Gin s tonikem dřív sloužil jako lék. Dnes byste museli vypít 67 litrů oblíbeného nápoje, a malárii stejně neporazíte
19. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Koktejl, který znají lidé po celém světě, sloužil dříve i k medicínským účelům. Ačkoliv to zní zvláště, gin s tonikem skutečně pomáhal léčit, a to konkrétně malárii. Fungoval však především jako dobrá prevence proti této nemoci. Dnes už by však životy nezachránil, protože složení toniku se natolik změnilo, že ztratilo léčivý účinek.
Náhodou objevený lék
Malárie je infekční nemocí, kterou na člověka přenášejí komáři. Vzhledem k tomu, že její léčba nekončí vždy úspěšně a onemocnění se může nakaženému člověku vrátit, je důležitá prevence. Stejně jako k léčbě je k ní možné použít chinin. Právě jeho přítomnost v toniku přivedla podle serveru Gin Raiders v roce 1700 skotského lékaře George Cleghorna k nápadu, využít tento nealkoholický nápoj jako antimalarikum.
Mohlo by vás zajímat
Vylepšený hořký tonik
Britským vojákům, kteří v 19. století operovali v Indii, kde se vyskytovala nemoc, na níž stále ročně umírají až tři miliony lidí, však samotný tonik nechutnal. Byl na ně, právě kvůli přítomnosti chininu, až moc hořký. Vzhledem k tomu, že gin byl oblíbený a snadno dostupný, začali ho příslušníci armády Spojeného království s tonikem kombinovat. Když přidali ještě limetu nebo citron, vznikl dodnes oblíbený koktejl.
Slavný koktejl
Na jeho téměř neznámou minulost upozornil na Twitteru i server Taste Atlas. „Na počátku 19. století koktejl do Indie přivezli britští důstojníci. Malárie byla v Indii přetrvávajícím problémem, a proto důstojníci používali koktejl k prevenci a léčbě této nemoci pomocí chininu obsaženého v toniku. Díky své hořkosti a kyselým tónům je tento koktejl nesmírně oblíbený po celém světě, zejména v letních měsících,“ píše se na sociální síti.
It is World Gin Day and Saturday- good enough reasons to enjoy Gin & Tonic today!
Learn what is the standard drinkware and how to properly serve Gin & Tonic: https://t.co/a03NtLC3iX
In the early 19th century, the cocktail was introduced to India by British officers. Malaria was… pic.twitter.com/eaT6QNcgHC
— TasteAtlas (@TasteAtlas) June 10, 2023
Nedostatek chininu
Dnes by ovšem podle dr. Steva Meshnicka gin s tonikem, nebo i samotný nealkoholický nápoj už jako lék či prevence nefungoval. Tonik, který se dnes vyrábí, totiž obsahuje tak málo chininu, že by na malárii nezabral. Konkrétně se jde o 15 miligramů látky na 1 litr toniku. Odborník na tropické infekční nemoci navíc ve své publikaci z roku 1998 „Malárie: biologie parazitů, patogeneze a ochrana“ uvádí, že pokud by chtěl člověk získat jeden gram chininu, musel by vypít 67 litrů toniku.
Gin a tonik
Na přípravu, která zabere doslova pár minut budete potřebovat jen tři ingredience: 1 díl ginu, 1-3 díly toniku a limetu, popřípadě citron. Poměr použijte podle toho, jak hořký gin s tonikem máte rádi. Pokud jde o ozdobu, můžete ji přidat na okraj nebo ji přidat do sklenice.
Jak na to?
- Naplňte vysokou sklenici ledem, přidejte gin a tonik, ozdobte limetkou.
- Do koktejlu můžete přidat trochu limetkové šťávy.
Náš tip: Populární koktejl můžete ozvláštnit i salátovou okurkou. Tu buď nakrájejte na hranolky, které vložíte do nápoje, nebo použijte škrabku na brambory a udělejte si z okurky plátky. Navodit další chuť můžete například snítkou rozmarýnu, přidanou do ginu s tonikem.
Zdroje informací:
tasteatlas.com - Gin and Tonic
ginraiders.com - Debunking the Malaria Myth: Why Today’s Gin and Tonics Fall Short in Disease Prevention
mirror.co.uk - Gin and tonic fans astonished to learn medical history behind beloved tipple
wikipedia.org - Malárie
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Dort Esterházy podle Josefa Maršálka: Bílky na těsto je lepší nedošlehat a máslo a pudink do krému musí mít stejnou teplotu, radí cukrář
Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak uchovat jahody v lednici čerstvé až na tři týdny? Pomůže obyčejná zavařovačka, jen musíme dodržet správný postup
Rychlé nekynuté minikoláčky: Voní máslem a rumem a vydrží krásně vláčné nejméně tři dny