Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
25. 10. 2023 Vaření
Máte malý byt, nemáte místo na sud a rádi byste vlastní kysané zelí? Vynikající je i rychlé kysané zelí ze sklenice. Kvašená zelenina je plná vitaminů a v době respiračních onemocnění se určitě hodí.
Kysané zelí nejen k tučnému masu
Kysané zelí se obvykle podává k mastným pokrmům, jako je kachna, husa, tučné vepřové. Dát si ho ale můžeme i jen tak jako zdravou svačinku. Kysané zelí nemusíme kupovat a ani ho chystat v sudu, na který nemáme prostory. Jde to snadno i doma a v malém bytě.
Mohlo by vás zajímat
Zeleninová superpotravina
Kysané produkty patří mezi ty zdravé. Proces, který doprovází jejich výrobu, totiž ze zeleniny dělá ještě lepší výsledek. Jde o kvašení neboli fermentování, což je tradiční způsob uchovávání potravin. Probíhá přitom takzvané mléčné kvašení. Nejoblíbenější zeleninou pro tuto úpravu je právě zelí nebo okurky. Fermentovat se ale dají i další druhy zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na rychlé kysané zelí
Na základní variantu rychlého kvašeného zelí stačí zelí, sůl a kmín. Pokud bychom chtěli tuto zeleninovou dobrotu chuťově upravit, můžeme přidat hořčičné semínko, variantou je bobkový list, pepř, nové koření, černý jalovec, ale také křen a jablko.
Příprava na kvašení zelí
Kysané zelí se dá připravit ve sklenicích. Není to komplikované. Stačí přichystat jen malé množství, které nebudeme uchovávat, a tak nebude nikde překážet.
Základem je kvalitní zelí. Pokud nemáme vlastní nebo od ověřeného pěstitele, podíváme se v obchodě po zelí českého původu. Lokální zelí je právě teď k dispozici.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Rychlé kysané zelí ze sklenice
Středně velká hlavička zelí o váze cca 1,5 kg se vejde zhruba do dvou zavařovacích sklenic o objemu 0,7 l. Na přípravu rychlého kysaného zelí budete potřebovat: 1 kg hlávkového zelí, 15-20 g soli, 1 lžíce kmínu.
Jak na to? Hlávku zelí omyjte a odstraňte z ní vrchní nevzhledné listy. Zelí rozkrojte na čtvrtiny, a vykrojte košťál. Zelí nakrouhejte (případně nakrájejte na nudličky), nejlépe pomůže robot. Připravené zelí dejte do mísy a přidejte sůl.
Vše důkladně promíchejte, a pak šťouchadlem či jiným plastovým nebo dřevěným pomocníkem vymačkejte ze zelí šťávu. Je to taková náhrada za šlapání. Ze zelí potřebujete dostat co nejvíce šťávy a vzduchu. Pak může dobře kvasit. Zelí takto zpracovávejte až 15 minut, nad zelím se vytvoří několik centimetrů šťávy. V tomto stavu nechte zelí dvě až tři hodiny odpočinout. Uvolní se ještě více šťávy, což je pro kvalitní zelí důležité.
Připravte si vymyté a vyvařené sklenice a zelí do nich napěchujte (rukou nebo šťouchadlem. Zelí musí být ponořeno ve šťávě. Zbytek šťávy si nechte stranou na případné dolití. Sklenice by měly být plné asi 2-5 cm pod okraj. Zelí totiž pracuje a někdy vytéká. Pod sklenice proto dejte nějakou nádobu na odchytávání tekutiny. Sklenice uzavřete. Hodí se sklenice s patentním uzávěrem nebo s víčky omnia (připevníte je zavařovací hlavou). Pokud máte šroubovací víčka, vložte fólii a utěsněte ji pomocí gumičky.
Sklenice dobře uzavřete a utěsněte. Spolu s nádobou na odkapávání nechte sklenice na teplém a temném místě. Ideální teplota pro kvašení je zhruba 20 °C. Můžete nechat sklenice i blízko topení. V tomto stavu by měly zůstat alespoň tři až pět dnů, lepší jsou dva týdny. Pak si můžete na zelí pochutnat nebo ho uložit do lednice. V chladu může vydržet až rok.
Náš tip: Připravte si kysané zelí do sklenic podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Kvašená zelenina je snadnou variantou nakládání. Kromě zelí a okurek báječně chutnají i fermentované papriky, cibule nebo ředkvičky
12 variant přílohového zelí: Jak na nejlepší cuketové i pórkové a k čemu se hodí patizonové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít hlávkové zelí? Vyrobte z něj kysané zelí nebo zeleninovou čalamádu
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Nakrouhané a prosolené zelí necháváme odležet. Někdy pustí příliš šťávy, kterou můžeme dále využít při vaření