Mátu nemusíme hledat jenom v Mojitu, připravíme z ní skvělé voňavé pesto i svěží salát se sýrem feta
13. 5. 2023 Životní styl
Máta je nenápadná středomořská bylinka, která klame svým křehkým tělem. Její aromatické lístky si oblíbili kuchaři v teplé i studené kuchyni, milují ji léčitelé a hojně se užívá i v kosmetice.
Máta, pochoutka antických bohů
O mátě psal už Hippokrates či Aristoteles a jejím milovníkem byl i geniální Leonardo da Vinci. Ke svému jménu přišla podle pověsti, když Persefona, manželka boha podsvětí Hada, kvůli své žárlivosti proměnila nymfu Minthe na rostlinu.
Filozof Aristoteles prý Alexandru Velikému radil, aby svým vojákům nedovoloval konzumovat tuto rostlinu. Její afrodiziakální účinky by totiž podle jeho výkladu mohly odpoutat pozornost vojáků od boje. Jihoameričtí indiáni ji také rádi používali – odtud prameni i kořeny koktejlu Mojito, jenž se stal populárním díky Ernestu Hemingwayovi.
Mohlo by vás zajímat
Máta ve skutečnosti neochladí
Máta, respektive mentol je synonymem pro osvěžení. A čím si nás tak získala? Nejčastěji se nám tato chuť a vůně spojuje se svěžestí a vyvolává v nás chladivý pocit. Je to tak trochu podfuk od přírody, protože máta sama o sobě neochladí, ale při styku s pokožkou a sliznicemi spustí tepelné receptory, které vyšlou signál o ochlazení do našeho mozku.
Kde všude máta chutná
Nejradši a nejčastěji si tento pocit osvěžení dopřáváme u žvýkaček, v čokoládě, čaji a nápoji, lístky zdobíme dezerty s čokoládou nebo jogurtem. V domácnosti se z máty vyrábí například domácí mátový sirup, mátový olej a čaj z čerstvé máty nebo mátová zmrzlina.
Skvělá je také omáčka ke grilovanému masu z jogurtu a máty anebo v hrachové polévce. Osvěžující je voda s mátou a citronem anebo nesmrtelné Mojito.
Mátové pesto
Připravit si můžeme například mátové pesto. Snadno se přichystá jen za pomoci tyčového mixéru a hodí se například do salátu, ke grilované zelenině anebo jako dochucení brambor. Do misky dáme velkou hrst čerstvých lístků máty, přidáme kešu nebo mandle, zakápneme extra panenským olivovým olejem a citronem, na dochucení přidáme stroužek česneku, sůl a pepř. Rozmixujeme a skladujeme v chladničce.
Zeleninový salát s mátou
Skvělý a plný barev i chutí je salát s mátou. Kombinace zeleniny, čerstvé máty a pikantního dresingu tvoří skvělý hlavní chod nebo přílohu ke grilovanému masu.
Do salátové mísy vložíme uvařenou cizrnu (vhodná je i čočka nebo bílé fazole), přidáme pečené papriky, nakrájenou salátovou okurku a nasekané listy máty, promícháme a posypeme nadrobenou fetou. Zalijeme dresinkem, který vznikne smícháním extra panenského olivového oleje, třeného česneku, citronu, hořčice soli a pepře.
Pěstování a sklízení máty
Máta není náročná na stanoviště ani pěstování. Stačí jí slunce a vydatná zálivka s občasným přihnojením. Bude se nám bujně množit výhonky, které snadno překonají i obrubníky a jiné důmyslné zátarasy a do několika let jí máme plný záhonek. Proto zahrádkáři doporučují pěstování v truhlíku.
Nejchutnější a nejvoňavější je samozřejmě máta čerstvě utržená, ale i sušená nám udělá dobrou službu. Průběžně sbíráme mladší lístky nebo celé výhonky. Rostlinku nenecháme přerůst, její účinky pak ztrácí na síle.
Nejlepší doba sklízení za účelem sušení je odpoledne, kdy rostlinky mají nejméně přirozené vlhkosti. Výhonky svážeme do svazku a zavěsíme ve tmavé místnosti s přirozenou cirkulací vzduchu. K sušení se nedoporučuje používat sušičku.
Zdroje informací:
Semena.cz: Máta peprná
Wikipedia.org: Máta
The clever meal: 18 Refreshing mint recipes
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehačková bábovka s bílou čokoládou a opilými rozinkami. Poradíme, jak mít těsto zcela hladké a bez hrudek
Krupicový svítek v mléce, to je slaďoučký dezert z krupice podle Sandtnerky. Žloutkový krém pozvedne chuť do nebeských výšin
Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Čokoláda Studentská pečeť je tu skoro půl století! V roce 1975 stála 11,80 Kčs, a patřila tak mezi dražší pochoutky
Hráškový krém: Klasiku školních jídelen připravíte snadno, stačí 3 hlavní suroviny a vylepšovat můžete už podle vlastní chuti
Borůvky, které jimi ani nejsou: Jak pěstovat ty kanadské, jak muchovník nebo zimolez, abyste měli krásnou úrodu