Retro okénko: Vzpomínáte na punčák? Upečte si oblíbený zákusek českých cukráren
26. 9. 2021 Vaření
I když dnes v cukrárnách seženete všemožné nazdobené delikatesy, tradiční zákusky z obyčejných českých cukráren jsou nesmrtelné. Jednou za čas se vyplatí na ně vyrazit. Někdo miluje nadýchané větrníky či věnečky, další křupavé rakvičky a jiný zase nedá dopustit na hříšně sladké punčové řezy.
S alkoholem nebo jen s esencí?
Punčák nebo punčové řezy zná snad každý, kdo zažil éru klasických socialistických cukráren. Možná vás ale překvapí, že tento moučník, zářící z vitríny červenou a žlutou barvou, se dělal již za první republiky. To je ale bohužel jediné, co o jeho původu víme. Říká se že prý původně punčák vznikl jako dort ze zbytků, které cukrářům vznikly při přípravě jiných korpusů. Protože jim bylo líto je vyhodit, prolili je rumovým rozvarem, aby je trochu zvláčnili a navrstvili na sebe do formy, aby vznikl nový zákusek. Za dobu své existence se jej mnozí pokoušeli různě vylepšit, ten pravý je ovšem jen jeden a jeho nezbytnou ingrediencí je rum nebo rumový punč. Většinou se sice alkohol nahrazoval rumovou či punčovou esencí, což byla dobrá zpráva pro děti, které si jej díky absenci alkoholu mohly dopřát. Navíc, pokud jste patřili mezi ty potížisty, kteří neměli rádi zákusky s krémem, byl pro vás punčák v cukrárně jednou z mála možností, co si dát.
Mohlo by vás zajímat
Korpusy nacucané punčem
Na první pohled se sice může zdát, že na moučníku založeném hlavně na piškotovém těstě slepeném džemem nemůže být nic výjimečného. Punčové řezy ale v sobě spojují dokonalou kombinaci rumu, kyselé marmelády a sladké cukrové polevy. Základem punčových řezů je nadýchaný piškot, jehož část se obarví načerveno a část nažluto, pak se jednotlivé pláty spojují nějakou kyselejší zavařeninou. Dokonalý punčák musí být nacucaný sladkým punčem, respektive hustým sladkým sirupem ochuceným ovocem a naředěným rumem, případně jen ovoněným rumovou esencí. Pokud je málo rozmočený a spíš suchý, je zážitek z mlsání poloviční. Sirup můžete ochutit buď ovocnou šťávou nebo v něm rovnou povařit kousky ovoce. Tradičně se do něj dávaly maliny nebo jiné červené ovoce a korpus pak nebylo nutné ani barvit.
Mohlo by vás zajímat
Jednotlivé pláty těsta se pak na sebe vrství nebo se na střídačku rovnají podle barev do formy a prolévají se rumovým sirupem. Důležité je hlavně všechno pořádně zatížit a nechat punčák odležet určitě přes noc a klidně i déle, pokud vydržíte neochutnávat. Setkat se můžete s variantami punčových řezů vylepšenými máslovým a pudinkovým krémem, nejde už ale o pravý punčák. Celý punčák se nakonec polévá obyčejnou cukrovou polevou většinou dochucenou citronem, která ještě víc zintenzivňuje sladkost dezertu. Místo ní lze použít i fondánovou polevu. Zatímco tu klasickou smícháte jen z moučkového cukru a citronové šťávy případně trochy vody, tu fondánovou musíte povařit. Do hrnce nalijte 130 ml vodu, 2 lžičky octa a 250 g cukru krystal. Vše přiveďte k varu, snižte teplotu a ještě asi 10 minut vařte na mírném ohni. Po 10 minutách se vytvoří cukrový sirup. Přelijte jej do studené mísy a za občasného míchání nechte mírně vychladnout, až hmota začne tuhnou. Polevu je možné po zaschnutí na punčáku navíc dozdobit ještě čokoládovými cákanci, a pokud korpusy upečete v kulaté dortové formě, můžete vytvořit dokonalý punčový dort, který nadchne milovníky starých cukrárenských dobrot. Jestli ale trváte na klasických řezech, udělejte si je podle našeho video návodu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zákusek inspirovaný nanukem: Ať božské Míša řezy ovládnou i vaši domácnost!
Punčové dezerty jsou zákusky zářící barvami a vonící punčem a rumem
Jak připravit punčový dort s cukrovou polevou. Nejraději ho mají muži
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12