Když se spojí whisky se smetanou…vznikne dokonalý sváteční likér irish cream
30. 11. 2021 Vaření
U nás si o Vánocích již léta vychutnáváme spíš vaječňák, v poslední době ale zjišťujeme, že tu správnou slavnostní atmosféru navodí i jiné smetanové likéry, třeba ty, v nichž je místo rumu irská whisky. Jejich hebkou smetanou chuť si užijete na ledu i v horkých nápojích.
Kombinace smetany s irskou whisky
Pokud úplně nefandíte nápojům na bázi rumu, možná vás ty s whisky osloví víc. Tato speciální kategorie likérů je označována jako irish cream a přenese vás aspoň v myšlenkách na smaragdově zelené irské pláně. Společná je jim jemná chuť pravé irské whisky, jež se dokonale snoubí se smetanou a dalšími příchutěmi, které dodávají každému z irských likérů na jedinečnosti. Asi nejslavnějším z nich je Baileys a tímto názvem často označujeme všechny irish creamy, i když jde ve skutečnosti o jiné značky. To, že jich většina pochází právě z Irska, není náhoda. Vždyť tato země je výrobou whisky proslavená a stejně tak i kvalitními mléčnými výroby od kraviček pasoucích se na irských pastvinách.
Mohlo by vás zajímat
S kakaem, čokoládou, kávou či karamelem
Nejznámější z irských likérů vás uchvátí kombinací whisky, smetany a kakaa, v níž ucítíte i příchuť karamelu, mandlí, lískových oříšků a vanilky. Samotná značka Baileys má i další příchutě, třeba slaný karamel, espresso nebo mandle. Originální Baileys má 17 % alkoholu, má ochrannou známku a smí se vyrábět pouze v Irsku. Jeho historie sahá do roku 1971, jak je uvedeno na webu Irishtimes.com, a bylo prvním likérem tohoto typu vůbec. I když původním záměrem bylo jen nějak využít přebytek smetany, nakonec vznikl nápoj, který pak začalo kopírovat mnoho dalších výrobců. Některé z likérů voní po vanilce, jiné mají příchuť karamelu či medu a oblíbená je u nich často i chuť kávy.
Mohlo by vás zajímat
Do irské kávy i do koktejlu
Likéry typu Baileys navodí tu správnou sváteční atmosféru, ať už si je dáte jakýmkoliv způsobem. Nejvíc samozřejmě vynikne chuť samotného likéru, můžete si ho ovšem vychutnat i v pralinkách, vynikající je ale třeba také jako příchuť cheesecaku. A samozřejmě nesmí chybět v oblíbené irské kávě. Tento kávový drink se podával ve vídeňských kavárnách již v 19. století a v původním receptu se do kávy přidávala přímo irská whisky a šlehačka. Dnes se zjednodušeně podává rovnou s některým irským krémem a samozřejmě s kopcem šlehačky na ozdobu. Irish cream je součástí mnoha dalších koktejlů. Často se kombinuje třeba s kávovým likérem Kahlúa. Určitě znáte třeba oblíbený vrstvený drink B-52 složený z irského likéru, likéru Kahlúa a z pomerančového likéru Grand Marnier, který se podává zapálený. Někdy se irish cream přidává i do koktejlu White Russian s vodkou. Pokud netrváte na originální značce, snadno si smetanový likér vyrobíte sami doma. A je to dokonce jednodušší než v případě vaječného likéru. Stačí vám jen slazené zahuštěné kondenzované mléko, whisky (i když v mnoha receptech figuruje spíš rum) a pak další příchutě – třeba rozpuštěná čokoláda nebo instantní káva. Někdy se přidává i pudinkový prášek pro dosažení hustějšího nápoje. A víte, co je na domácím likéru nejlepší? Že ho můžete někomu darovat pod stromeček. Takový domácí dárek rozhodně potěší.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší likér vánočních svátků. Vaječný koňak se zrodil ve středověku a dřív léčil nachlazení
Irskou, nebo tureckou? Vyznejte se v druzích kávových nápojů jako profesionál
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12