Tradice na 6. ledna: Upečte si vyhlášený Tříkrálový koláč a hledejte v něm sladký poklad!
6. 1. 2022 Vaření
Vánoce jsou sice za námi, ještě nás ale čeká jeden poslední vánoční svátek Tří králů, který připadá na 6. ledna. U nás je dnes připomínán většinou jen dobročinnými sbírkami, v některých zemích se ale v tento den peče speciální koláč, do něhož se zapéká figurka nebo mandle.
Zvyky na Tři krále
Svátek Tří králů je jakýmsi vyvrcholením Vánoc. Připomíná legendu o příchodu tří králů (mudrců) do Betléma, kteří se přišli poklonit Ježíškovi a přinesli mu dary – zlato, kadidlo a myrhu. Na památku této události tak 6. ledna obcházejí koledníci v dlouhých bílých košilích a s papírovými korunami na hlavách domácnosti a svěcenou křídou píšou na jejich dveře známou zkratku K † M † B s letopočtem. Toto požehnání má pak domácnosti přinést štěstí a chránit její obyvatele před nemocemi a vším špatným. V současnosti již tato tradice není tak častá, v minulosti však bylo se svátkem Tří králů spojeno zvyků mnohem víc. Věštila se budoucnost jako na Štědrý den, pevné zdraví měla zaručit ledová koupel a pekl se také speciální koláč ve tvaru kruhu z mazancového těsta, do nějž hospodyně zapékala vždy minci. Ten, kdo ji našel, se stal králem a mohl pokropit dům svěcenou vodou a napsat na dveře již zmiňovaná písmena s křížky.
Mohlo by vás zajímat
Kdo se stane králem?
U nás tradice pečení tříkrálových věnců téměř vymizela, v některých zemích se ale podobné koláče pečou dodnes. Nejslavnější je francouzský koláč Galette des Rois aneb Koláč králů, na němž si podle stránek Countryliving.com pochutnávají ve Francii zřejmě již od středověku. Odtud se rozšířil do dalších evropských zemích a s francouzskými osadníky pak i do Ameriky. Připravuje se z listového těsta a plní se speciální mandlovou náplní. To hlavní, co v koláči nesmí chybět, je však nějaká drobnost, označovaná jako fève. Toto slovo znamená v překladu fazole a právě ta se v minulosti často do koláče schovávala. Dnes ji většinou nahrazuje porcelánová či plastová figurka, která má symbolizovat malého Ježíška. Kdo ji najde, stává se králem dne, kterému musí ostatní „sloužit“ a zajistí si tak na další rok štěstí. A někde také povinnost, že musí příští rok upéct královský koláč právě on. Ve Francii se tento koláč prodává i v obchodě a rovnou s papírovou korunkou, kterou pak šťastný nálezce může celý den nosit na hlavě. Podobné koláče se pečou i v německy mluvících zemích, tam ale mají tvar věnce, do kterého se místo figurky ukrývá mandle. Stejný tvar má i portugalský koláč – má totiž připomínat korunu a navíc je ještě zdobený krystalky cukru a sušeným ovocem. Ve Španělsku a v zemích Latinské Ameriky se peče Roscón de reyes se smetanou, zdobený fíky, kdoulemi, třešněmi nebo sušeným a kandovaným ovocem. Ten, kdo najde figurku, ji musí podle stránek Cancunissafe.com odnést do nejbližšího kostela a na Hromnice pak uspořádat oslavu. V Americe bývá koláč rovněž ve tvaru kruhu, často se skořicovou náplní, a navíc se zdobí pestrobarevnými polevami.
Mohlo by vás zajímat
S dokonalou mandlovou náplní
Tříkrálový koláč může mít mnoho podob, nejznámější je ale stejně ten francouzský vonící marcipánem, který je takovou příjemnou sladkou tečkou za vánočními svátky. A i když se vám s Vánocemi loučit nechce a chcete si ještě nějakou dobu užívat stromečku, určitě jej vyzkoušejte. Pochutnáte si a třeba zrovna vy najdete tu slavnou štěstí přinášející „fève“. Příprava koláče je snadná, budete potřebovat: 400 g hotového listového těsta, 2 lžíce meruňkového džemu, 100 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 1 lehce našlehané vejce, 100 g mletých mandlí a 2 lžíce koňaku nebo tmavého rumu. Troubu předehřejte na 180 °C. Připravené listové těsto rozdělte na polovinu, každý díl rozválejte a vykrojte z něj kruh o průměru 25 cm. Jedno kolo položte na plech a potřete je meruňkovým džemem do vzdálenosti 2 cm od okrajů. Změklé máslo a moučkový cukr vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, poté vmíchejte vejce. Přidejte mleté mandle a koňak nebo tmavý rum. Lžící naneste směs na džem a rovnoměrně ji rozetřete. Pokud chcete, přidejte někam do náplně jednu fazoli nebo raději mandli pro "krále". Okraje těsta pak potřete vodou, přiklopte druhým dílem a okraje přitiskněte, aby u sebe oba pláty dobře držely. Ostrým nožem udělejte do horní vrstvy těsta ozdobný vzor, aniž byste prořízli mandlovou náplň, a nakonec koláč potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 25-30 minut, dokud není těsto křupavé a zlatavé. Koláč je výborný teplý i vychlazený.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tarte Tatin: Slavný obrácený koláč vznikl omylem, dnes má i svůj vlastní oficiální fanclub
Linecký koláč: Upečte si rakouskou specialitu z mandlového těsta s rybízovou náplní!
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Kvíz na téma tradiční dorty: Znáte je opravdu dobře? Vyzkoušejte svoje znalosti