Historie na talíři: Apačové si pochutnávali na kaktusech a placky pečené nad ohněm ochucovali chilli a divokou cibulí
1. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Proslavil je náčelník Vinnetou, který ve skutečnosti nikdy neexistoval a zrodil se v fantazii německého spisovatele Karla Maye. Život Apačů měl po staletí neměnná pravidla, která narušili evropští dobyvatelé. Jaký byl tradiční jídelníček indiánského kmene Apačů?
Apačové byli lovci a sběrači
Kdybychom chtěli být přesní, Apačové je společný název pro několik kulturně spřízněných indiánských národností, které z oblasti kanady postupně migrovaly na jih. Během příchodu Evropanů žili například na území dnešního Mexika, v Texasu či Arizony.
Apačové byli především lovci a sběrači – lovili zvěř a maso doplňovali lesními plody a divoce rostoucí zeleninou či bylinkami. Zemědělství v našem slova smyslu, tedy cílené pěstování plodin dlouho neznali. Teprve poté, co byli Apačové donuceni jít do rezervací, začali někteří pěstovat kukuřici.
Mohlo by vás zajímat
Lov buvolů a dalších zvířat
Maso bylo důležitou složkou jejich stravy. Muži byli velice rychlí a dobří lovci, přitom měli jen jednoduché zbraně, většinou oštěpy, luk a šípy nebo praky. Zabíjeli je to, co potřebovali pro okamžité použití.
Z lovu Apačové přinášeli jeleny, divoké krocany, králíky, kojoty, lišky, bobry i velké americké pumy. Nejdůležitějším zvířetem byl pro ně buvol. Lov buvolů se konal dvakrát do roka. Maso z něj se konzumovalo čerstvé – tedy vařené a pečené, ale tabu nebylo jíst maso syrové. Pokud maso zbylo, tak se usušilo.
Není maso jako maso
Apačové byli hodně ovlivněni svým náboženstvím a mytologií, které zasahovaly i do skladby jídelníčku. Některá zvířata proto považovali za „nečistá“ a ta by nejedli ani náhodou. Nepřekvapí, že sem patřili divocí psi, hadi, hmyz a další plazi a obojživelníci. Za nečisté byly dokonce považovány i ryby, takže ani ty se nelovily.
Tuk k životu nepotřebovali
Zajímavé je, že Apačové (a spolu s nimi i další indiánské kmeny, například Aztékové) nepoužívali žádný živočišný tuk. A přestože v jejich blízkosti rostly plodiny, které obsahovaly olej (mj. avokádo), ani ten nenašel v jejich kuchyni využití. Maso se nejčastěji opékalo na otevřeném ohni nebo vařilo v hrnci nad ohněm.
Placky s medem nebo s chilli
Z plodin byla pro ně nejdůležitější kukuřice, kterou drtili na mouku stejně jako různá semena a ořechy, z nich nejčastěji pekan. Z mouky připravovaly apačské ženy placky. Ty se pekly nasucho na kulatém placatém roštu zavěšeném nad ohněm. Ochucovaly se horským chilli a divokou cibulí nebo se sladily medem. Apačské ženy také podávaly jídlo z kaktusu mezcal nebo z agáve, konzumovaly se i plody opuncie.
Pečený lotos
Ovoce se smíchalo se slunečnicovými semínky, travními semeny a různými bylinkami a z toho se také vyráběly placky. Místní ženy se dobře vyznaly v různých bobulích a plodech, které doplňovaly jinak jednotvárný jídelníček. Dětem a mužům nosily domů divoké hrozny, maliny či angrešt. Vyhledávanou pochoutkou byl americký lotos, jehož škrobovité hlízy podobné sladkým bramborům se pekly.
A možná vám právě teď přijdou k chuti brambory pečené s cibulí a žampiony podle našeho videoreceptu.
Brambory pečené s cibulí a žampiony
Zdroje informací:
cals.arizona.edu: What Did the Apache Indians Eat?
ehow.com: Traditional Foods of the Apache People
mescaleroapachetribe.com: Our Culture
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček námořníků na lodích Kryštofa Kolumba: Solené ryby, suchary tvrdé jako kámen i kaše s červy
Historie masožroutství v dějinách lidstva: V antice "frčel" nadívaný plch, ve středověku veverky a v renesanci dušený ocas z bobra
7 důležitých potravin, které dovezl Kolumbus z Ameriky do Evropy: Jsou mezi nimi brambory, rajčata i kakao
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Osvěžující poháry s mraženými borůvkami
Přidáno před 2 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 7 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 8 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 10 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak grilovat kukuřici. Výborně chutná, když ji doplníme bylinkovým máslem. Poradíme jednoduchý postup
Staří Mayové se živili hlavně kukuřicí. Na talíři měli i maso z morčat nebo pečeného leguána a do všeho přidávali chilli
Historie na talíři: Sůl měla ve starověku stejnou hodnotu jako zlato, hitem 70. a 80. let bylo šťavnaté kuře v soli podle tohoto receptu