Paštika jako skvělá svačinka na běžky či zimní výlet? V téhle soutěži můžete vyhrát mnohem více! Pravidla jsou snadná, odměna královská!
2. 3. 2023 Ostatní
Paštiky jsou součástí života mnoha z nás. Pamatujete, jak jsme je jako malí dostávali na krajíci chleba nebo na rohlíku ke svačině či k večeři? Ačkoliv jde o obyčejné jídlo, jeho chuť nás vždy vtáhne zpět do dětských let. A navíc je to tak praktické! Při zimních výletech na běžkách nebo pěších túrách stačí prostě odtrhnout víčko a mazat, nebo rovnou nabrat kusem rohlíku. Paštiky ale mají i zajímavou historii.
Na stolech starých Římanů
Paštiky vznikly už ve starověkém Egyptě a Římě a byly oblíbenou pochoutkou například císaře Nerona. V mnoha zemích jsou ostatně dodnes považovány za vrchol gastronomie. V kulinárně proslulé Francii nebo v Belgii má dokonce každá provincie vlastní recept.
Dnešní podobu dal paštikám zřejmě štrasburský šéfkuchař Jean-Pierre Klaus, který je připravoval z husích jater. Od osmnáctého století je proto Štrasburk považován za hlavní město těchto pochoutek.
Mohlo by vás zajímat
Česká cesta
Ani u nás jsme ovšem nezůstávali pozadu a tak jsou paštiky a recepty na ně k dohledání v mnoha dobových archivech či slavných kuchařských knihách. Předpisy na paštiky uváděly ve svých kuchařkách i Magdalena-Dobromila Rettigová nebo Marie-Janků Sandtnerová.
V Česku mají paštiky tradici především díky Májce od Hamé, která se v závodech na Moravě vyrábí již více než padesát pět let. „Paštiku Májka jsme začali vyrábět v roce 1966 na Slovácku. Během prvního měsíce to bylo zhruba 70 tun,” popisuje začátky výroby Michala Kadlecová, produktová manažerka společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.
Zajímavé je, že název Májka pochází z maďarštiny. Inspirací byl tehdy dovážený výrobek Sertés májkrém, což znamená vepřový játrový krém. A pokud přemýšlíte, kde se vzal název Hamé, pak vězte, že slovo pochází ze staroirštiny a znamená “domov”. „Věci, které milujeme, se nemají měnit. Dnešní Májka navazuje na tradiční paštiky, které známe z dob minulých. Má stejnou chuť, která nám připomíná dětství,“ dodává Kadlecová.
Praktické změny
Zatímco chuť Májky a paštik obecně zůstaly stejné, výrazně se změnily obaly. Při výpravách na běžky nebo túrách po horách už není nutné otevírat konzervy a po zbytek výletu s sebou tahat neskladné prázdné plechovky. Aluminiová víčka jsou praktická – stačí zatáhnout, otevřít a mazat. Obal pak můžeme zmačkat do malé kuličky a pohodlně odnést do nejbližšího tříděného odpadu.
A právě proto, že mezi nejoblíbenější zimní aktivity Čechů patři lyže a běžky, Májka od Hamé již desátým rokem podporuje český biatlonový tým. „Z biatlonu se v naší zemi stal fenomén. Vždyť přímé přenosy Světového poháru u nás sleduje víc lidí než zápasy ve skupinách letošního mistrovství světa ve fotbalu. Jsme rádi, že můžeme biatlon podporovat,” doplňuje Michala Kadlecová.
Májka vyhrává
Pokud i vy patříte k biatlonovým fanouškům, připravili jsme pro vás soutěž! Vyhrát můžete bundu a čepici od týmu české biatlonové reprezentace. Na milovníky paštik ještě čeká balíček produktů Májka v hodnotě 200 Kč. Jak se do soutěže zapojit? Stačí odpovědět na následující otázku:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Karel IV. miloval paštiku a francouzské lahůdky. Octem a kořením se v jeho kuchyni nešetřilo
Pažitka ozdobí jarní stůl a příjemně dochutí vaječná, tvarohová a další jídla. Podívejte se, jak ji můžete využít
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Páté postní neděli se říkalo Smrtná. Po vyfukování vajíček můžete vaječný obsah lahodně zužitkovat
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků