Jak připravit dokonalou žemlovku, aby byla uvnitř vláčná a zvenku křupavá: Chuti prospěje tvaroh, vanilka i trochu másla
14. 9. 2022 Vaření
Žemlovka patří mezi klasiku české kuchyně. Oblíbená je nejen pro svou lahodnou chuť, ale také proto, že do ní můžete využít zbytků potravin, nebo obzvláště staršího pečiva. Zjistěte, jak ji připravit chuťově dokonalou.
Obyčejná a luxusní žemlovka
Žemlovka může být obyčejným jídlem, ale také ji můžete připravit jako velmi lahodnou dobrotu. Prolínají se v ní chutě navinulých jablek se sladkým tvarohem a sladkokyselými rozinkami, nechybí ani křupavé pečivo a pohodová vůně skořice, vlašských ořechů a vanilky. Co se týká pečiva, můžete zvolit takové, které vám zbylo doma. Ostatně spotřebování zbytků není sprosté slovo, i šetřením může vzniknout výborné jídlo. Jak si ho připravit?
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na žemlovku
Na dokonalou žemlovku budete potřebovat asi 8 starších rohlíků, 400 ml mléka, 3 vejce, 500 g tvarohu (pro luxusnější verzi), 70 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkové esence, mletou skořici, 100 g nasekaných nebo namletých ořechů, 150 g hrozinek namočených v rumu, máslo navrch, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy. Postup je jednoduchý.
Mohlo by vás zajímat
1. Připravte jablka a rozheřejte troubu
Chcete-li ušetřit elektrickou energii, nejdříve oloupejte a nastrouhejte jablka. Případně je nakrájejte na plátky. Pak předehřejte troubu na 180 °C. Menší pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Dále budete potřebovat pečivo, ať už veku nebo rohlíky, v luxusním provedení pak můžete sáhnout po vánočce. Důležité je, aby se nejednalo o čerstvé pečivo, mělo by být alespoň 2 dny staré. Pečivo nakrájejte na plátky.
Mohlo by vás zajímat
2. Namočte pečivo do mléčné směsi
Smíchejte mléko s vejci, eventuálně je doslaďte. Nakrájené plátky pečiva namočte krátce do mléčné směsi. Pečivo ale nenechte v tekutině rozmočit, postupujte rychle a namočený plátek ihned vložte na dno vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Případně hodně nasáknuté pečivo vidličkou přitlačte ke stěně nádoby, trochu "vyždímejte" a až poté vložte do zapékací nádoby.
Mohlo by vás zajímat
3. Rozložte jablka
Předem připravená jablka rovnoměrně rozložte na navlhčené plátky pečiva. Jablka úplně stačí padaná ze zahrady, ale měla by být chuťově výraznější. Kyselost jablek dodá žemlovce tu správnou chuť. Pro koho by to bylo moc, má vždy možnost žemlovku nakonec osladit. Jablka ve formě posypte skořicí a případně i pokrájenými ořechy.
Mohlo by vás zajímat
4. Připravte tvarohovou směs
Pokud jste se rozhodli pro luxusnější verzi, našlehejte tvaroh s vanilkovou esencí nebo vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami a vejcem. Směsí potřete veku s jablky.
Náš tip: Vytvořte si pochoutkovou žemlovku podle tohoto videoreceptu:
5. Nandejte zbývající část veky
Navrch narovnejte zbývající kousky navlhčené veky a vše přelijte zbylým mlékem s vajíčky. V malém kastrolku si nechte rozehřát asi 3-4 plátky másla a tímto máslem pokapejte povrch žemlovky. Dodá jí na povrchu krásnou křupavost.
Mohlo by vás zajímat
6. Žemlovku dejte do trouby
Žemlovka je připravena a můžete ji dát péct do středně vyhřáté trouby. Žemlovku pečte zhruba 45 minut dozlatova. Někdo nedá dopustit na luxusní zakončení, které vytvoříte ze dvou bílků, vylšehaných se lžící cukru do sněhu. Vzniklý sníh naneste po půl hodině pečení žemlovky na povrch a vytvořte „čepici“. Dále pak pečete tak dlouho, dokud sněhový povrch nezačne hnědnout. Tato luxusní varianta je nejlepší jen v den pečení.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
7. Dozdobení a podávání žemlovky
Žemlovku můžete po upečení před podáváním ještě dokrášlit poprášením moučkovým cukrem. Skvěle k pokrmu chutná i kopeček bílého jogurtu, zakysané smetany nebo třeba šlehačky. Ale není potřeba nic, i samotná žemlovka je skvělá.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby nastrouhaná nebo nakrájená jablka nehnědla? Vyzkoušejte osvědčenou techniku našich babiček
Luxusní žemlovka není oxymorón. Povyšte dobroty svého dětství na novou úroveň
Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na jablečný páj jako z amerického filmu? Díky jednoduchým sezónním koláčům budete za hvězdu
Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?
Holka u plotny radí: Jak na nejlepší žemlovku? Zkuste to bez rohlíků a přidejte smetanu a rum!