Česnečka je druhá nejlepší polévka ve střední Evropě: Odborníci ocenili její účinky proti nachlazení i kocovině
27. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Česneková polévka patří tradičně do jídelníčku většiny českých domácností. Její jedinečnosti si všimli i experti z portálu Tasteatlas, kteří ji v žebříčku nejlepších polévek ze střední Evropy umístili na stříbrnou pozici.
Vylepšení skvělého základu
Česnečka, známá též jako oukrop, byla původně velmi jednoduchá na přípravu. Stačily totiž pouze brambory, česnek a chleba. Postupně se ovšem i z polévky pro chudší části obyvatelstva začala stávat větší kuchařská „událost“.
Přidávat se totiž do česnečky začaly třeba vejce, sýr, přibylo i koření, obzvláště kmín a majoránka. Jak upozornil Tasteatlas (světový atlas tradičních jídel, místních surovin a autentických restaurací), právě to dotváří jedinečnost české polévky.
Mohlo by vás zajímat
Zdravá a léčivá
„Podle českých lidových pověstí je nejlepším lékem na nachlazení nebo kocovinu mísa česnečky,“ připomínají odborníci fakta, která zná každý Čech odmala. Zároveň ovšem upozorňují na to, že česnečka je velmi zdravým jídlem, vhodným i pro vegetariány.
České polévky bodují
Ve srovnání středoevropských polévek skončila ta naše tradiční jen těsně za polským žurkem, který dostal, stejně jako česnečka, ohodnocení 4,6 hvězdiček z 5 možných. V první dvacítce se objevily ještě sedmá zelňačka, na 17. místě figuruje rajská polévka a dvacátá je hrachovka.
Noví konzumenti
Postupem času dostala česnečka ještě jednu ingredienci, která z ní udělala krémovou polévku. Přestože fanoušci původní verze zařazení smetany či taveného sýru odmítají, našla si „novinka“ své obdivovatele. Překvapivě i mezi těmi, kteří klasickou česnečku do té doby nejedli.
Tradiční česnečka od babičky
I přes všechny obměny zůstává hitem především původní verze polévky, tak jak ji dělali naši prarodiče. Na její přípravu budete potřebovat: 1,5 lžíci sádla, 1,5 l hovězího vývaru nebo vody, 2 vejce, 2 střední brambory, 5 stroužků česneku, majoránku, kmín, sůl a pepř.
Jak na to?
- Oloupeme si brambory, nakrájíme na menší kostky a necháme je v malém rendlíku v osolené vodě s kmínem povařit do „poloměkka“. Do hrnce vložíme sádlo a necháme ho rozpustit. Přidáme brambory, krátce opečeme, zalijeme vývarem nebo vodou (nebo vodou z brambor) a vše promícháme.
- Krátce povaříme a přidáme česnek, majoránku a dle chuti pepř.
- Vejce rozklepneme do hrnku a vidličkou je rozšleháme. Přidáme do polévky a necháme zavařit.
- Polévku podle chuti dokořeníme a dosolíme. Česnečku podáváme s opečeným chlebem a ideálně bohatě posypanou strouhaným sýrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dovolená v Polsku 2023: Potraviny levnější než u nás i skvělá gastronomie. Ochutnejte pirohy, bigos a polévku žurek, radí místní
Holka u plotny radí: Tak trochu jiná chlebová polévka? Toskánská ribollita je plná zeleniny a voní sýrem
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Zelňačka podle topmodelky Heidi Klum: Překvapí mletým masem, chilli omáčkou i konzervou rajčat, chuť je ovšem jedinečná
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů