Vzpomínky na dětství: Jak uvařit skvělou krupicovou kaši nebo rajskou s knedlíkem?
13. 10. 2021 Vaření
Zdánlivě obyčejné pokrmy bývají často mezi těmi nejoblíbenějšími a kolikrát si na dobroty z dětství s nostalgií vzpomeneme i v dospělosti. A proč si vlastně neuvařit to, co nám chutnalo, když jsme byli malí? Pojďte se s námi vrátit do časů pohody!
Krupicová kaše
Nejlépe ji určitě připravovala maminka nebo babička. Hustá kaše bez žmolků a připálenin, posypaná kakaem, skořicí a cukrem a zakápnutá trochou másla, to je delikatesa, za niž by se nemusela stydět ta nejlepší restaurace. Však se taky tahle kaše na menu mnoha restauraci opět vrací! A jak tuhle dětskou dobrotu připravit co nejlépe? Záludnosti vás vlastně čekají dvě. Kaše se může připálit a můžou v ní být žmolky. Ani jedno nechcete. Dá se tomu naštěstí předejít. Proti připálení existuje jedna malá finta. Vymažte před vařením hrnec máslem a až pak do něj vlijte mléko. Trochu másla můžete vmíchta také do vařicí se kaše. Žmolkům a různým hrudkám zase pro změnu zabrání, když se budete kaši věnovat. Chce to opravdu poctivě stát u sporáku a míchat, míchat, míchat. Případné tvořící se hrudky lze ještě zavčasu ŕozmíchat metličkou. Některé hospodyňky také nedají dopustit na „namáčení“. To znamená, že si krupici předem vsypete do mléka a necháte nejméně půl hodinky odpočinout. Kaše by se pak měla uvařit rychleji a bude i lépe stravitelná. Základní video recept na skvělou kaši najdete na našem webu. Tady vám nabízíme ještě tipy navíc.
Jak ji vylepšit: Kaši můžete vařit ve smetaně, nebo alespoň smetanu do mléka přidat. Kaše bude jemnější a lahodnější. Na dokončení na talíři použijte čokoládu místo kakaa, případně i rozdrobené sušenky, třeba lotusky. A extra tajný tip: Kaši servírujte na mělkém talíři, bude rychleji chladnout.
Mohlo by vás zajímat
Rajská omáčka
Patří k nejoblíbenějším omáčkám české kuchyně. Kvalitní rajský protlak, skořice, cukr a správné provaření udělají ze zdánlivé obyčejnosti delikatesu. Jak udělat rajskou jako od babičky, o tom jsme psali už dříve, v dnešním článku si řekneme, co k ní. Ačkoliv typicky se k rajské podává plátek hovězího masa, dětem i dospělým zachutnají kuličky z mletého masa. Můžete do nich přidat špetku skořice, pak budou s rajskou ladit ještě lépe. Domácím knedlíkem se taky nikdy nic nepokazí.
Jak ji vylepšit: U rajské je důležité správně vybalancovat slanou, sladkou a kyselou chuť. Patří tam totiž všechny tři, ale žádná by neměla příliš převažovat. Chuti pomůže taky skořice, ale pozor, sama o sobě je nasládlá.
Špagety s kečupem
Tohle nejjednodušší jídlo na světě asi milují všechny děti. Tedy české děti. Ty italské tuhle kombinaci neznají. Italské děti jsou zvyklé konzumovat těstoviny s boloňským ragú. A to je také to, jak můžete tuhle dobrotu vylepšit vy. Bude to sice trochu pracnější, ale celá rodina si víc pochutná a všichni strávníci navíc získají v jídle i potřebné bílkoviny z mletého masa. Zkuste udělat skvělou boloňskou omáčku podle našeho video receptu.
Jak je vylepšit: Jistě, nejsnazší verze jsou vařené těstoviny, kečup a sýr. Pokud děti trvají na této variantě, zvolte alespoň kvalitní chuťově výrazný sýr, třeba goudu a kvalitní kečup s vysokým obsahem rajčat. Těstoviny uvařte správně, tedy v dostatečném množství osolené vody a na skus. Přesný návod, jak správně vařit těstoviny, najdete zde. My vám už můžeme popřát jen dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit nejlepší krupicovou kaši. Jednoduchý postup, u kterého se vyplatí držet receptu
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12