Dezert Hruška krásná Helena vznikl kdysi ve Francii z tajné lásky k operetní pěvkyni
12. 10. 2021 Vaření
Sezona hrušek vrcholí a možná by se vám hodila nějaká inspirace, kam je použít. Jednu takovou máme. Z hrušek totiž můžete připravit přímo luxusní dezert. Vždyť, co může být lepšího než horká hruška zalitá čokoládovou polevou a naopak trochu zchlazená vanilkovou zmrzlinou? Navíc, když má tak vznešené jméno Helene?
Dezert od francouzského mistra kuchaře
Na první pohled na ní možná není nic výjimečného a složitého, přesto je hruška Helene jedním z nejdokonalejších dezertů. I když v loňském roce oslavila již své 150. narozeniny, stále je známá a nezastínily ji ani nejmodernější sladké delikatesy současnosti. Dezert nesoucí jméno Heleny, nejkrásnější ženy světa, kvůli níž se rozpoutala Trójská válka, se v originále jmenuje Poires belle Hélène, tedy hrušky krásné Heleny. V roce 1870 jej, podle webu Myparisiankitchen.com, vymyslel tehdy teprve čtyřiadvacetiletý francouzský kuchař Auguste Escoffier, který je dnes považován za zakladatele moderní francouzské gastronomie. Escoffier tehdy pracoval v kabaretu Petit Moulin Rouge nedaleko Champs-Elysées, kousek od divadla, které vlastnil skladatel Jacques Offenbach. Jeho operety ho zřejmě zaujaly, neboť dezert vymysel při příležitosti uvedení operety Jacquese Offenbacha La Belle Hélène neboli Krásná Helena v Théâtre des Variétés. Podíl na tom určitě měla i tehdejší představitelka krásné Heleny, herečka a zpěvačka Hortense Schneider, která ho okouzlila svým hedvábně jemným hlasem.
Mohlo by vás zajímat
Poháry pro operní divy
Ostatně ze svého obdivu k nějaké operní divě se francouzský kuchař Escoffier vyznával i později v roce 1892. Tehdy ho zase zaujala slavná sopranistka Nellie Melba vystupující v opeře Lohengin Richarda Wagnera. Jí naopak věnoval dezert založený na pocukrované broskvi podávané rovněž s vanilkovou zmrzlinou, ale korunované malinovým pyré. Svým záměrem v případě Krásné Heleny také Escoffier inspiroval mnoho dalších kuchařů a v době reprízování operety v Paříži vzniklo v místních restauracích mnoho pokrmů nesoucích jméno Belle Hélène, třeba kuřecí prsa s chřestem a lanýži, nebo pošírovaná vejce položená na rozdrobeném kuřecím mase ozdobená špičkami chřestu.
Dokonale hříšná kombinace
Poháry kombinující horké a studené jsou dnes oblíbené a byly populární i za mladých časů Escoffiera. Kouzlo celého dezertu spočívá v tom, že se nejprve oloupané celé hrušky pošírují ve směsi vody, citrónové šťávy a cukr nebo také v bílém víně. Nejlepší je si vybrat bio hrušky a bio citron. Důležité je použít dostatečně zralé a sladké hrušky, ovšem přitom pevné, nepřezrálé a nepoškozené. Snažte se o to, aby i na hrušce zůstala stopka. Oblíbená je například hruška odrůdy Bosc, která má hladkou, rovnou slupku a tvar, což usnadňuje její loupání. Je možné použít i celé hrušky z kompotu, domácí pošírované jsou ale mnohem lepší.
Mohlo by vás zajímat
A jak tedy ten hruškový zázrak připravíte? Budete potřebovat: 2 celé skořice, 3/4 šálku krystalového cukru, 2 a 1/2 šálku vody a 4 pevné hrušky. Do středně velkého hrnce nalijte nejprve 1/2 šálku vody, přidejte skořici a cukr. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 2 až 5 minut, dokud se z ní nestane hustý sirup a nezíská zlatohnědou barvu. Snižte teplotu na nejnižší stupeň a opatrně do sirupu přilijte zbylé 2 šálky vody a šlehejte, dokud se sirup zcela nerozpustí ve vodě. Do směsi cukrového sirupu přidejte oloupané hrušky a 15 minut je vařte při mírné teplotě. Hrušky jsou hotové, když jsou trochu měkké, ale nesmí se rozpadat. Dávejte pozor, abyste hrušky nepřevařili. Hrušky pak nechte v sirupu vychladnout na pokojovou teplotu. Opatrně je vyjměte děrovanou lžící a přendejte na talíř. Podávejte se dvěma malými kopečky vanilkové zmrzliny a pokapané čokoládovou polevou. Escoffier ještě celý dezert zdobil kandovanými fialkami, to už si ale můžete klidně odpustit, stačí když hrušky přelité čokoládou ještě navíc posypete mandlovými lupínky a ozdobíte šlehačkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dezert Snickers: S naším videonávodem bude jeho příprava hračka
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Hrušky, podzimní kolegyně jablek: Dietní ovoce dokáže odstranit jedovaté látky z těla
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní