Pečení na víkend: Švestkový koláč s vanilkovým krémem je na přípravu snadný, jeho chuť ale návštěvy ohromí
8. 9. 2023 Vaření
Upečte si na víkend švestkový koláč s vanilkovým krémem. Sladkokyselá chuť čerstvých švestek se báječně kombinuje s vanilkovým krémem. Lahodný dezert s typickým ovocem babího léta vám zpříjemní den.
Dezert na víkend
Mohlo by vás zajímat
Krém z pudinku
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Než začnete koláč chystat, je třeba myslet na to, že potřebuje čas na vystydnutí, a pak dvě hodiny v lednici na vychlazení.
Na přípravu tohoto koláče budete potřebovat: 250 g hladké mouky 75 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 125 g másla, 1 vejce, špetku soli a špetku prášku do pečiva. Na náplň: 3/4 kg rozpůlených a vypeckovaných švestek, 3 vejce, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce hladké mouky, 250 g smetany ke šlehání, 250 ml mléka, 60 g másla, 100 g cukru
Jak na to? Troubu předehřejte na 170-180°C. Připravte si mísu a nasypte do ní mouku, cukr, prášek do pečiva, máslo a nakonec doprostřed dejte vajíčko. Spojte vše dohromady a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho dvě poloviny.
Kulatou dortovou formu vytřete máslem. Polovinu těsta rovnoměrně rozprostřete na dno formy. Z druhé poloviny vytvarujte váleček dlouhý jako obvod formy. Udělejte z něj kruh po obvodu a přitiskněte ho ke stěně formy. Prsty pak natáhněte těsto do výšky.
Na dno dejte půlky švestek slupkou dolů. Z celkového množství mléka odeberte 4 lžíce a nalijte je do vyšší misky. K mléku rozklepněte vejce, přidejte pudinkový prášek, dvě lžíce mouky a vše dobře rozšlehejte metličkou.
Do menšího kastrolu nalijte zbytek mléka, smetanu, přidejte máslo a cukr a směs zahřejte. Nechte ji přivést k varu. Do horké tekutiny nalijte pudinkovou směs a za stálého míchání ji povařte minutu-dvě.
Zhoustlý krém nalijte na švestky do dortové formy, formu dejte do trouby a vše pečte asi hodinu, dokud se krémový povrch nezpevní. Formu vyndejte z trouby a koláč nechte zcela vychladnout. Pak ho dejte do ledničky asi dvě hodiny, aby náplň krásně zpevnila. Poté podávejte.
Náš tip: Připravit si také můžete obrácený švestkový koláč s krémem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Švestkový koláč s mákem a křupavou drobenkou: Ostřejší chuť mu dodají mleté ořechy a z litého těsta je rychlý a jednoduchý
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12