Skromná kuchyně: Nať z mrkve nevyhazujte, připravíte z ní vynikající a hlavně levné pesto
8. 6. 2022 Vaření
Pesto nemusí jen vonět po bazalce a parmazánu a mít italské kořeny. Podobnou zelenou pastu totiž můžete připravit i z jiných bylinek. Možná jste už slyšeli o pestu z medvědího česneku, rukoly či libečku, víte ale, že výborné aromatické dochucovadlo získáte i z mrkvové natě?
Spotřebujte mrkev celou
Když si kupujete mrkev s natí, většinou nať odřezáváte a vyhazujete do koše nebo na kompost? Podobně tak činí většina lidí, je to ale velká škoda. Mrkvová nať není nějaký odpad, dá se využít stejně jako ta petrželová nebo listy libečku třeba do polévek nebo na dochucení vařených brambor či jiných pokrmů. Vyniká totiž hodně výraznou kořeněnou a trochu zemitou chutí. Až si tedy příště koupíte celý svazek mrkve, kromě oranžového kořene dejte šanci i jejím zeleným částem. Nezůstanou vám žádné zbytky a ještě svůj jídelníček obohatíte o nové chutě.
Mohlo by vás zajímat
Nať prospívá stejně jako mrkev
Kromě zajímavé chuti vyniká mrkvová nať i tím, že obsahuje velké množství vitaminu C, A a K, draslíku, vápníku a železa a vůbec značně prospívá našemu zdraví. Má například výrazné detoxikační účinky a prospívá našim ledvinám. Působí močopudně a často se i suší a pak se odvar z ní popíjí jako čaj při problémech s močovými cestami. Kromě toho posiluje imunitní systém, chrání tělo před infekcemi a pomáhá na problémy s trávením. A stejně jako samotná mrkev má pozitivní vliv na zrak.
Bylinka zadarmo
Možností využití mrkvové natě je opravdu spousta. Předtím, než se do jejího zpracování pustíte, si ale raději zkontrolujte, zda není shnilá, plesnivá či nahnědlá. A také ji předem ochutnejte, mrkvová nať mívá občas nahořklou chuť. V případě, že je mrkvová nať v pořádku, můžete jí nahradit různé bylinky v mnoha receptech. A nebudete muset za ně nic platit, nať máte vlastně zadarmo jako bonus při koupi mrkve.
Mrkvová nať oživí saláty
Mrkvovou nať můžete použít například do salátů, kterým dodá výraznější chuť. Vzhledem k její nahořklé chuti je však lepší ji nakombinovat s lehce nasládlými ingrediencemi, třeba s nějakou dobrou zálivkou. Dá se použít i jako příloha místo špenátu. Stačí ji jen krátce (stačí 2-3 minuty) blanšírovat ve vroucí vodě a pak zchladit. Tím zmírníte i případnou hořkost a nať je pak chutnější. Navíc ji pak můžete lehce osmahnout na pánvi na oleji a na talíři pak zakápnout citronovou šťávou.
Nasekanou natí ozdobíte a dochutíte i masová jídla nebo ji místo petržele můžete vmíchat do chimichurri omáčky vhodné na grilovaná masa. Poměrně populární způsob, jak zelené listy a natě využít je i pesto, které pak můžete vmíchat do těstovin nebo polévek jako to klasické z bazalky. Vynikající je i jen tak namazané na chlebu nebo na opečených toastech či topinkách. Podívejte se, jak snadno se dělá:
Recept na mrkvové pesto
Pesto můžete připravit ze samotné mrkvové natě nebo k ní můžete pro zajímavější chuť přidat ještě jiné bylinky nebo zelené lupení. Třeba lístky baby špenátu zjemní případnou trochu nahořklou chuť mrkvové natě. A jak postupovat? Budete potřebovat: 40 g mrkvové natě bez tvrdých stonků, 40 g baby špenátu, 1 velký stroužek česneku nahrubo nasekaný, 60 g pražených nesolených kešu oříšků, 1/2 lžičky mořské soli, 1/4 lžičky černého pepře a asi 120 ml extra panenského olivového oleje.
Postup: Opláchněte mrkvovou nať, abyste ji zbavili nečistot. Vyberte a vyhoďte všechny suché, zažloutlé nebo jinak nehezky vypadající listy. Vše vložte do mixéru, přidejte baby špenát, nasekaný česnek, pražené kešu oříšky, sůl a pepř a rozmixujte v kuchyňském robotu. Průběžně směs seškrabujte ze stěn mixéru gumovou stěrkou. Pomalu přilévejte olivový olej a opět promixujte, až vznikne hladká směs. Přendejte ji do sklenice, zakápněte ještě olivovým olejem a uložte do chladu. Pokud chcete, můžete i mrkvové pesto vylepšit trochou strouhaného parmazánu jako to bazalkové.
Zdroje informací:
Organicfacts.net
Food.ndtv.com
Simplyrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Kde se vzalo italské pesto? Zelená pochoutka reprezentovala to nejlepší z Janovské republiky