Pražský koláč: Je opravdu z Prahy? A jak to, že ho tak milovala herečka Brigitte Bardot?
23. 8. 2021 Vaření
Vypadá trochu jako naplněná houska, uvnitř sladkého kynutého těsta pražského koláče se ale ukrývá lahodný pudinkový krém. Když k tomu připočteme křupavou drobenku na povrchu této sladké briošky, pochopíme, proč je tento koláč nejen u nás tak dlouho oblíbený.
Recept od polské babičky
I když pražský koláč z Prahy vůbec nepochází, přece jen jde o regionální záležitost, v ostatních koutech naši vlasti jej vlastně nikdo pořádně nezná. To, jak se do Prahy dostal, sice není jasné, jisté je ale to, že ho, jak uvádí článek v Lemonde.fr, v 50. letech minulého století poprvé upekl polský cukrář Alexandre Micka. Ten měl recept od své polské babičky, ale to, zda se k ní třeba nedostal z nějaké pražské domácnosti nikdo neví. Údajně se ale podobný recept vyskytoval již ve staročeských kuchařkách. Protože to ale není nijak doloženo, zásluhy na jeho vytvoření má stále Alexandre Micka.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbený koláč Brigitte Bardot
Podle webu Latartetropezienne.fr se polský cukrář po válce přestěhoval do francouzského přímořského letoviska Saint-Tropez. V té době bylo městečko oblíbené mezi umělci a spisovateli a v tomto prostředí se cukráři velmi zalíbilo. V roce 1955 tam tedy otevřel cukrárnu s pekárnou a upekl koláč, který dodnes nese název tarte tropézienne a je jakýmsi symbolem Saint-Tropez. Jeho receptura je tajná a koláč je dokonce chráněn ochranou známkou. Pokud by vás zajímalo, jak se koláč dostal k Brigitte Bardot, není to již tak těžké vzhledem k jeho původu ve Francii, uhodnout. V té době se totiž na Francouzské riviéře natáčel film Rogera Vadima …a Bůh stvořil ženu s Brigitte Bardot v hlavní roli a cukrář Micka dodával filmařům občerstvení. Když slavná herečka koláč poprvé ochutnala, tak ji nadchnul, že sama vymyslela jeho název La tarte de Saint-Tropez, který pak Micka trochu upravil.
Mohlo by vás zajímat
S pudinkem nebo krémem?
U nás byl nejvíc populární v 70. a 80. letech, pak se na něj trochu zapomnělo, nyní jej opět v některých cukrárnách nabízejí, a to dokonce v mnohem lahodnější podobě, která se víc blíží francouzskému originálu. Původně se totiž pražský koláč pekl z těsta, do něhož se přidávala majonéza, plnil se obyčejným pudinkovým krémem a navrchu jej zdobila skořicová drobenka. Tím se výrazně odlišoval od francouzského originálu, který je o dost luxusnější. V originále se totiž peče brioška z máslového kynutého těsta, do něhož se přidává aroma pomerančových květů, někdy i rum, a sype se bílými cukrovými krystalky. Tento tarte tropézienne se plní nikoli pudinkem, ale máslovým žloutkovým krémem.
Mohlo by vás zajímat
Přísně tajná receptura
Když v roce 1985 předával Alexandre Micke vedení pekárny Albertu Dufrênovi, dal mu recept napsaný na kartonové krabičce na pečivo. Ta je od té doby uložena v malé kovové krabičce, která je uschována v trezoru. Recept v současnosti znají pouze tři lidé a krémová náplň koláče se dodnes vyrábí v nejpřísnějším utajení. I když je původní recept tajný, existuje spousta podobných, které se originálu hodně blíží. A pokud byste tu chtěli ochutnat tu pravou francouzskou verzi, zajeďte si do Saint-Tropez. Dnes si jej můžete dát přímo ve městě rovnou ve čtyřech pobočkách pekařství La Tarte Tropézienne, kde ho nabízejí hned v několika velikostech. Navíc tu mají i další verze, třeba s jahodami a malinami nebo s krémem malinovým, citronovým, ořechovým či kakaovým. V případě, že originál nevyžadujete, pusťte se do pražského koláče. Když použijete kvalitní suroviny a dáte si s ním práci, bude určitě stejně dobrý jako slavný zázrak ze Saint-Tropez.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Recepty z českých filmů: Kančí? Jedině se šípkovou omáčkou!
Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
23. 8. 2021 14:43