Úžasná růžová sangria: Verze s grapefruitem a rozmarýnem vás nadchne! Takhle snadno se dělá
19. 5. 2022 Vaření
K dlouhým teplým večerům, kterých bude, doufejme, přibývat, patří nějaký osvěžující drink. Pokud vás láká vyzkoušet nějakou novinku, namíchejte si trochu netradiční sangrii. Tu klasickou zná každý, co ale zkusit růžovou bez cukru, lehce nahořklou díky grapefruitu, jíž navíc dodává šarm rozmarýn.
Sangria – drink španělského léta
Sangria patří k nejoblíbenějším španělským nápojům. Již předpřipravený nápoj sangria koupíte nejen ve Španělsku, ale i u nás v každém obchodě, stačí jej jen přelít do džbánku a přidat nakrájené ovoce. Pravá sangria se ale míchá z vína (nejčastěji červeného odrůdy Tempranillo, ale i z bílého, růžového, šumivého nebo dezertního), ovocné šťávy, sodovky či limonády a ještě nějakého tvrdého alkoholu (brandy, vodky, ginu) či likéru (např. Grand Marnier).
Nápoj se obvykle ještě sladí cukrem, což znásobí účinky alkoholu. Podává se navíc s ovocem nakrájeným na kousky, dalo by se o ní říct, že je vlastně takovou verzí amerického studeného punče.
Mohlo by vás zajímat
Romantická růžová sangria
Pokud bychom měli jmenovat víno, které v sangrii vypadá nejefektněji, je to růžové. Jeho předností je, že je již samo o sobě lehké a svěží, navíc drinku dodá překrásnou barvu. Jen do ní raději volte sušší vína, než ta sladká. Nesnažte se odbýt sangrii nekvalitním vínem s tím, že stejně vše přibije ovoce. I do sangrie patří kvalitní vína, která byste vypili i samotná. Do růžové sangrie se hodí přidat maliny, brusinky nebo broskve. Růžové víno se také výborně snoubí s grapefruitem, limetkou a jahodami. Chcete-li připravit lehčí a dietnější nápoj, raději volte sušší růžová vína.
Jak na sangrii s vůní rozmarýnu
Pokud vám u sangrie vadí, že je příliš kalorická a smažíte se omezovat cukr ve stravě, můžete si ji připravit v odlehčenější růžové verzi se sodovkou, v níž sladkost dodává nápoji pouze ovoce.
Co na růžovou sangrii budete potřebovat: 750ml láhev suchého růžového vína, 1 šálek vodky, 1 šálek tence nakrájených jahod, 2 střední limetky nakrájené na tenká kolečka, další na ozdobu, 2 střední grapefruity nakrájené na tenká kolečka, snítku čerstvého rozmarýnu ´+ další na ozdobu a 1 a 1/2 šálku vychlazené perlivé vody.
Postup: Do džbánu přidejte víno, vodku, jahody, plátky limetky a grapefruitu a snítku rozmarýnu. Dobře promíchejte a spojte. Přikryjte a dejte přes noc do chladničky. Těsně před podáváním přidejte vychlazenou perlivou vodu. Nalijte do sklenic (případně na led) a každou sklenici ozdobte plátky jahod a limetky, plátky grapefruitu v drinku nechte. Ozdobte kolečkem limetky a snítkou rozmarýnu a podávejte.
Do sangrie se hodí i koňak nebo rum
Sangrii je nejlepší nechat vychladnout, aby se chutě spojily. Můžete ji připravit 24 hodin předem a nechat ji odležet přes noc. Pokud máte málo času, i dvě hodiny budou stačit. Pokud máte rádi suché bílé víno, můžete místo růžového zkusit udělat i bílý drink. Pokud vám hořkost grapefruitů vadí, vyměňte je za pomeranče či citrony. Jahody lze nahradit i jiným bobulovým ovocem, zejména malinami. Zajímavější chuť dodáte drinku pomocí ochucené vodky. Místo vodky můžete použít světlý rum či brandy, což pak dělá o něco tmavší drink. Co do obsahu alkohol se sangria s vodkou se díky naředění sodou vyrovná běžnému vínu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
V čem a jak opékat toustový chléb. Poradíme začátečníkům
Den sangrie
Domácí barmanská škola: Namíchejte si mátové Mojito, bezový koktejl Hugo nebo slavný Cuba Libre!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Osvěžující poháry s mraženými borůvkami
Přidáno před 1 hodinou
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 7 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 7 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 9 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
V Praze si můžete sami natočit „zmrzku“. Nás vyšel plný kelímek zhruba na dvě stovky a takhle to probíhalo