Velký manuál sušení zeleniny: Jak sušit na vzduchu, jak v troubě a jak v sušiče. Plus recept na domácí vegetu!
14. 9. 2022 Životní styl
Sklizeň zeleniny vrcholí, zavařovačky i mrazáky jsou naplněny a vy přemýšlíte, co s dalšími přebytky? Sušení je skvělý způsob uchování vlastní zeleniny, kterou si můžete vychutnávat po celý rok. Jak na to, aby si zelenina zachovala skvělou chuť a co nejvíce prospěšných látek?
Proč se pustit do sušení zeleniny?
Sušení je nejstarším způsobem konzervace zeleniny, která vám při správném postupu a skladování vydrží opravdu dlouho, a to bez větší ztráty vitamínů a minerálních látek. Proces je navíc o mnoho jednodušší než nakládání či zavařování a vlastníte-li sušičku, nemusíte na průběh ani dohlížet. Další výhodou je zachování přirozené chuti a vůně, které se při ostatních způsobech skladování mění či ztrácí.
Sušenou zeleninu využijete po celý rok jako přísadu do polévek a omáček, skvěle chutná ve zdravých smoothie, obohatí slané koláče, vaječné omelety i masové směsi a rozemletou lze použít i jako koření. Máte-li v oblibě vaření v přírodě nebo si vozíte suroviny na dovolenou, sušená zelenina je skvělou vychytávkou, jak snížit hmotnost a objem věcí v zavazadlech. Sušením totiž ztratí zelenina až 75 % svojí váhy.
Mohlo by vás zajímat
Jakou zeleninu lze usušit?
Především zralou, nikoli přezrálou, a dokonale zdravou. I sebemenší poškození, známky plísně či hniloby mohou znamenat, že je celý plod znehodnocený a je vyšší pravděpodobnost, že se nežádoucí mikroorganismy dostanou do celé sušené várky. Sušit lze v podstatě jakoukoli zeleninu, ale kvůli chuti i konzistenci při následném použití se doporučuje sušit především kořenovou zeleninu, rajčata, cibuli a česnek. Pustit se ale můžete i do sušených zeleninových směsí, které mohou obsahovat i brambory, batáty, květák, brokolici, dýni, papriku, zelené fazolky a další oblíbenou zeleninu.
Tři způsoby sušení zeleniny
-
Na vzduchu
V dobách dávno minulých bylo sušení na vzduchu jedinou možností, dnes se návod hodí například na chatu nebo jednoduše tam, kde není možnost usušit zeleninu v troubě nebo sušičce potravin. Pro sušení vyberte vždy suché místo, kde mírně proudí vzduch, ale nepráší se. Zeleninu nevystavujte přímému slunci, které ji vysuší příliš rychle a výsledek nebude dokonalý. Zeleninu nakrájenou na tenké plátky nebo malé kostičky sušte rozloženou na pečicím papíru nebo nejlépe sítech určených na sušení hub.
Sušení zeleniny volně na vzduchu je nejrizikovější způsob vzhledem k tomu, že nelze regulovat teplotu a špatně se odhaduje doba, kdy jsou kousky dokonale usušené a vhodné k uskladnění. Je také časově nejnáročnější, neboť doba sušení se prodlužuje až o celé dny. -
V troubě
Zeleninu nakrájenou na tenké plátky nebo kostičky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se kousky nepřekrývaly a sušte v troubě vyhřáté přibližně na 50 °C. Takto lze připravit v jedné várce až 3 plechy, kterým během sušení měňte pozici. Máte-li klasickou elektrickou troubu, je nutné nechat při sušený pootevřená dvířka (u horkovzdušné není třeba). To zajistíte například zastrčenou vařečkou nebo utěrkou. Proces bude trvat nejméně 5 hodin, u zeleniny s vysokým obsahem vody to může být až 24 hodin. Po vychladnutí nechte ještě dosušit 2 hodiny na suchém větraném místě. -
V sušičce ovoce a zeleniny
Máte-li se sušením potravin dlouhodobější ambice, investice do sušičky se rozhodně vyplatí. Z dostupných možností sušení jako jediná poskytuje ideální podmínky pro různé druhy zeleniny, které si tak zachovají původní barvu, chuť i vůni.
