Jak udělat nezapomenutelné špízy na grilu?
11. 8. 2023 Vaření
Maso, slanina, cibule, maso, slanina… také vás už takové špízy nudí? Nebojte se popustit uzdu fantazii a na jehlu napíchnout takové ingredience, které z vašeho špízu udělají pokrm hodný bohů. Jak na to?
Krok číslo jedna: vyberte si správný gril
Jaký gril je nejlepší? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na tom, jaký způsob úpravy jídla preferujete. Grily na dřevěné uhlí dodají jídlu tu pravou vůni, plynové grily umožňují zdravější přípravu i regulaci teplot, elektrické grily se hodí i do uzavřených prostor.
Neopomeňte ani výběr grilovacích jehel. Raději zapomeňte na dřevěné špejle, na které je na grilu přece jen příliš horko. Grilovací jehly by měly být z kvalitní oceli. Jen tak zabráníte tomu, že se potraviny budou na jehly lepit nebo že po pár použitích podlehnou korozi.
Zásadní otázka: co napíchnout?
Klasiku zná každý z nás. Kuřecí či vepřové špízy na grilu doplněné cibulí, kouskem slaniny, případně paprikou a jinou zeleninou. Co to tentokrát zkusit trochu jinak?
5 tipů na extra špízy inspirované naší i zahraniční kuchyní:
- Šašlik, šiškebab, adana kebab a další exotická jména pokrmů označují mleté maso (hovězí, vepřové, telecí, skopové a jiné dle dané kultury), které se obaluje kolem jehly a poté se griluje. Většinou se jedná o precizně namleté maso doplněné rozličným kořením (chilli, sumah, sůl, pepř, pálivá paprika, římský kmín, kurkuma, čubrica) a samozřejmě bylinkami, jako je koriandr, rozmarýn či tymián. Vyzkoušet můžete i variantu, kdy na špízy budete napichovat kuličky z mletého masa.
- Souvlaki. I když se může zdát, že jde jen o kuře či vepřové napíchnuté na špejli (nic jiného se nepřidává), překvapí vás, jak je chutné. Základem je maso naložit do směsi citronové šťávy, česneku, oregana, tymiánu, červeného vinného octa, soli, pepře a olivového oleje. K tomu svěží tzatziki a ogrilovaná pita a máte řecké menu jako vyšité.
- Zeleninové špízy. Ty ocení nejen vegetariáni a vegani, ale můžete je pojmout třeba i jako přílohu k masu či uzenině. Velmi chutná je kombinace žampionů, cukety, cibule, ale můžete přidat i papriky či cukrovou kukuřici. Ani zeleninu nezapomeňte ochutit a během grilování potírat olejem s bylinkami.
- Špízy na grilu v alobalu. Jsou kombinací párků pokrájených na kolečka, cibule, papriky a klasického eidamu (alobal zabrání, aby sýr nevytekl). Na marinádu budete potřebovat kečup, worcester, plnotučnou hořčici a sójovou omáčku.
- Ovocné špízy. Jaká sladká tečka se hodí na grilovačku? Samozřejmě grilovaná. Základem těchto špízů je ovoce s pevnou dužinou: hrušky, jablka, ananas. Vybírejte méně zralé plody, aby držely na jehle. Jako marinádu použijte javorový sirup smíchaný s vodou a citronovou šťávou. Na grilu ovoce krásně zkaramelizuje.
Nevíte, jaké špízy si na grilu připravíte? Nabízí se jednoduché řešení. Zakomponujte do svého menu všechny zmíněné varianty. Některý jako předkrm, masové jako hlavní chod a sladké na závěr. Špízové dilema vyřešeno.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12