Expertka radí, jak doma nejlépe uchovat chleba: Osvědčila se mi kombinace bavlněné utěrky a mikrotenového sáčku, říká
24. 8. 2023 Ostatní
Klasický poctivý český chleba má většina z nás na talíři denně. Jenže někdy se stane, že bochník rychle ztvrdne, nebo naopak předčasně zplesniví či okorá. Máte-li doma kvalitní pecen, tohle by se stát nemělo. Jak tomu předejít, radí pro Toprecepty.cz komisařka soutěže Chléb roku 2023 a zkušená pekařská technoložka Hana Nykodymová.
Poctivý český chléb
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, v posledních letech se nabídka chleba na pultech obchodů a pekáren značně rozšířila. Pekárny kolem nás všude navíc rostou jak houby po dešti a kvalita bochníků stoupá.
Ruku v ruce s tím ale stoupá i cena chleba a tak za jeden křupavý pecen dáte třeba v pražské pekárně Praktika i 150 korun (chléb z červené pšenice, pozn. red.). Obecně se průměrná cena v Praze za řemeslný chléb pohybuje průměrně kolem 110 Kč za kilogram.
Ale právě proto je důležité vědět, jak o chleba doma pečovat. Když už totiž koupíte skutečně dobrý bochník (jak poznat dobrý chleba jsme psali zde), byla by škoda nechat ho doma ztvrdnout nebo okorat.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně skladovat chléb
Speciální sáčky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chléb ze špaldové a žitné mouky: Poradíme vám s postupem a jiný už chtít nebudete
Skromná kuchyně: Jak udělat z tvrdého chleba opět čerstvý a křupavý? Stačí voda a alobal!
Křupavá pražská mapa: Víme, kde mají v Praze ten nejlepší chleba a kolik za něj zaplatíte
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak poznat v obchodě kvalitní chleba? Všímejte si barvy bochníku, pevnosti kůrky i pružnosti střídky, říká expertka Hana Nykodymová