Jak dlouho a na jakou teplotu jednotlivé druhy sušit, se dozvíte z manuálu spotřebiče, orientačně jsou ideální podmínky následující:
- Mrkev nakrájenou na kolečka povařte 2 minuty ve vroucí vodě se špetkou soli a ihned zchlaďte studenou vodou. Nechte uschnout a následně sušte při teplotě 55 °C 6 – 10 hodin podle tloušťky koleček.
- Petržel nebo pastinák rovněž před sušením upravte stejně jako mrkev a sušte při 45 °C asi 6 – 8 hodin.
- Celer nakrájený na kostičky nebo hranolky se do třetice nejpoužívanější kořenové zeleniny také nejprve krátce povaří a dále suší ve stejných podmínkách jako petržel.
- Červenou řepu nakrájenou na tenká kolečka opět povařte 2 minuty ve vroucí mírně osolené vodě, zchlaďte a osušte. V sušičce bude potřebovat asi 10 hodin při teplotě 55 °C.
- Rajčata rozkrojte napůl a odstraňte dužinu se semínky. Sušení bude trvat 7 – 10 hodin podle velikosti kusů při teplotě 50 °C. Sušená rajčata jsou výborná naložená v olivovém oleji společně s bylinkami a česnekem. Hodí se k těstovinám, do salátů nebo nadrobno nakrájená do domácího pečiva.
- Pórek zbavený většiny zelené části nakrájejte na kolečka a sušte při teplotě 45 °C asi 12 hodin.
- Cibule nakrájená na kostičky bude v sušičce potřebovat asi 4 hodiny při 50 °C, potřebujete-li plátky nebo kolečka cibule, doba se prodlouží asi o 3 hodiny.
- Česnek je nejlepší sušit nakrájený na plátky. Teplota 50 °C a 6 hodin v sušičce zajistí perfektní výsledek.
- Květák a brokolici zbavené tvrdých košťálů nakrájejte na stejně velké kousky, sušičku nastavte na 50 °C a nechte sušit 6 – 8 hodin.
- Brambory nakrájené na tenké plátky nejprve povařte 4 minuty ve vroucí osolené vodě a poté sušte na 50 °C 8 – 12 hodin. Stejným způsobem lze usušit i batáty, které ovšem nakrájejte na silnější plátky.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznáte dokonale usušenou zeleninu?
Perfektní výsledek můžete otestovat několika způsoby:
- Zabalte vzorek zeleniny do papírového ubrousku a zmáčkněte. Objeví-li se na ubrousku mokrá skvrna, pokračujte v sušení.
- Rozkrojte kousek zeleniny a lehce pomačkejte. Na řezu se nesmí objevit známky rosení.
- Nasypte usušenou zeleninu do sklenice, uzavřete víčkem a vyčkejte několik minut. Pokud se sklo orosí, potřebuje zelenina ještě nějaký čas v sušičce.
Univerzální polévkové koření ze sušené zeleniny
Mít vždy po ruce koření na dochucení polévky, které neobsahuje nadbytek soli a konzervanty, je k nezaplacení. Namíchat si ho můžete z usušené zeleniny třeba v tomto poměru: 2 díly mrkve, 2 díly petržele nebo pastináku, 1 díl celeru, 1 díl cibule, 1 díl pórku, ½ dílu česneku a podle potřeby přidejte také sušenou petrželovou nať, libeček a trochu soli. Smíchanou zeleninu rozmixujte na prášek a nechte rozprostřenou na pečicím papíru dosušit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat libeček? Nejchutnější je brzy na jaře. Poradíme, jak listy zpracovat
Sušení zeleniny v troubě je skvělým způsobem konzervace. Podívejte se na náš videonávod
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12