Severské koláčky skoleboller jsou ideální odměnou za vysvědčení. Víme, jak je připravit…
29. 6. 2022 Vaření
Konec školního roku je za dveřmi, což je třeba náležitě oslavit nejlépe něčím sladkým na zub. Kynuté koláčky skoleboller vonící kardamomem jsou ideální volbou a zajímavým zpestřením. Norské děti je dostávají na svačinu a přímo je milují, na oslavu začátku prázdnin se tak hodí přímo báječně.
Nejoblíbenější z norských koláčů
Pokud jste někdy byli v Norsku, o koláčcích skolebollar nebo také skolebrød jste už možná slyšeli. Jde o oblíbené a tradiční norské pečivo, stejně jako různé podobné sladké kynuté buchty. Připravují je tu v mnoha verzích, ty s pudinkovou náplní známé právě jako skolebollar ovšem mají nejraději a z pultů obchodů mizí nejdříve. V překlady by se tyto koláčky daly nazvat jako školní buchty a původně byly určeny výhradně školáčkům. Zbožňují je ovšem i dospělí.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší buchty na svačinu do školy
Původ těchto sladkých voňavých severských buchet není úplně jasný, zřejmě ale vznikly v první polovině 20. století, a to přímo v norském hlavním městě Oslu. Sladkou buchtu poprvé upekla roku 1939 jistá Gerda Nielsen pro svého syna Jense do školy na oběd. Chlapec dal zřejmě koláč ochutnat spolužákům, kterým zachutnal, a Jens posléze tyto koláče začal prodávat v různých školách v Oslu. A protože byly určené školákům, začalo se jim říkat skolebrød neboli školní chleba.
Skoleboller voní kardamomem
Vzhledem k jejich popularitě mají buchty skoleboller mnoho variant. Tyto koláčky se podobají našim českým kynutým koláčům, v jejich středu je ale pudinkový krém vonící vanilkou. Na rozdíl od našich koláčů se ale těsto navíc dochucuje kardamomem a někdy i skořicí a okraje koláčů se ještě cukrují, sypou se strouhaným kokosem nebo s k tomu všemu navíc ještě polévají cukrovou polevou a teprve pak zdobí kokosem. Kynuté těsto na skoleboller je krásně jemné nadýchané a buchtičky se přímo rozplývají na jazyku. Vzhledem k tomu, že sladkosti na svačinu v současnosti nejsou v norských školách doporučované, dnes je děti do školy nedostávají, skoleboller jsou ovšem oblíbené i tak.
Mohlo by vás zajímat
Recept na pravé koláčky skoleboller
Norové si skoleboller kupují nejčastěji v obchodech. Když už si je pečou doma, je to většinou jen při nějakých výjimečných příležitostech, o víkendech ve svátcích nebo na nějakou oslavu. A takovou slavnostní události zakončení školního roku určitě je. Pokud vás tedy skoleboller zaujaly, můžete si je upéct podle následujícího receptu.
Na těsto budete potřebovat: 3 dl mléka, 1 vejce, 500 g hladké mouky, 75 g cukru, 2 lžičky kardamomu, ¼ lžičky soli, 25 g čerstvého droždí nebo 8,5 g sušeného droždí, 75 g másla nakrájeného na kousky. Na krém si připravte: 2 žloutky, 55 g cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 5 dl plnotučného mléka, ½ vanilkového lusku. Na polevu si nachystejte: 3 dl moučkového cukru, 3 lžičky bílku, 3 lžičky vody, 4 dl strouhaného kokosu a 1 lehce rozšlehané vejce na potření.
Postup: Mléko trochu zahřejte, aby bylo vlažné. Všechny suché ingredience nasypejte do mísy kuchyňského robota. Přidejte ohřáté mléko a vejce. Zapněte na nízký výkon a hněťte asi 8 minut bez přestávky. Zastavte mixér a přidejte do těsta máslo. Pak zapněte stroj na střední rychlost a ještě 5 minut hněťte. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Zatímco těsto kyne, připravte si krém tak, že v míse vyšleháte cukr a žloutky (bílky si schovejte na pozdější použití do polevy). Přidejte kukuřičný škrob a míchejte, dokud směs nebude světle žlutá a hustá. Plnotučné mléko dejte do hrnce a přidejte dřeň z vanilkového lusku. Mléko zahřejte těsně k bodu varu a sundejte ze sporáku. Postupně a pomalu přilévejte mléko do mísy s cukrovou směsí za stálého šlehání, aby nedošlo ke sražení vajec. Pak vše vlijte zpět do hrnce a vraťte na sporák. Na mírném ohni směs vařte, dokud nezhoustne. Pak nechte krém vychladnout.
Vykynuté těsto přendejte na vál a vytvořte z něj váleček a ten nakrájejte na 12 dílů. Z každého dílu vytvarujte kulatý bochánek a přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými bochánky nechte rozestupy. Přikryjte utěrkou a nechte buchty ještě 30 minut kynout.
Mezitím si připravte polevu. V misce utřete moučkový cukr, bílek a vodu dohladka. Předehřejte Troubu předehřejte na 225 °C. Do středu každé buchty udělejte důlek. Každý důlek naplňte asi 2-3 lžícemi připraveného. Strany každé buchty potřete rozšlehaným vejcem. Skoleboller pak pečte ve vyhřáté troubě 10-12 minut. Nechte je vychladnout a pak okraje potřete připravenou polevou. Ještě než poleva zaschne posypejte nakonec koláčky kokosem.
Zdroje informací:
Anasnorwegianbakeri.com
Northwildkitchen.com
Breadbyelise.com
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Legendární severské skořicové rolky: Upečte si je podle pravého švédského receptu!
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Letní nápoje pro děti: Připravte jim jahodový koktejl, domácí limonádu nebo dětskou kávu!
Oblíbený sezam má široké uplatnění, stačí mu dát prostor. Jak zařadit sezam do jídelníčku