Jablečné čatní: Do pikantní indické omáčky z českých jablek patří cibule, typickou chuť dodá kombinace chilli a skořice
17. 10. 2023 Vaření
Sezóna jablek je v plné síle a toto ovoce si vychutnáváme v jeho nejrůznějších podobách. Jednou z variant je také jablečné čatní. Lehce pikantní omáčka se podává k masům, sýrům nebo zelenině.
Čatní z jablek
Jablka jsou chutným ovocem, které nabízí široké možnosti využití. Mezi všemi záviny, povidly, křížalami a dalšími dobrotami je právě čatní méně tradiční. Chutney neboli čatní patří mezi pochutiny, kterými se dochucují indická jídla. Mírně či více pikantní omáčka se obvykle využívá k masu (pečenému či grilovanému), můžeme ji podávat i k sýrům, případně zelenině. Výborně také chutná na chlebu s máslem nebo tvarohem.
Příprava čatní je časově náročná, proto se vyplatí ho vyrobit dostatek. Pro nejlepší chuť se ale doporučuje vyčkat s konzumací zhruba měsíc. Čím je čatní starší (a uleželejší), tím je lepší. Pokud naplněné sklenice budeme skladovat v chladu, temnu a suchu, vydrží i několik let. Jestliže sklenici otevřeme, je vhodné ji skladovat v lednici a čatní co nejdřív zkonzumovat.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience pro jablkové čatní
Co je potřeba na jablkové čatní? Kromě jablek se tato varianta kombinuje s cibulí. Hodí se také česnek, cukr. Když použijeme třtinový, získáme mírně karamelovou chuť, želírovacím se zase docílí částečné konzervace. Do čatní také patří ocet (využít se dá jablečný, i vinný). Jako koření s pikantním pokrmem ladí skořice, kari, přidává se i hřebíček, bobkový list, tymián, zázvor, někdy pepř. Pikantnost může dodat chilli, ale i pálivé čerstvé beraní rohy.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablečné čatní
Na jablečné čatní budete potřebovat: 1 kg jablek, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, 1 hrnek octa, 1 hrnek cukru, 2 lžičky soli, 1 lžičku skořice, 1 lžičku kari a ½ lžičky chilli.
Jak na to? Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. Oloupejte také cibuli a česnek a obojí nasekejte najemno. Vše dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. (Pokud by jablka nepustila dost vody, přilijte cca 1 polévkovou lžíci, aby se směs nepřipálila.) Přidejte ocet, cukr, sůl, skořici, kari a chilli a vařte ještě asi 10 minut.
Připravte si dokonale vyčištěné skleničky a naplňte je horkým čatní. Zavíčkujte je a otočte dnem nahoru. Nechte vychladnout.
S jablečným čatní si můžete přichystat třeba krkovičku.
Náš tip: Z jablek si můžete připravit i jablečná povidla. Vybrat si můžete dokonce ze tří způsobů, které představujeme v našem videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma indické čatní: Pikantní zeleninová omáčka chutná výborně
Jehněčí maso je křehké a šťavnaté. Jak ho správně okořenit, aby vynikla jeho chuť?
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Encyklopedie českých jablek: Které odrůdy jsou nejlepší na štrúdl, ze kterých je parádní salát a které nejvíce chutnají dětem
Samosběr jablek 2023: Velký přehled sadů, kde si můžete natrhat jablka do zásoby. Kilo vyjde už na 10 Kč
Jak uchovat chilli papričky na zimu? Vyzkoušejte různé způsoby sušení, díky kterým si uchováte pálivé plody