10 nejoblíbenějších jídel pro léto 2022: Kynuté borůvkové knedlíky, grilovaná kuřecí křidýlka i cuketové placičky milují skoro všichni
12. 8. 2022 Vaření
Léto se chýlí ke konci, ale ještě pořád si je můžeme dost užít i na talíři. A co si dát? Vsaďte na desítku nejoblíbenějších jídel, která k létu prostě patří. Budou to kynuté knedlíky, lečo nebo cuketové placičky?
Letní jídla roku 2022
Do pomyslné hitparády se bez pořadí umístilo následujících deset jídel, u nichž většinou popularita nepřekvapí. Voní tradicí, lesem a zahrádkou. Co víc si v létě přát. Pohodu a skvělé jídlo. O která jídla se jedná?
Mohlo by vás zajímat
1. Kynuté borůvkové knedlíky
Že se na prvních místech budou objevovat knedlíky, to bylo už předem jasné. V létě vycházely tipy na ovocné. Zpočátku si špatně nevedly jahody, ale pak je úplně převálcovaly kynuté borůvkové knedlíky, které už patří ke klasice. Při kynutí si dávejte pozor, abyste se vyvarovali chyb, jako je různá teplota surovin, nebo třeba nedostatečně uhnětené těsto.
Mohlo by vás zajímat
2. Lečo
Dozrávají rajčata a papriky. Ano, ani tady nesmí chybět lečo. Každý si ho připravuje trochu jinak. Někdo přidává uzeniny (klobásu nebo třeba párek), jiný si pochutnává pouze na zelenině. Výtečné je lečo se smetanou, hezky rozvoněné na cibulce a kousku slaniny. K leču si můžete dát chléb, ideálně ten domácí.
3. Grilovaná kuřecí křídla
Grilovaná kuřecí křídla patří mezi stálice a v žebříčku popularity nechybí ani teď. Velmi oblíbené jsou sladce pikantní marinády, jako je třeba tato s tabascem, worchestrem, kečupem a dalšími ingrediencemi. Někdo si nedokáže představit grilovaná kuřecí křídla bez dipu a v tomto případě vede rozhodně česnekový dip s bílým jogurtem, zakysanou smetanou, česnekem a solí. Chutově skvěle doplní kuřátko.
4. Cuketové placičky
Cukety jsou radostí léta. Jsou levné, snadno dostupné, tak proč je nevyužít. K létu cuketa na tisíc způsobů prostě patří. Kromě cuketové buchty vévodí žebříčku popularity cuketové placičky. Tady už ale nastávají rozdíly, protože těchto placiček je řada variant. Dát si je můžete ve slané i sladké podobě. Často k nim nechybí jednoduché zeleninové saláty, jako třeba oblíbené tzatziki. O tom, že se tento řecký salát pere o popularitu s italským salátem caprese (rajčata nakrájená na plátky, mozzarella na kousky a navrch bazalka) není pochyb.
Mohlo by vás zajímat
5. Tortilla s kuřecím masem
Proč patří tortilla s kuřecím masem k hitům tohoto léta? Je totiž rychlá, levná a výborná. Plněnou tortillu si můžete vzít i do práce nebo třeba na cesty. V tom případě do ní nedávejte majonézu. A když už si ji připravujete na jídlo doma, nebo na zahradě, zvolte tuto vynikající domácí tatarku, která se hřeje na vlně popularity už dlouho.
6. Losos na másle s bylinkami
I ryby letos v létě mají místo na našich talířích. Velmi oblíbený je losos. Jen tak jednoduše na másle se solí a kmínem, často se také používají i bylinky (oregano, případně bazalka). Velmi rádi si ho strávníci vychutnávají i s opečenou zeleninou.
Mohlo by vás zajímat
7. Caesar salát
A ne, ani toto léto nechybí Caesar salát. K oblíbenému pokrmu se většinou přidává grilované kuřecí maso. Nesmí zůstat bez křupavých baget a typického římského salátu, který často lidé nahrazují salátem ledovým nebo směsí různých druhů salátů. Kromě římského salátu by na Caesaru měl být sýr parmazánového typu, dresing s dijonskou hořčicí a krutony.
Mohlo by vás zajímat
8. Karbanátky s bramborami
Kdy jste naposledy měli karbanátky? Takový holandský řízek je naší regionální pochoutkou a nemusíte si ho dávat jen tradičně s bramborovou kaší. Výborně chutná s bramborami a cuketou. Toto je jídlo z jednoho pekáčku a ta jsou vždy populární pro svou praktičnost. V létě chcete připravovat jídlo rychle a když k tomu skvěle vypadá a chutná, je to ideální kombinace.
Mohlo by vás zajímat
9. Grilovaná krkovička
Grilovaná krkovička je lahoda sama. Když seženete prorostlé maso, je po upečení uvnitř šťavnaté a navrchu křupavé. Proto je obliba tohoto jídla tak vysoká. Navíc si můžete pohrát s různými marinádami a každé grilování vyzkoušet novou chuť.
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…
10. Letní polévka se zeleninou
V létě většinou saháte po polévkách, které nejsou příliš hutné. A když už, tak poslouží spíše jako přesnídávkové. Tato letní polévka je plná zeleniny, obzvlášť šťavnatého hrášku. Když zvolíte ten mladý, budete mlaskat ještě víc.
Které chutě ovládly vaše léto? Podělte se o tipy v diskuzi.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař radí: Jak si doma připravit dokonalý Caesar salát a jak se nenechat napálit v restauraci? Tohle si hlídejte!
Jak ochutit a upéct cuketové placky? Vyzkoušejte nejlepší recepty na oblíbené placičky, které se při pečení nerozpadají
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Velký přehled druhů mouk: Která se hodí na kynuté těsto, která je vhodná na zavářky
Grilování levou zadní: Jak na nejlepší krkovičku? Šéfkuchaři radí nesolit předem a vyndat včas z lednice