Co víme o kapustě
22. 10. 2008 Vaření
Kapusta byla vypěstována zřejmě z brukve zelné. Z té byly ale vypěstovány zároveň i jiné druhy košťálové zeleniny.
První pěstování kapusty se přiřazuje Středozemí. Egypťané už pěstovali jednoduché kapusty. Pěstování se dále vyvíjelo a v 16. století byly druhy poměrně ustálené. Tvary kapusty se podobaly zhruba těm dnešním. Kapusta listová lze také nazývat zelím listovým. Je zde vidět příbuznost kapusty listové se zelím. U této kapusty vlastně vyrůstají listy na dlouhém košťálu. Listy jsou potaženy jakýmsi voskovým povlakem. V současné době se šlechtitelé stále zabývají pěstováním nových kultivarů, jak raných, mezidobých nebo pozdních.
Pěstování a použití této kapusty v kuchyni je jednoduché a přesto se nezařadila na přední místo. Častěji se využívají její příbuzné druhy.
V naší kuchyni se stala oblíbenou kapusta kadeřavá neboli kadeřávek. Pěstovali jej také už v 16. století. Prý byl za časů Pliniových označován jako sabelické zelí jemné chuti. Kadeřávek má společné se zelím to, že může být také červený. Kadeřávek se nejvíce oblíben v západní Evropě a ve Skandinávii. Víte, že se dá pěstovat v nízké podobě, ale rovněž i ve vysoké ? Dokonce do výšky 3m.
Od 17. století byla po celé Evropě známá kapusta hlávková. U ní nelze přesně počátky jejího pěstování. Někteří odborníci se domnívají, že ji prvně pěstovali v Itálii.
Určitě mi dáte za pravdu, že nechutnější je kapusta růžičková. Kapustičky jsou vlastně malé hlavičky, které vyrůstají v paždí listů. Kolébkou růžičkové kapusty je Belgie. Přesněji v roce 1785 okolo Bruselu. Zpočátku byla pěstována pro svůj vzhled jako kuriózní. Říkalo se jí tisícihlavá kapusta nebo bruselská kapusta. Růžičková kapusta odolná zelenina, dobře se skladuje a dá se výborně zamrazit. Může však vydržet i na záhonu přes zimu.
Kapusta má detoxikační účinky, chrání naše tělo před nádorovým bujením a před rakovinou tlustého střeva. Snižuje pálení žáhy a také hladinu cholesterolu. Působí výborně proti zácpě a rakovině tlustého střeva. Doporučuje se zařadit růžičkovou kapustu do jídelníčku u lidí, kteří se léčí se štítnou žlázou. Kapusta obsahuje vitamín C, B, K, E, minerální látky – železo, vápník, draslík, síru, fosfor, selen. Nejvíce vitamínu C, bílkovin a aminokyselin je v kadeřavé kapustě.
V kuchyni se využívá nejčastěji růžičková kapusta jako příloha, do polévek nebo zapékaná se sýrem. Hlávková kapusta na závitky.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Co vše dát na jednohubky? V jednoduchosti je krása, stačí kombinace několika chutí
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
23. 10. 2008 12:07
23. 10. 2008 09:05