10 nejlepších jídel z mrkve: Dáte si mrkvové řezy, pomazánku nebo babiččiny buchty mrkvánky?
4. 4. 2022 Vaření
Víte, že dnes je Mezinárodní den mrkve? Co takhle jet v kuchyni na oranžovou a připravit něco z téhle levné a zdravé kořenové zeleniny? Nabízíme výběr těch nejoblíbenějších mrkvových dobrot!
Den mrkve
Na 4. duben je vyhlášen Mezinárodní den mrkve, který se podle stránky Carrot Day koná již od roku 2003. Dnešek by tedy měl být v kuchyni vyhrazen oranžové kořenové zelenině, která skvěle chutná s masem, v kombinaci s pečenými brambory, ve sladkých i slaných salátech, je možné připravit z ní polévku nebo i zdravé smoothie, náplň do buchet nebo základ dortového těsta. A důvodů, proč to udělat, je hodně! Mrkev totiž patří mezi mimořádně zdravou zeleninu!
Mohlo by vás zajímat
Asi nejznámějším účinkem konzumace mrkve je, že pomáhá zlepšovat zrak. Mrkev totiž obsahuje betakaroten, ale také lutein a zeaxanthin. Všechny tyto látky posilují zdraví očí, především pak ale provitamín A. Jeho nedostatek způsobuje tzv. noční slepotu, čili špatné vidění ve zhoršených světelných podmínkách. Z vitamínů je mrkev bohatá na céčko, ale rovněž na vitamín E a vitamín K1, který je důležitý pro metabolismus kostí a cév, ale i pro zdravou srážlivost krve. A tak bychom mohli pokračovta dál a dál, až bychom z toho dostali hlad, nebo aspoň chuť na mrkev! Proto se raději pusťme do oranžového vaření!
Mohlo by vás zajímat
Mrkev na svačinku
Součást pomazánky, salátu nebo jen oloupaná a nakrájená může být mrkev vynikající svačinkou. Vzpomínáte třeba na slavný mrkvový salát, tak oblíbený před revolucí? Pojďme společně jeho zašlou slávu oprášit, vždyť na přípravě není nic těžkého! Stačí nastrouhat mrkev, dochuti ji citronovou šťávou, cukrem a vodou a lahodný salátek je na světě. Ale jsou i jiné možnosti. Vyzkoušejte je:
Mrkev na oběd
Dušená mrkev může být stejně tak zamilované nebo nenáviděné jídlo. Podle toho, jak se připraví. Zkuste ji třeba doplnit hráškem a dušeným vepřovým, ke kterému se chuťově skvěle hodí. Anebo si ji dejte bez masa, jen s vařeným vajíčkem. Je to taky dobrá varianta. Mrkev zároveň může doplnit téměř jakoukoliv zeleninovou či luštěninovou polévku. S krajícem chcleba je to lehčí variace oběda.
Mrkev jako dezert
Ne, neděláme si legraci. Mrkev skutečně může být skvělou součástí dezertu. Vynikající jsou třeba mrkvové řezy, známý a oblíbený je též mrkvový dort, pamětníci jistě vzpomenou na šátečky z mrkvového těsta nebo na buchty mrkvánky, čili kynuté pečivo se sladkou mrkvovou náplní. takhle se dá zdravá mrkev krásně propašovta do jídelníčku těch, kterým zatím moc nevoní. Uvidíte, že si ji oblíbí!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Šlehačkový beránek s mákem voní kávou a díky polevě vydrží dlouho vláčný
Čerstvá mrkev zabrání přepalování oleje: 8 babských rad pro perfektní smažení
Proti jarní únavě se můžete bránit už v zimě. Pomůžou klíčky, ale i čerstvé mandarinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Retro okénko: Dáte si raději okurkový, rajčatový nebo mrkvový salát?
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr