Domácí langoše jako ze stánku? Díky kynutému těstu s jogurtem skoro nepoznáte rozdíl od maďarského originálu
12. 6. 2023 Vaření
Někdy máme chuť dát si k večeři jídlo, které má do zdravé výživy daleko. A právě tehdy je čas na přípravu domácích langošů jako z pouličního stánku. Obložit si je můžeme podle chuti a nálady.
Co je potřeba na přípravu langošů
Langoše jsou původně maďarským jídlem a receptů na ně je celá řada. Základem může být kváskové těsto, bramborové, nekynuté, ale i jogurtové. Každá varianta specifickou chuť.
Jogurtové těsto je jednoduché, potřebujete na něj vodu, sůl, droždí, cukr, olej, jogurt a hladkou mouku. Na smažení si připravte dostatečné množství oleje, výborný je například řepkový.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete vědět k přípravě langošů
Jogurtové těsto je nutné nechat kynout dvakrát. Jednou po smíchání těsta, podruhé po jeho vytvarování. To provedete snadno tak, že na plochý talíř nanesete olej a dáte na něj placku těsta. Tu pak naolejovanými prsty na talíři roztahujte.
Smažte langoše ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku a hotové kusy dávejte na papírovou utěrku. Díky tomu se odsaje přebytečný tuk.
Mohlo by vás zajímat
Co dát na langoše
Stejně jako u stánku si můžeme doma vybrat ochucení. Navrch je možné dát jen směs osolené vody s utřeným česnekem. Další variantou je zakysaná smetana s utřeným česnekem a nakonec můžeme ochutit langoše vrstvičkou kečupu. Pak už stačí jen posypat nastrouhaným tvrdým sýrem, jako je eidam.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Jak na domácí langoše
Na langoše budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 150 ml vlažné vody (podle potřeby), 400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci oleje, špetku soli, a olej na smažení. Na potření a posypání se hodí: česnek, kečup a strouhaný sýr.
Jak na to? Nejdříve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte vlažnou vodu, cukr a vše posypte trochou mouky. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Do mísy dejte mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek a vypracujte těsto. Pokud je tuhé, můžete přidat trochu vody vodu. Když bude těsto lepivé, přisypte trochu mouky. Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte vykynout na teplém místě. Bude potřeba asi necelá hodina.
Vykynuté těsto rozdělte na bochánky a roztáhněte je na naolejovaném talíři, jak jsme popsali výše. Dejte je stranou a nechte asi čtvrt hodiny dokynout. Pak si připravte pánvičku s vyšší vrstvou oleje a placky v ní smažte.
Připravte si talíř s papírovým ubrouskem na odsátí tuku a dávejte na něj hotové langoše. Podle chuti každý langoš potřete třeba prolisovaným česnekem s trochou soli a kečupem. Navrch posypte langoš nastrouhaným sýrem.
Náš tip: Připravte si tyto vynikající langoše jako ze stánku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chutě známých politiků: Miloš Zeman má nejraději brambory na loupačku
V seriálu "Chutě známých politiků“ jsme si dosud… Číst více
Chutě známých politiků: Macron miluje cordon bleu, jídelníček mu ale hlídá manželka
V seriálu "Chutě známých politiků" se podíváme do… Číst více
Psí polévka – tradiční pokrm Kimů a Stalinovy šestihodinové večeře. Jak jedli světoví diktátoři?
Kobří guláš, psí polévka i salát z česneku – tak… Číst více
Chutě známých politiků: Boris Johnson sní prostě vše. Jaký je jeho recept na hubnutí?
To, jak vypadá Boris Johnson, bývalý starosta… Číst více
Chutě známých politiků: Barack Obama vaří vlastní pivo a miluje chilli
Asi každý uzná, že Barack Obama byl jeden z… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se tvarují a smaží langoše. Poradíme i začátečníkům
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Časté chyby při přípravě langošů: Stačí dodržet jednoduchá pravidla při zadělávání a smažení těsta
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Holka u plotny radí: Tuniská polévka chorba frik voní římským kmínem, rajčaty a česnekem a snadno se připravuje