Červená řepa je nenáročná a snáší dobře i období sucha. Před prvními mrazíky musí celá úroda pryč ze záhonu
11. 6. 2023 Zahrada
Máte ještě místo na záhonku a přemýšlíte, co zasadit, abyste se během léta a na podzim mohli těšit z vlastních vypěstovaných vitamínů? Nezapomeňte na červenou řepu, která je velmi nenáročná, přesto se vám odmění bohatou úrodou.
Se semínky do záhonků
Červenou řepu řadíme mezi kořenovou zeleninu, i když se dají konzumovat i její listy. Můžeme ji vysévat od dubna do června, klidně i později, jen do prvních mrazíků stihneme malé bulvy, akorát pro použití do salátů. Dřívější výsev se nedoporučuje, neboť salátová řepa je málo odolná vůči mrazu. Přemrzlé rostliny by předčasně vyběhly do květu a žádné velké sklizně bychom se nedočkali.
Mohlo by vás zajímat
Dařit se jí bude ve všech polohách, není náročná ani na půdu, jen nemá ráda přehnojení (pěstujeme ji spíše jako následnou plodinu). Červenou řepu vyséváme do řádků vzdálených od sebe asi 30 cm. Po vzejití rostlinky protrháváme, a to v závislosti na tom, jak velké bulvy chceme sklízet, příp. můžeme odebírat postupně.
Ostatně nejlahodnější k přímé spotřebě jsou menší kuličky či válečky (dle pěstovaného tvaru řepy). Pokud se nechcete zabývat protrháváním, volte semínka ve výsevním pásku, kde už jsou rozestupy dané. Závlahu ocení, až když panuje opravdu velké sucho.
Řepa na saláty či ke konzervaci
Červenou řepu můžeme pěstovat na přímou spotřebu, zejména do salátů, tak i na konzervaci. Na saláty se hodí zejména mladé, ne příliš vzrostlé kusy. Přerostlé kusy mohou dřevnatět a už si na nich nepochutnáme.
Před příchodem mrazíků sklízíme celou úrodu řepy a buď se vrhneme na konzervaci nebo můžeme uskladnit bulvy (ovšem bez listů) v nádobě s pískem ve sklepě. Vyhledávané jsou i klíčky červené řepy. Jsou tmavě fialové a mají jemnou chuť po řepě. Hodí se na čerstvé pečivo s máslem či pomazánkou, do salátů i smoothie.
Mohlo by vás zajímat
Červená, žlutá či dokonce pruhovaná řepa?
Odrůdy salátové řepy mají spoustu tvarů i barev, stačí si jen vybrat. Můžete zvolit buď podlouhlé bulvy, k nimž se řadí třeba odrůda Renova či Alexis, nebo tradiční kulaté bulvy, ke kterým patří např. Boro či odrůdu Kahira. Hodně zajímavé jsou pak odrůdy Chioggia či Anello, a to proto, že jsou pruhované. K dostání jsou i směsi nejrůznějších barev řepy a vypěstujete z nich například žlutou Boldor, příp. bílou Avalanche.
Zdroje informací:
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Cervena-repa.cz: Červená řepa - zdravá a chutná zelenina
Dobrasemena.cz : Řepa není jenom červená
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí naklíčená semínka pro ochucení jídel i lepší imunitu: Vypěstujeme si je doma snadno v PET láhvi nebo v zavařovačce
Jak zužitkovat zásobu červené řepy? Připravit z ní můžete celou řadu chutných jídel
Jak pěstovat červenou řepu. V kuchyni je skvělá syrová, vařená i pečená