Dirty horchata je hitem babího léta. Ochutnejte ledovou „špinavou“ kávu s rýžovým mlékem, likérem a skořicí
14. 9. 2023 Vaření
Teplé dny ještě nekončí, máme tedy ještě spoustu příležitostí pochutnávat si na letních ledových nápojích. Dirty Horchata je jedním z nich. Pokud patříte k milovníkům ledové kávy, určitě vás tento nápoj osloví. Navíc je i pro vegany, báječně chutná a voní po skořici.
Rostlinné mléko horchata
Znáte horchatu? Speciální mléko je populárním drinkem Španělska i zemí Latinské Ameriky, kde se popíjí jako osvěžující nápoj v létě, ale i v zimě v horké variantě. Navzdory speciálnímu názvu jde vlastně o druh rostlinného mléka, které se popíjí obvykle samotné slazené a dochucené skořicí a někdy i kardamomem, dá se ale použít do různých jiných nápojů, třeba do ledové kávy.
Mohlo by vás zajímat
Ve Španělsku i v Latinské Americe
Horchatě se někdy říká nápoj bohů a zázračné účinky jí přičítali již staří Mayové a Aztékové. Horchata však není jen jedna. Ve Španělsku tvrdí, že jediná pravá je ta pocházející ze španělské Valencie. Říká se jí horchata de chufa, neboť se připravuje ze speciální suroviny - hlíz rostliny šáchor jedlý, které jsou známé nejen jako chufa, ale i jako tygří ořechy. Právě ty dodávají španělské horchatě nasládlou a oříškovou chuť a také prý léčivé a povzbuzující schopnosti.
Oproti tomu latinskoamerická verze horchaty se připravuje z předem namočené rýže, takže je vlastně takovou variantou běžného rýžového mléka. Někdy se jí říká i rýžová voda. Tato horchata se však dochucuje skořicí, muškátovým oříškem a kardamomem a často se do ní přidává i sušené nebo kondenzované mléko. Pak již ale není veganská. Některé latinskoamerické verze se vyrábějí i z mandlí, sezamu, semínek cukrových melounů nebo z různých bylin.
Horchata nejen do kávy
Ačkoli je horchata vynikající sama o sobě, můžete s ní nakládat jako s jakýmkoliv jiným mlékem, ať už živočišným nebo rostlinným. A tak právě vznikl nápad udělat z ní kávový nápoj. Dirty horchata je vlastně špinavá horchata, přičemž původ názvu lze odvodit snadno – tmavé espresso totiž světlý mléčný nápoj vlastně ušpiní. Koření v horchatě pak dodá této ledové kávě zajímavější příchuť, takže vám vznikne báječný voňavý, sladký a navíc povzbuzující drink a alternativa k obyčejné ledové kávě.
Jak připravit špinavou horchatu?
Dirty horchata je v současnosti oblíbeným nápojem hlavně v Mexiku, ale i v dalších zemích Latinské Ameriky. Připravuje se z latinskoamerické rýžové verze horchaty a někdy se vylepšuje i tmavým kořeněným rumem nebo kávovým likérem Kahlúa. Podává se samozřejmě s ledem, horchatu si ale klidně můžete vychutnat i v teplém kávovém nápoji. A jak tu ledovou verzi připravíte?
Budete potřebovat: 1 šálek nevařené dlouhozrnné bílé rýže, 2 ½ šálku horké vody, ⅓ šálku medu nebo javorového sirupu, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 1 ½ lžičky mleté skořice, 2 plechovky kokosového mléka nebo 4 šálky plnotučného mléka (množství můžete částečné nahradit i jednou plechovkou kondenzovaného mléka), 2 šálky studené kávy nebo espressa (kávu můžete i přidat), 60-230 ml tmavého rumu nebo likéru Kahlúa (lze vynechat), skořicový cukr nebo normální skořici na ozdobu.
- Ve velké míse smíchejte rýži a 2 ½ šálku horké vody. Rýži máčeje při pokojové teplotě asi 2 hodiny. Můžete použít i vodu pokojové teploty a namáčet rýži 8 hodin nebo přes noc.
- Rýži s vodou pak přelijte do mixéru a mixujte asi 2 až 3 minuty, dokud nevznikne krémová hmota. Přidejte med nebo javorový sirup, vanilku, muškátový oříšek, skořici a špetku soli a opět promixujte. Směs nalijte do velkého džbánu nebo sklenice. Přidejte mléko, promíchejte a nechte důkladně vychladit. Před podáváním dobře promíchejte.
- Sklenice naplňte ledem. Přidejte horchatu a poté přilijte do sklenic kávu, případně likér Kahlúa. Ozdobte skořicí a podávejte.
Náš tip: Horchatu si ve Španělsku často vychutnávají se speciálním smaženým pečivem zvaným churros. Zkuste je udělat podle našeho videoreceptu. Určitě vám zachutnají s dirty horchatou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
Domácí mandlové mléko vylepší kaše a dodá příjemnou „marcipánovou“ chuť i kávě
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12