Holka u plotny radí: Jak udělat ty nejlepší palačinky? Zkuste trik přímo od Francouzů
14. 6. 2021 Vaření
Jsou v hned hotové, dají se naplnit nasladko i naslano a milují je malí i velcí. Palačinky patří mezi oblíbené moučníky a asi i proto existují restaurace, palačinkárny, někdy zvané také crepérie, které se zaměřují pouze na palačinky. Vy si ale ty nejlepší palačinky můžete udělat doma. Jak na to, aby z nich nebyly trhance, poradí food blogerka a lektorka kurzů vaření Šárka Adámková známá jako Holka u plotny.
Hrátky s plátky
Palačinky patří mezi moučníky z litého těsta, které se obvykle připravují z nějakého druhu mouky, vajec, mléka, cukru a špetky soli. Tato sestava je asi nejtypičtější u nás, přičemž mouka v „českých“ palačinkách bývá hladká. V různých zemích se ale palačinky dělají různě. Ve Francii se jim říká crêpes, jsou velmi tenounké, průměrem větší než v Česku a těsto na ně se zadělává často už den předem a třeba z mouky pohankové, byť to není pravidlo. Variabilně se používá i mouka kukuřičná, rýžová nebo třeba čočková. Těsto na palačinky se obecně může a nemusí sladit, a to podle toho, jakou náplň do palačinek chceme následně zvolit. Bude-li sladká (typicky marmeláda, čokoláda a ovoce), můžeme těsto trochu osladit. Plánujeme-li náplň slanou, těsto pouze lehce osolíme. „Já těsto vždycky trochu solím, ať palačinky pak plním čímkkoliv. Sůl pomůže dosáhnout výraznější chuti. Ale samozřejmě stačí jen trochu, tak, jak to dělávaly naše babičky,“ říká Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny.
Mohlo by vás zajímat
Všechno správně
Jakkoliv nejsou palačinky na přípravu složité, několik zásad se přece jen dodržet má. Musíte mít správně husté těsto, správnou pánev a správně ji rozehřát. „Když je těsto husté, palačinka je moc tlustá, když je řídké, tak se zase trhá,“ říká Šárka Adámková, která doporučuje použít na půl litru mléka 1 vejce, 200 g hladké mouky a špetku soli. A určitě nedávejte prášek do pečiva, byť to některé hospodyňky dříve zkoušely. To pak ale nejsou palačinky, spíš lívance. Palačinky mají být tenké. „Kromě dobrého receptu je důležitá i dobrá pánev a to, jak moc nebo málo ji zahřejete. Pánev musí mít nepřilnavé dno a ideálně nižší okraje, aby se vám palačinky dobře obracely. Rozehřejte ji dost, ale ne moc. Když se z pánve kouří, je to už moc a palačinka se rychle spálí,“ dodává food blogerka a připomíná, že tuk na pánev patří, ale jen v minimálním množství. „Stačí pánev pouze potřít mašlovačkou olejem nebo přepuštěným máslem. Palačinky nemají v tuku určitě plavat, pak by jej zbytečně nasákly a nechutnaly by, jak mají.“
Dobré těsto
Při přípravě těsta je vhodné nejdříve rozšlehat vejce, přidat trochu vlažného mléka a trochu prosáté mouky. Pak za postupného šlehání nebo míchání přidávejte suroviny tak, až dosáhnete požadované hustoty. „Pokud se vám zdá těsto řídké, přidejte trochu mouky, naopak husté těsto zředíte mlékem nebo vodou, případně můžete použít i kokosové či jiné alternativní mléko,“ říká Adámková. „Ale vždycky se přesvědčte, že jste řádně rozmíchali všechny hrudky a hotové těsto určitě musíte nechat odpočinout v lednici. Půl hodiny je minimum, ale nic se nestane, když tam bude v zakryté nádobě čekat od večera do rána. Pouze jej pak před přípravou znovu řádně promíchejte,“ vysvětluje Holka u plotny s tím, že mouka potřebuje čas, aby se s dalšími surovinami dobře propojila. Tajným francouzským trikem je přidat do těsta trochu oleje. „Palačinky nebudou mít tendenci se trhat a budou vláčnější i v chuti. Zároveň můžete těsto ochutit i pravou vanilkou nebo rumem,“ dodává Šárka Adámková.
Pečení bez trhání
Z hotového odleželého těsta nalijte trochu na rozehřátou a lehce vymazanou pánev a za postupného otáčení s pánví rozlijte těsto do všech stran a upečte první „zkušební“ malou palačinku. Podle ní zjistíte, jestli je hustota těsta akorát, jestli je správně ochucené a zda je dobře rozehřátá pánev. Právě u první palačinky všechno doladíte a ty další už budou vzorné. Hotové palačinky potřete džemem, povidly nebo čokoládovou ganache, srolujte nebo přehněte do vějířku, dozdobte případně šlehačkou nebo jen pocukrujte a ihned podávejte. „Nedoporučuji dělat palačinky dopředu. Rychle osychají, později i gumovatí a nejsou tak dobré. Máte-li naspěch, udělejte si předem těsto. Smažení je otázka chviličky,“ říká Šárka Adámková a dodává, že když se přece jen stane, že palačinky zbudou, lepší, než je ohřívat, je raději je druhý den zapéct s tvarohem, cukrem a vejci - nebo naslano podle toho, jaké bylo těsto.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12