Retro okénko: Sýrové rolády bývaly kdysi hitem všech oslav. Ale oblíbené jsou stále a takhle snadno se připravují
6. 8. 2022 Vaření
Chystáte v létě oslavu? Kdo by měl chuť se dělat s nějakým náročným občerstvením. Ideální chuťovkou i do teplejších dnů jsou sýrové rolády. Hotové jsou za chvilinku, dají se udělat v mnoha verzích, jen je musíte dobře vychladit a rychle sníst. Jsou ale tak dobré, že to rozhodně nebude problém.
Trochu retro občerstvení
Sýrové rolády jsou takovou českou specialitou. Tato trochu retro chuťovka dřív nesměla chybět na obložené míse na žádném večírku nebo oslavě. Populární je ale dodnes. Na sýrových roládách je úžasná nejen jejich variabilita, ale i to, že do nich využijete zbytky z lednice. Můžete je připravit z různých druhů sýrů a dají se do nich použít různé druhy náplní.
Mohou být masové, vegetariánské, rybičkové a když použijete sýr bez mléka, tak i veganské. I když vypadají na první pohled složitě, jejich příprava je kupodivu snadná. Dokonce jsou i mnohem jednodušší než sladké piškotové rolády a zvládne je i kuchař začátečník. Stačí, když se při jejich přípravě bude řídit pár našimi tipy.
Mohlo by vás zajímat
Sýr je nutné nejprve rozpustit
Sýrová roláda neobsahuje žádné pečivo nebo pláty z těsta, jejím základem je pouze sýr. Ten tvoří jakýsi obal, do něhož se balí další ingredience. Aby však bylo možné se sýrem pracovat a rolovat jej, je nutné jej nějak roztavit. Z toho důvodu je třeba použít i nějaký tučnější sýr, který se po rozehřátí krásně táhne a netrhá se.
Nejčastější je tučnější eidam, použít ale můžete i holandskou goudu nebo ementál. Barevně roládu oživí i oranžový čedar. Můžete zkusit i kombinaci více druhů sýrů. Sýr je pak možné rozehřát několika způsoby. Ten nejjednodušší je naskládat plátky sýra na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se okraje trochu překrývaly tak o jeden centimetr a vytvořil se jeden větší obdélník. Plech pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C asi na tři minuty. Sýr by se měl slít do jedné plochy.
Další dvě možnosti jsou již trochu pracnější, neboť je pak nutné sýrovou hmotu vyválet. Sýry můžete rovněž dát do igelitového sáčku, ten pak vložte do vroucí vody a vařte, dokud se sýry nerozpustí. K jejich rozpuštění lze využít i mikrovlnou troubu. Stačí sýry nakrájet na kostky a nechat roztavit. Rozehřátý sýr pak nalijte na navlhčenou pracovní plochu a rozválejte rovněž navlhčeným válečkem ne tenkou placku. Pokud by vám to nešlo, můžete ji zkusit rozválet i přes mikroténový sáček. Hotový plát pak už stačí jen naplnit.
Jak naplnit roládu?
Při plnění rolády už můžete dát prostor svému mlsnému jazýčku a fantazii. Na sýr můžete nanést vlastně cokoliv vás napadne. Nejčastěji je to šunka či salám, které se pak potřou nějakou pomazánkou – tvarohovou, ze smetanového či taveného sýra nebo pomazánkového másla, případně klidně i paštiku. Do středu se pak hodí naskládat nějakou zeleninu.
Obvykle se používá nakrájená paprika červená paprika kapie (čerstvá nebo nakládaná), na sýr ale můžete rozložit i listový špenát nebo na kostičky nakrájené kyselé okurky nebo olivy. Na dochucení se výborně hodí bylinky, vše pak můžete navíc posypat mletou paprikou. Klidně použijte víc ingrediencí, když pak roládu nakrájíte, vznikne vám na řezu pěkně barevná mozaika. Tady vám pro inspirace nabízíme pár variant:
- šunka + tvarohová pomazánka s pažitkou
- pomazánka z nivy + nasekané vlašské ořechy
- hroznové víno + smetanový sýr
- budapešťská pomazánka + kapie
- salám + česneková pomazánka z taveného sýra
- losos + pomazánkové máslo + kopr
- tuňáková pomazánka + kukuřice
Po naplnění rolády už nezbývá nic jiného než plát sýra s náplní svinout, hotovou roládu zabalit do potravinářské fólie a dát uležet do chladu. Ztuhlou roládu pak nakrájejte na plátky a naaranžuje na talířky nebo mísy s jinými pochutinami.
Pro lepší názornost postupu přípravy pro vás máme tohle video:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí kuřecí stripsy jako z KFC máte hotové hned: Hrníčkový recept na oblíbenou klasiku baví internet
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
V Praze si můžete sami natočit „zmrzku“. Nás vyšel plný kelímek zhruba na dvě stovky a takhle to probíhalo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Osvěžující poháry s mraženými borůvkami
Přidáno před 1 hodinou
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 6 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 7 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 9 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 9 hodinami