Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu: Skvěle dochutí maso nebo saláty, chuťově ozvláštní polévky, přitom ji snadno připravíte
13. 8. 2023 Ostatní
Mrkev se díky své sladké chuti stala oblíbenou i mezi nejnáročnějšími strávníky – dětmi. Navíc je zdraví prospěšná, a tak je důležité, abychom ji konzumovali celoročně. Nemusí to však být vždy v syrovém stavu, můžeme si totiž mrkev velmi jednoduše zavařit.
Zelenina pro mnoho použití
Díky tomu, že je mrkev vhodnou surovinou pro slanou i sladkou kuchyni, je dobré využívat její přednosti různorodě. Syrová se hodí například do skvělého dortu s krémem, perfektní i je dušená k masu. Pokud se ovšem rozhodneme mrkev zavařovat, musíme počítat s tím, že jí přidáme novou, speciální chuť.
Mohlo by vás zajímat
Chuť navíc
Sladkokyselý nálev, který známe spíše z nakládaného zelí či okurek, totiž z mrkve udělá surovinu, která se bezvadně hodí třeba do polévek, kterým přidá „něco navíc“. Použít se dá také do salátů, v nichž svou sladkokyselou chutí může nahradit zálivku z octa, cukru a vody.
Cukr a vitaminy
Kromě toho, že syrová mrkev chutná sladce, čímž je přístupnější i pro ty nejmenší, obsahuje také mnoho vitaminů, vlákniny a minerálů. Ve velké míře je v ní obsažen cukr, převážně ve slupce, a proto si hlavně diabetici musejí dávat pozor na přehnanou konzumaci mrkve. Odborníci doporučují jíst mrkev včetně dobře omyté slupky, pozdní kusy by se měly oloupat.
Mrkev ve sladkokyselém nálevu
Na přípravu sklenice sterilované mrkve (1 ½ litru) budete potřebovat: 2 svazky čerstvé mrkve, 30 g soli, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, ½ menší cibule, 0,4 l jablečného octa, 150 g cukru a 1 ½ litru vody.
Jak na to?
- Mrkev řádně očistíme a nakrájíme na kolečka.
- V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme do ní mrkev a necháme vařit zhruba 15 minut.
- Mezitím si v další nádobě připravíme nálev – do1 ½ vody přidáme ocet a cukr a necháme povařit.
- Mrkev scedíme a naplníme ji do zavařovacích sklenic. Přidáme koření a na měsíčky nakrájenou cibuli.
- Sklenice naplníme horkým nálevem a zavřeme víčkem.
- Sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 100 °C zhruba 45 minut.
Náš tip: Mrkev můžete pochopitelně zavařovat i oškrábanou. Zbavíte se však části její sladkosti, která se ukrývá právě ve slupce, stejně jako vitamin A či draslík.
Zkuste si uvařit dušenou mrkev podle našeho videoreceptu. Budete překvapeni, jak skvělý tento pokrm může být:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonale vláčný mrkvový dort? Těsto se nesmí přesušit, dobré chuti prospěje i citronová poleva a krém z Lučiny
Jak na domácí jablečný ocet z letních jablek? Jablka se použijí se slupkou i jádřinci, na výsledek si počkáte měsíc a v lednici vydrží rok
Jak uložit zeleninu na zimu? Vyzkoušejte skladování v písku, sušení nebo zavařování
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Znojemský nálev na okurky: Základem je správný poměr vody, octa a cukru, lehce pikantní chuť dodá křen
Manuál zavařování: Jak na ten nejlepší kompot? Důležité je vybírat kvalitní ovoce, nálev dostatečně osladit a vylepšit kořením
Manuál zavařování: Jak vybrat nejvhodnější sklenice na marmelády i kompoty a co udělat předem s víčky, aby práce nepřišla vniveč