheinpflugovou, starala Helena Šunková. Její tlučené štrúdly byly vyhlášenou delikatesou a každý pátek se na ně těšili známí novináři, herci, malíři, sochaři, ale i prezidenti T. G. Masaryk či Edvard Beneš, tedy všichni, kteří v rámci spolku Pátečníci poslední pracovní den v týdnu Čapka navštěvovali. Mezi Pátečníky měli přístup jen muži, a proto i občerstvení servíroval Čapkův řidič. Filozofické, ekonomické a politické debaty vedli členové Pátečníků obvykle nad studeným občerstvením.
Čapkovy milované palačinky
Helena Šunková se o vaření v domě Karla Čapka starala do roku 1931. Když se ale měla vdávat, vystřídala ji na pracovní pozici kamarádka Alžběta Venhodová. Mezi nejoblíbenější jídla, jež Čapkovi Alžběta připravovala, patřily například trochu netypické, špenátem plněné smažené palačinky. Chcete-li si je udělat podle originálního receptu, budete potřebovat ¾ litru mléka, 1 vejce, 250 g polohrubé mouky, špetku soli a předem připravený špenátový protlak zahuštěný vejcem. Postup je následující: Směs na palačinky smíchejte, usmažte obvyklým způsobem palačinky z obou stran dozlatova a potom je naplňte špenátem. Zaviňte, obalte v trojobalu jako řízek a usmažte.
Placičky, řízky a „drama na stole“
Mezi další dobroty servírované na stole Karla Čapka patřily placičky z vařených brambor, piškotová nadýchaná palačinka - nebo spíše omeleta - a smažené telecí řízky, které měly jednu zvláštnost. Po obalení v trojobalu se ještě těsně před vložením do pánve s rozehřátým tukem řízky protáhly rozšlehanými vejci a až pak se smažily. Tenhle neobvyklý postup měl zaručovat, že se na povrchu řízku utvořila vrstva, jež zabraňovala vysušení masa. Ovšem nebylo to jen vaření, na co Čapek dbal. Hodně mu záleželo také na stolování, dokonce trval na tom, ať se raději zkrátí doba přípravy jídla a zbylý čas se věnuje nazdobení stolu. Doslova říkával: „Můžete jíst jako bohové, aniž byste zapřáhli nějakého lidského tvora v kuchyni do pětihodinové honičky, neboť dobrý recept je jako dobré drama. Čím méně řečí, tím lepší jádro.“ Pokud se tedy chcete inspirovat stylem slavného spisovatele, jezte klidně obyčejně, ale dejte si záležet na tom, jak máte prostřeno.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Masaryk hladověl a alkoholik Gottwald měl rád tučná jídla. Jak se měnily chutě našich prezidentů?
Telecí rosol, žloutkové fleky i kuře s kečupem. Na čem si rád pochutnával Vlasta Burian?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Nejlepší koprová omáčka jako od babičky? Držte se těchto zásad a dopadne to na jedničku!
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Komentáře
31. 3. 2022 00:59