Zelené kulaté zobání ze zahrádky: Hrášky nesmí chybět v žádné zahradě, ale dají se dobře pěstovat i na balkoně
27. 5. 2023 Zahrada
Čím zaručeně potěšíte děti, to jsou právě kulaté a sladké hrášky ze zahrádky. Není nic lepšího, než si obírat lusky přímo na záhonku a rovnou si dávat hrášky do pusy. Pokud nemáte vyseto, zkuste pár řádků, určitě vám přijdou k chuti, ať zasyrova či do vaření. Pokud vám naopak nezbylo žádné místo na záhonku, je možné pěstování i v nádobě na terase či na balkoně. Hrách je nenáročný, stačí mu dát nějakou oporu a poroste jako divý.
Vyséváme, zajistíme oporu a do 12 týdnů sklízíme
Hrách má poměrně krátkou vegetační dobu – do tří měsíců od výsevu můžete zkontrolovat sklizeň. Na půdní a klimatické podmínky je nenáročný a patří mezi první zeleninu, kterou na jaře vyséváme.
Hrášek se dá vysévat opakovaně a kombinovat odrůdy tak, abyste si prodloužili sklizeň. Vyséváme ideálně do hloubky 5 cm, jednotlivá semena cca 2 cm od sebe, mezi řádky 25 cm.
Když vyklíčí, tak odplevelíme, opatrně okopeme a trochu přihrneme. Jediná práce navíc je s nachystáním opory. Jakmile se objevují první úponky, je třeba hrachu nabídnout místo, kde se přichytí. Ovšem ani tady si nemusíte lámat hlavu, pokud nechcete zatloukat kůly a natahovat drátky či provázky, tak se dají zapíchat vedle řádků větvičky, na ty se hrách přichytává svými spirálovitými úponky.
Mezi dvěma řádky můžete natáhnout i pletivo či podpůrnou síť. Opora by měla sahat do výšky dle požadavků konkrétní odrůdy, nejčastěji tedy do 90 cm.
Mohlo by vás zajímat
Co nám ohrozí úrodu sladkých kuliček
Hrách nemá rád extrémy, nesvědčí mu ani sucho, ani přemokření. Půdu se tedy snažíme udržovat mírně vlhkou během celé vegetace. Zejména na jaře pozor na ptáky a slimáky, rádi si na klíčícím semínku pochutnají.
Proti ptákům můžete využít sítě, které se dají přidělat na přichystané kůly, na které později budete natahovat oporu. Nevzešlá či vyzobnutá semena můžeme nahradit dalšími, jednoduše dopíchejte na prázdné místo další.
Hrách nepřihnojujeme, díky hlízkovým bakteriím na kořenech je soběstačný v zásobení dusíkem. Po sklizni je žádoucí usychající rostliny hrachu zastřihnout nad zemí a kořeny nechat na čas v půdě působit, aby obohatily půdu dusíkem.
Po hrachu pak můžeme směle pěstovat košťálovou, kořenovou či plodovou zeleninu. Hrách se nedoporučuje vysévat na stejné místo po dobu čtyř let, jelikož rotace plodin je nejlepší prevencí proti houbovým chorobám (Fusarium kořenová hniloba) způsobujícím vadnutí hrachu.
Je libo kuličky nebo celé lusky?
Základní rozdělení hrachu je na dřeňový, který pěstujeme pro samotné hrášky, a cukrový, kde se sklízí celé lusky, které se dají také jíst syrové či je můžeme lehce povařit. Abychom si pochutnali, je třeba sklízet včas, propásneme-li nejvhodnější okamžik, hrášky nebudou už tak šťavnaté a křupavoučké. Cukrový se sklízí ve chvíli, kdy v lusku začínají být vidět hrášky.
Hrách se dá vysévat prakticky od března do půlky července, jen si vždy zvolte tu správnou odrůdu. Existují i lehce okrasné formy hrachu, a to s fialovými lusky – hrách fialový Shiraz. Netradiční barvu květů, fialovou, má hrách cukrový Golden Sweet. Tato odrůda dorůstá až do dvou metrů a je velmi výnosná. Fialové květy a následně i lusky má hrách Bauwschokker. Vyšlechtěné jsou i odrůdy, které dorůstají ke 40 cm a nevyžadují proto oporu. Můžete zkusit třeba dřeňový hrách Malý Rheinland.
Zdroje Informací:
Časopis Naše krásná zahrada 6/2022
Časopis Zahrada prima nápadů 2/2023
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zelenina jako přírodní barvivo: Barvy s chutí zeleniny má doma každý z nás
Co připravit z čerstvého hrášku? Pomazánka ochucená koriandrem báječně chutná s pošírovaným vejcem na křupavém toustu
Zelený hrášek je výživný a oblíbený hlavně mezi dětmi. Využijeme ho do řady pokrmů i ke konzervaci
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Předpěstování zeleniny ze semínek krok za krokem: Manuál, jak na vlastní úrodu, nejen pro začátečníky
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí