Vydatné polévky, dušené maso i zelenina. To vše nás v zimě zahřeje na těle i na duši!
23. 1. 2022 Vaření
Nejjednodušší a nejlevnější, a to nejen v zimě, je využívat chutnou sezónní zeleninu a ovoce. Do popředí se právě teď dostává zelí, červená řepa, ale také mrkev a ostatní kořenová zelenina, z ovoce pak jablka či hrušky.
Dušené maso a zelenina
Jak píše web lecker.de, když je venku zima, máme chuť na jídla, která zahřejí a zasytí. To jsou třeba různé guláše a dušená masa – a to i trochu pálivější chuti. Kromě masa se v jídelníčku objevují brambory a zelenina, která obsahuje cenné vitaminy a minerály posilující imunitní systém. Základem mnoha vydatných zimních pokrmů je zelí, které je opravdu všestranně využitelné, ať už dušené, kysané nebo čerstvé v různých salátech. A hustá zelňačka, ta nahradí celý oběd. Kapusta, mrkev, ostatní kořenová zelenina, to jsou zimní evergreeny. Oblíbené jsou zapečené brambory nebo bramborové nákypy se zeleninou. Trochu opomíjená je pořád červená řepa, která je zdravá syrová jako carpaccio, přidává se také do dušených pokrmů a je základem pravého ukrajinského boršče.
Mohlo by vás zajímat
Zimní saláty
Web brigitte.de doporučuje zimní saláty z sezónních ingrediencí, které jsou hotové za pár minut. Rychlý je třeba salát s hruškou a sýrem. Stačí jemně nakrájet či natrhat hlávkový salát, z hrušky odranit jádřince a nakrájet na plátky, stejně tak na tenké plátky nakrájet i sýr gorgonzola. Zalijeme omáčkou z nakrájených opražených pekanových ořechů, octa, vody, medu a dýňového oleje. Osolíme a opepříme. Jednoduchý je i salát z vařených brambor, čerstvého zelí a avokáda. Stačí promíchat se zálivkou z najemno nakrájené šalotky, prolisovaného česneku, hořčičného semínka, zeleninového vývaru, žloutku, vinného octa a cukru.
Jablka, hrušky i ořechy
Jak píše essen-und-trinken.de, nejlepším zimním ovoce je to regionální, tedy v našich klimatických podmínkách jablka a hrušky. Jablka a ochucují a vylepšují koláče, ale také sláty nebo i slaná jídla (například se přidávají k pečené kachně). K chuti přijdou určitě i čerstvé kompoty nebo pyré. Hrušky se zase hodí jako příloha ke zvěřině, v salátech jsou ideální v kombinaci se stále oblíbenější čekankou a s chuťově výraznými sýry. A nezapomínejme ani na ořechy a kaštany! Vlašské ořechy dodávají energii. Vařené kaštany v kombinaci s růžičkovou kapustou jsou skvělou přílohou. Pečené a dochucené máslem, skořicí či vanilkou ochutí různé moučníky a dezerty.
Nezapomínejte na pitný režim
Vyvážený příjem tekutin je důležitý nejen v létě, ale i v zimě, jak se dočteme na webu worldsoffood.de. I v chladném období je třeba vypít 1,5 až 2 litry vody. Jestliže sportujete, tak samozřejmě ještě více. Pokud necítíte žízeň, musíte si pití pravidelně připomínat, a to zejména při práci. Láhev s vodou je nejlepší umístit tak, aby na ni váš pohled bezděčně padl, například hned vedle obrazovky počítače. Potřebu tekutin můžete pokrýt různými způsoby. Stejně jako v létě i v zimě je na prvním místě minerální voda. Neobsahuje žádné kalorie, podporuje metabolismus a dodává tělu důležité minerály. Čerstvě uvařený čaj přispívá k pohodě a zahřívá zevnitř. Pokud nejde o pivo nebo víno, měli byste si nápoje v zimě vychutnávat v pokojové teplotě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Skořicový čaj: Dokonalý zabiják bacilů pomáhá i s hubnutím! Víte, jak jej správně uvařit?
12 nejlepších receptů na guláše: Dáte si klasický hospodský, fit kuřecí nebo mexický?
Trochu jiné „oříšky“. Z jedlých kaštanů připravíte jednoduchý dezert i nádivku do krůty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12