Retro okénko: Čevabčiči mělo být podle norem z roku 1964 z pravé svíčkové. V levnější variantě jídelen ho ale nahradilo jiné maso
8. 5. 2023 Historie a zajímavosti
Pokrm z mletého masa zvaný čevabčiči nebo také čevapčiči býval za minulého režimu stálicí jídelních lístků školních kuchyní i poledních menu v restauracích. Jak se připravoval podle norem teplých pokrmů vydaných Ministerstvem obchodu?
Československé státní normy z roku 1964
Tzv. státní normy se v 60. letech 20. století vztahovaly na všechny obory průmyslu a výroby včetně potravinářství. Obsahovaly například požadavky na jakost výrobků, hygienické podmínky, balení a označování, údaje na štítcích a další technické parametry. Předpisy platily v té době také pro stravování pracujících a veřejné stravování, kde byly stanoveny na složení a kvalitu jídel. Šlo například o množství bílkovin, tuků, sacharidů, minerálů a vitaminů. Dále se dbalo na hygienu při přípravě jídel, skladování potravin a jejich rozvoz.
Normy teplých i studených jídel se postupem času upravovaly a ty aktuální byly závazné až do roku 1992, kdy byly zrušeny a nahrazeny novými předpisy. V současné době platí pro výrobu potravin kromě požadavků české legislativy i podmínky na úrovni Evropské unie.
Mohlo by vás zajímat
Původ čevabčiči najdeme na Balkáně
Směs mletého masa s cibulí a kořením grilovaná ve tvaru válečků, placek nebo kuliček je typická pro téměř všechny balkánské země a najdete ji pod mnoha různými názvy. Čevabčiči se servíruje ve tvaru šišek, nejčastěji se zeleninovou pastou ajvar nebo zakysanou smetanou. Tato verze je typická především pro Bosnu a Hercegovinu a Srbsko, odkud s největší pravděpodobností také pochází.
Čevabčiči podle státních norem
Zajímavostí je, že v prvním vydání norem z roku 1964 recept na čevabčiči obsahuje pravou svíčkovou, vepřovou a skopovou kýtu, ve třetím vydání z roku 1982 už kolektiv autorů pojal balkánský pokrm podstatně skromněji. Zde jsou za hlavní ingredience stanoveny hovězí kýta a vepřový ořez. Ostatní suroviny se shodují v obou vydáních. Do pokrmu patří dále cibule, sádlo, mletá paprika, sůl a pepř. Příloha této počeštělé varianty čevabčiči se skládala nejčastěji z vařených brambor nebo bramborové kaše, nakrájené syrové cibule a hořčice.
Recepty na normované čevabčiči
Původní receptura podle norem z roku 1964 na 4 porce předepisuje 120 g mleté pravé svíčkové, 120 g mleté vepřové kýty, 160 g mleté skopové kýty, 50 g škvařeného sádla, 50 g cibule, 2 g sladké mleté papriky, sůl, pepř a cibuli a hořčici k podávání. Jak na to?
Mleté maso smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, paprikou, solí, pepřem a dobře promíchejte. Ze směsi vytvořte 16 válečků (na každou porci 4 ks), které zprudka opečte na rozehřátém sádle. Na povrchu musí maso být do tmava opečené, uprostřed však zůstat narůžovělé, nikoli syrové.
Jako přílohu kromě hořčice a nakrájené syrové cibule doporučují normy čerstvý chléb, slané rohlíky, opečené žemlové topinky nebo opékané brambory.
Levnější varianta čevabčiči z jídelny
S původní recepturou se pravděpodobně strávníci v jídelnách za minulého režimu nesetkali a nahradila je tato skromnější variace:
Na čevabčiči podle norem z roku 1982 přepočítaných na 4 porce budete potřebovat 200 g mletého zadního hovězího masa, 200 g mletého vepřového ořezu, 50 g škvařeného sádla, 50 g cibule, 2 g sladké mleté papriky, sůl, pepř a cibuli a hořčici k podávání. Jak na to?
Postup je stejný jako u předchozího receptu, tedy mleté maso smíchejte s cibulí, kořením a opečte zprudka na sádle. Normy kromě rozdílu v použitém mase změnily také počet čevabčiči na porci ze 4 na 3 kusy, gramáž se však nezměnila, tudíž pouze válečky byly větší.
Zdroje informací:
Kniha Normy teplých jídel, 1. vydání (1964), Ministerstvo vnitřního obchodu
Kniha Receptury teplých pokrmů, 3. vydání (1982), Ministerstvo obchodu české socialistické republiky
Yemek.com: Cevapcici Tarifi
Wanderlust.co.uk: Serbian food beginner's guide
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kvíz na téma retro zákusky: Vyzkoušejte své znalosti o sněhových dezertech
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Retro okénko: Vzpomínáte na lančmít? I dnes se vyrábí podle norem z roku 1989. Víme, kde ho sehnat a kolik za něj zaplatíte