Vinař Michal Závada: Letošní burčák je kvalitní, litr pořídíte už od 80 korun a hlava vás z něj bolet nebude, když dodržíte jednu zásadu
28. 8. 2023 Ostatní
Milovníci burčáku se brzy dočkají svého nejoblíbenějšího období. Michal Závada, který vlastní své malé vinařství a zároveň se stará o vinice na parkánech Josého Rizala v Litoměřicích, v rozhovoru pro Topecepty.cz vysvětlil, proč jsou letos podmínky pro výrobu kvalitního burčáku téměř ideální, co ovlivňuje cenu populárního nápoje či z jakého vína je burčák nejlepší.
Michale, sezóna burčáku začala. Je krátce po lisování prvních letošních hroznů, co to pro vinaře znamená?
Bereme to jako začátek sklizně, tedy jakési zúčtování. Je to pro vinaře téměř posvátné období. Začátek oslavy sklizně. Ne nadarmo se říká, že vinaři znají čtyři roční období - jaro, léto, burčák, zima.
Je skutečně tento nápoj tak oblíbený, jak se říká?
Burčák je rok od roku oblíbenější. Milovníků vína stále přibývá a s tím přibývá i lidí, kteří ví, kde kvalitní burčák koupit.
Mohlo by vás zajímat
Pozná se dopředu, třeba podle počasí, jakou kvalitu bude mít ten daný rok burčák?
Určitě. Tak například, pokud přijdou během jara mrazíky, nebo krupobití v létě, může být úroda výrazně nižší. Potom je burčáku méně, protože vinaři potřebují hrozny pro výrobu vína. Letos je to zatím fajn, alespoň tedy u nás na severu. Úroda vypadá objemem pěkně, cukernatost hroznů jde hezky nahoru.
Kolik letos bude stát litr nápoje a co ovlivňuje jeho cenu?
Vypadá to na cenu nejčastěji mezi 80 a 100 korunami, tedy zhruba o deset korun víc než poslední dva roky. Cenu ovlivňuje jak objem úrody a případné negativní dopady počasí, jak už jsem zmínil, tak délka distribučního řetězce, tedy, jede-li zákazník pro víno k vinaři, nebo k nějakému obchodníkovi, který burčák nakoupil od dalšího prostředníka.
Když si koupím větší množství burčáku, jak ho mám nejlépe skladovat?
Ne, ne! Burčák se neskladuje. Burčák se pije! A kdyby přece jen náhodou, rozhodně nedotahovat víčko, neb burčák stále pracuje a má-li chvíli vydržet, dejte ho do lednice, tím se kvašení zbrzdí.
Často se říká, že po burčáku bolí hlava, musí to tak být vždycky?
Ne, nemusí. Prokládejte konzumaci tohoto nápoje sklenkou vody, to jistě pomůže.
Z jaké odrůdy vína se dělá nejlepší burčák?
To je těžká otázka. Z každé odrůdy je jiný. Velice oblíbené jsou aromatické odrůdy, například Muškát moravský, klasikou pro výrobu burčáku je Irsai Oliver, ale zajímavý je i z modrých hroznů, například ze Svatovavřineckého nebo Zweigeltrebe.
Budete v Litoměřicích nabízet burčák z místního vína?
Samozřejmě. Vinaři na Litoměřicku už pár dní sklízejí. Raná odrůda Solaris se blíží cukernatosti 25°NM (stupně normalizovaného moštoměru), hrozny jsou zdravé, mošt pěkný a burčák ještě lepší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Cuketové zelí podle Jaroslava Sapíka máte hotové za pár minut: Nešetřete kmínem, radí slavný šéfkuchař
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Klobása na našem štědrovečerním stole? Samozřejmě. Vinná klobása totiž patří na vánoční stůl již celá staletí