Mořské řasy jako potravina budoucnosti: Patří nejen do sushi, využít je můžeme i do mnoha dalších pokrmů
1. 11. 2022 Vaření
Mořské řasy jsou u nás stále spíš exotickou potravinou, kterou vnímáme hlavně jen jako jakýsi „obal“ na sushi rolky. Díky množství živin v nich obsažených se však řasy dají směle označit za super potravinu. Není proto od věci je zařadit do jídelníčku i v jiné formě. Možností je spousta.
Mořské řasy jako super potravina
Pří zmínce o mořských řasách si většina lidí představí vylisovaný plát ve tvaru obdélníku, do něhož se balí rýže a další pochutiny při přípravě u nás nejznámějších maki rolek. Ve skutečnosti je ale řas mnoho druhů, přičemž se používají nejen ty mořské ale i sladkovodní. Kromě již zmiňovaných nori využívaných na sushi si možná vybavíte ještě známou chlorellu či spirulinu, prodávané ve formě tabletek nebo prášku jako potravinový doplněk. Není divu, řasy jsou totiž přímo nadopované spoustou živin.
Mořským řasám se občas říká mořská zelenina, co do množství přínosných látek jsou na tom ale mnohem lépe než zelenina běžná. Jsou přímo úžasným zdrojem široké škály vitaminů a minerálů, vlákniny i bílkovin. Nejvíc vynikají jako dokonalá zásobárna jódu, železa a vápníku. To z nich dělá vynikající potravinu vhodnou pro vegetariány, vegany nebo lidi s různými alergiemi. Pomocí řas totiž mohou doplnit živiny, které by jim jinak mohly chybět.
Mohlo by vás zajímat
Japonská kuchyně se bez řas neobejde
Mořské řasy nejsou jen zelené. Kromě nich totiž existují i hnědé nebo červené. Zbarvení přitom vychází z toho, jak moc byly vystaveny působení světla. Mořské řasy jsou oblíbenou surovinou asijské kuchyně. Zatímco u nás se stále používají jen zřídka, na Dálném východě se konzumují odpradávna a jsou důležitou ingrediencí, bez níž se neobejde mnoho specialit různých asijských zemí. Jednou z jejich mnoha předností totiž je, že jsou nositeli páté chuti umami, která dokáže zvýraznit všechny další chutě pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít různé druhy řas?
U nás se obvykle řasy prodávají v sušené podobě. Stačí je ale jen namočit a krásně změknou. Občas ovšem můžete ve specializovaných asijských obchodech narazit i na řasy čerstvé chlazené nebo mražené. Použití řas se pak odvíjí od druhu řasy. A jak řasy se u nás běžně prodávají?
Nori – jde o nejznámější a nejpopulárnější řasy v japonské kuchyni. Při přípravě sushi se bez této zelené řasy neobejdete, oblíbené japonské specialitě dodává typickou chuť. Nori se prodávají ve formě plátů, ty je ale možné i nadrtit a použít jako koření. Posypat jím můžete třeba pečenou nebo smaženou rybu. Jako koření se dá využít při vaření zeleninových polévek nebo luštěnin. Vhodné jsou i jako ozdoba třeba rizota s mořskými plody.
Wakame – patří k nejpoužívanějším mořským řasám vůbec. Má lehce nasládlou a výraznou chuť. Prodává se buď čerstvá nebo nasušená ve formě proužků, které se musí namočit, aby změkly a nabyly na objemu. Wakame řasy jsou krásně křupavé a svou strukturou připomínají zeleninu. Často se proto upravují jako salát ochucený sójovou omáčkou, zázvorem, česnekem, octem a sezamovými semínky. Tradičně se wakame přidává i do japonských polévek miso či ramen.
Kombu – řasa tmavě zelené barvy má podobu pruhů širokých 2-3 cm. U nás je známá také jako kelp. Používá se podobně jako wakame, často se přidává do polévek, např. do japonské miso polévky. Jen malý proužek řasy povařený v polévce jí dokáže dodat delikátní chuť. Navíc můžete řasu používat opakovaně. Pokud se rozemele na prášek, můžete ji také přidat do hrnce, když budete vařit luštěniny. Urychlí dobu vaření a luštěniny budou s její pomocí i lépe stravitelné. Zvýrazní i chuť mnoha zeleninových pokrmů.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Jak se používá řasa Nori v kuchyni? Zabalte do ní sushi nebo jí dochuťte pomazánky
Japonský recept na dlouhověkost? Sushi! Poznáte všechny jeho druhy?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12