Mrkvový salát jako od babičky: Tajemství vyvážené šťavnatosti i křupavosti tkví ve dvojitém strouhání, pak je základ nejlepší
12. 6. 2023 Vaření
Jaká je vaše vzpomínka na jídlo z dětství? Možná je to právě osvěžující, zdravý a rychlý mrkvový salát právě vytažený z ledničky. Je hotový během pár minut a za horkých dnů je příjemnou vzpruhou.
Jak si připravit mrkev během pár minut
Máte už vlastní letošní šťavnatou mrkvičku? Mrkev je skvělá zelenina plná vitaminů. Jíst ji můžeme syrovou i tepelně upravenou. Teď v teplých dnech osvěží různé saláty. Může jít o salát, kde bude mrkev pouze jednou z celé řady ingrediencí, ale také v něm může hrát hlavní roli. A právě takový je rychlý klasický mrkvový salát.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na klasický mrkvový salát
Na tento salát stačí jen pár surovin: mrkev, citron, voda a cukr. Často se přidává jablko a cukr se někdy zcela vynechá. Sladit můžeme klasickým bílým cukrem, třtinovým, využít se dá javorový sirup i med. Přidat můžete i vanilkový cukr nebo samotná zrníčka vanilky. Variantou je i skořicový cukr.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit mrkvový salát
Mrkvový salát je výborný, prospěje mu také zhruba deseti minutové vychlazení v lednici. Pokud bychom chtěli salát vylepšit, stačí málo. Kromě citronové šťávy můžeme využít i šťávu z pomeranče, která dodá další vrstvu příjemné sladkokyselé chuti. Další možností jsou dýňová semínka nebo nasekané vlašské ořechy. Obojí chutná ještě lépe opražené. Variantou jsou i rozinky.
Babičky ovšem sázely na jiný trik, a to zcela jednoduchý. Polovinu z celkového množství mrkve nastrouhaly velmi najemno, druhou nahrubo. Jemně nastrouhaná mrkev pustila dost šťávy a hrubě nastrouhaná zase dala salátu potřebnou křupavost.
Dobrá svačinka i vydatnější snídaně mohou být hotové velmi rychle, ať jsou sladké, slané, studené, nebo i teplé. Hotové mohou být klidně i do deseti minut! Stačí jen vědět, jak na to. Receptů tu máme…
Jak připravit mrkvový salát
Na tento salát budete potřebovat: 3 mrkve, 1 jablko, trochu citronové šťávy a můžete přidat i cukr nebo med. Jak na to? Mrkve očistěte, odkrojte konce a nastrouhejte najemno i nahrubo do misky. Jablko oloupejte a nahrubo nastrouhejte a přidejte do misky. Ochuťte trochou citronové šťávy, dobře promíchejte, a podle chuti případně doslaďte. Dejte vychladit alespoň na deset minut do ledničky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 23 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12