Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
19. 6. 2021 Vaření
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech dodržovat má. Ale co když vám voda už trochu leze krkem a z alkoholu by vás čekal leda tak bolehlav? Dopřejte si míchané nealko nápoje! Barevně a chuťově nejsou o nic chudší než jejich „opilí“ kamarádi, a navíc si díky nim doplníte nejen tekutiny, ale třeba i vlákninu, vitamíny nebo bílkoviny.
Staré dobré časy
Nedílnou součástí nápojových menu byla kdysi Americká limonáda. Vzpomínáte na červený sirup na dně sklenice doplněný ledem, ananasem z konzervy, pomerančovým džusem a perlivou vodou? Tahle sestava vytvářela barevně nádhernou kompozici. Tak proč si ji nedopřát i dnes? Pro dětské oslavy, třeba na závěr školního roku, je tahle limča jak dělaná. Postupujte tak, že dáte na dno sklenic nejdřív ovoce, na ně nalijete sytě červený sirup, třeba grenadinu, na to dáte led a velmi opatrně nalijete po vnitřní stěně sklenice pramínkem pomerančový džus. Doplňte sodovkou a podávejte. Vrstvy by se neměly promíchat. Efekt Americké limonády tkví právě v tom, že vytváří barevně oddělené části nápoje.
Mohlo by vás zajímat
Virgin Mojito
Zatímco „Amerika“ byla nabídkou barů kdysi, dnes je poměrně běžnou součástí nabídky drinků Mojito bez alkoholu, které se někde nazývá Virgin, někde Soft Mojito. Zatímco do alkoholické verze patří bílý rum, tady se bez něj obejdete a nápoj bude i tak mimořádně lahodný. Na Soft Mojito potřebujete limetkovou šťávu, třtinový cukr, ledovou tříšť a hodně máty. Na dno sklenice dejte na čtvrtky nakrájenou omytou limetu, třtinový cukr a hrst mátových lístků. Vše řádně hmoždířem rozdrťte. Doplňte ledovou tříští a sodou a podávejte ozdobené mátou a limetkou.
Mohlo by vás zajímat
Virgin colada
Ano, stejně jako u Mojita, se Piňa colada bez alkoholu označuje přídavkem „Virgin“ (panenská). Zatímco do klasické Piňa colady patří bílý rum, kokosový sirup, smetana a ananasový džus, u nealko verze zkrátka jen vynecháte ten rum. Kokosový sirup lze nahradit hustým kokosovým mlékem, nápoj nebude tolik sladký. Podstatná je hlavně kombinace kokosové, ananasové a smetanové chuti. Jak na to? Do šejkru dejte ananasový džus, kokosové mléko nebo sirup a smetanu. Poměr surovin může být 1:1:1, anebo bude některé suroviny víc; pak bude chuť „kokosovější“, případně víc ananasová, to je na vás. Všechny suroviny řádně promíchejte s ledem a ihned podávejte. Náš tip! Místo šejrku můžete použít čistou větší zavařovačku, poslouží také dobře. Virgin coladu podávejte ozdobenou kouskem ananasu. Kdybyste chtěli být opravdu originální, můžete dát nápoj do půlky čertsvého kokosu a případně jej na závěr ještě posypat kokosovými lupínky. Obdiv hostů bude zaručen!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Den Piňa Colady
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Čím nahradit mléčné výrobky? Zkuste kokosové mléko nebo mandlový jogurt
Levandule na zahradě: Snadné pěstování a jednoduché využití oblíbené bylinky přináší radost