Grilování levou zadní: Jak poznat zralý meloun a jak z něj připravit skvělou grilovací omáčku
2. 8. 2022 Vaření
Meloun nejspíš obvykle jíte jen tak rozříznutý. Dá se s ním ale mnohem více kouzlit. Šťavnatý plod se dá využít i na grilování a lze z něj připravit i výborná grilovací omáčka.
Jak využít meloun při grilování
Zakousnout se do šťavnatého plátku melounu je požitek. Toto ovoce ale můžete využít i při grilování. Ať už při grilování samotného melounu, nebo si z něj můžete připravit grilovací omáčku. Máme pro vás recept na sladkou pikantní omáčku, která vzbouří vaše smysly. Melounovou grilovací omáčku můžete využít jako marinádu, glazuru i na namáčení. A k jakému pokrmu se hodí? Báječnou kombinaci vytvoří spolu s pečenou zeleninou, ale i s grilovaným kuřetem, vepřovým masem a dokonce i s rybami.
Mohlo by vás zajímat
Jak zjistit, že je meloun zralý
Zralost melounu se pozná nejen podle poklepání. Při vybírání v obchodě zvolte meloun s velkou žlutou skvrnou, což napovídá, že měl čas dozrávat na slunci. Zbývající barva by měla být sytá, tmavě zelená, případně s pruhy. To, že je meloun lesklý, může naznačovat jeho nedozrálost, měl by mít matnou slupku.
Jak vyrobit melounovou šťávu
Nejprve odstraňte slupku. Rozkrojte meloun napůl a vydlabejte dužinu. Poté ji dejte do mixéru, pokud možno bez černých semínek. Máte-li meloun bezpeckový (obvykle se podává pod značkou Bouquet), máte o starost méně. Mixujte pár sekund a získáte šťávu z čerstvého melounu. Můžete ji přecedit, ale takhle je hezky hustá.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit melounovou grilovacví omáčku
Melounová šťáva se kombinuje s třtinovým cukrem. Pokud ho nemáte, můžete tento cukr nahradit 3 lžícemi medu. Když směs přidáte ke sójové omáčce, dijonské hořčici a balzamikovému octu, získáte velmi zajímavou omáčku. Mezi suroviny můžete přidat i červenou papriku, pokud máte rádi pikantnější pokrmy, zvolte pálivou. Dávkujte podle toho, jak pálivá chuť vám vyhovuje.
Na melounovou grilovací omáčku budete potřebovat 1/2 hrnku melounové sťávy, 1/2 hrnku balzamikového octa, 1/4 hrnku třtinového cukru, 1/4 hrnku sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 prolisované stroužky česneku a 2 lžičky červené papriky. Vše dobře promíchejte. Dejte suroviny na vyšší pánvičku a za občasného míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezredukuje se. Nechte vystydnout.
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…
Jak použít melounovou grilovací omáčku
Připravte si i jednotlivé kousky masa, případně zeleniny a vložte je do misky. Maso zvlášť, zeleninu zvlášť. Podle potřeby zalijte potraviny na grilování omáčkou. Misku přikryjte a dejte ji do chladu na pár hodin. Skvělé je nechat potraviny marinovat přes noc. Když vám část omáčky zbude, budete ji moci využít na pozdější namáčení nebo podlévání.
Zdroje informací:
https://www.thespruceeats.com
https://manmeetsoven.com
https://homemadehooplah.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Netradiční recepty z melounu: Dejte si ho s balkánským sýrem nebo s vínem!
Grilování ovoce, díl II.: Jak skvěle připravit měkké ovoce banán, jahody i meloun
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12