Žába v díře aneb Klobása zapečená v „pudinku“. Starý recept britské kuchyně chutná navzdory názvu překvapivě skvěle
3. 11. 2023 Vaření
Podzim si žádá vydatné pokrmy, které nás zahřejí na těle i na duši. A když jsou navíc rychle hotové, je to jen bonus navíc. A přesně taková je žába v díře. Vzhledem k tomu, že jde o pokrm založený na klobáskách, potěší hlavně pány. Když ale místo nich použijete párečky, zavděčíte se i dětem.
Tradiční britská specialita
Žába v díře je jednou z tradičních specialit britské kuchyně, jejíž historie sahá až do 18. století. Původní anglický název jídla zní toad in the hole. Ve skutečnosti jde tedy o ropuchu v díře, u nás se ale překládá jako žába. Ropucha by už zřejmě každého odradila nadobro. Ostatně i ve starých anglických kuchařkách byl pokrm nazýván všelijak. Narazit byste tak mohli na holuba v díře, ropucha se ale nakonec ujala nejvíc.
Mohlo by vás zajímat
Proč žába nebo ropucha v díře?
Původně šlo o jídlo chudých, kteří si nemohli dovolit maso a klobása je nahrazovala. Místo klobásy se ale ve starých receptech objevovala i již zmiňovaná holoubata, případně i rumpsteak či jehněčí ledvinky.
Pokud by vás zajímalo, proč má specialita tak zvláštní název, není to úplně jasné. Usuzuje se však, že zřejmě odkazuje na způsob, jakým ropuchy čekají na svou kořist ve svých norách. Z nich jim totiž vykukuje jen hlava, podobně jako vykukují z těsta klobásy.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo z jednoho pekáčku
Toad in the hole je klasické jídlo z jednoho pekáčku, což už samo o sobě je sázka na jistotu. Je to přesně to jídlo, jehož příprava vám nezabere moc času, stojí pár korun, využijete do něj zbytky a ještě jím nasytíte celou rodinu. Ačkoli britská kuchyně nemá úplně nejlepší pověst, což by ostatně potvrzoval i název pokrmu a vlastně trochu i jeho složení, není důvod se jej obávat. Bez obav se do něj pusťte, jeho chuť je vynikající.
Klobásy v yorkshirském pudinku
Žába v díře jsou ve skutečnosti klobásky nebo párečky zapečené v yorkshirském pudinku. Neděste se, vyhlášená britská specialita není pudinkem v pravém slova smyslu. Jde spíš o nadýchané suflé, které má tvar malých báboviček.
Ty jsou pak ve Velké Británii jednou z nejoblíbenějších příloh, neoddělitelně patří hlavně k masové pečínce zvané Sunday roast. Pokud do těstíčka na yorkshirský pudink zapečete klobásy, stává se plnohodnotným hlavním chodem, který se navíc ještě podává s cibulovou omáčkou a zeleninou.
Originální britský recept na žábu v díře
Pokud máte podobné zapečené rychlovky v oblibě, určitě žábu v díře vyzkoušejte a třeba rovnou tradičně podávanou i s cibulovou omáčkou. Jak na to?
Budete potřebovat: 140 g hladké mouky, 4 vejce, 200 ml plnotučného mléka, 8 kvalitních vepřových klobásek, 2 lžíce rostlinného oleje, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře. Na omáčku z červené cibule si připravte: 1 lžíci rostlinného oleje, 1 lžíce másla, 2 červené cibule, 2 lžíce světle hnědého cukru, 2 lžíce hladké mouky, 480 ml horkého hovězího vývaru, 1 lžičku worcesterské omáčky, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře a 10 snítek čerstvého tymiánu na ozdobu.
- Nejprve připravte těsto na yorkshirský pudink. Do mísy nasypejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Přidejte vejce a promíchejte je metlou, přičemž mouku po částech vmíchejte do středu. Přidejte mléko a míchejte metličkou, dokud se vše nespojí. Hrudky ve směsi nevadí. Těstíčko pak nehte aspoň na hodinu (lépe však přes noc) do lednice vychladit.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Klobásy vložte do velké zapékací mísy a pokapejte je olejem. Můžete se je pokusit i postavit, aby pak opravdu z těsta vykukovaly jako ropuchy. Vložte je do trouby a za občasného otáčení pečte 15-20 minut, dokud nebudou po celém povrchu hnědé.
- Vyjměte těsto na yorkshirský pudink z lednice. Přidejte sůl a pepř a ještě jednou promíchejte metličkou.
- Těsto pak nalijte do zapékací misky kolem párků. Okamžitě zavřete dvířka a pečte 25-35 minut, dokud není těsto pěkně zlatavé. Mezitím připravte omáčku.
- Na pánev dejte olej a máslo a zahřívejte je na středním plameni, dokud se máslo nerozpustí.
- Přidejte cibuli a cukr a snižte teplotu na středně nízkou. Cibuli za občasného míchání vařte asi 15-20 minut, dokud nezačne karamelizovat. Přisypejte mouku a promíchejte, aby se v ní cibule obalila. Vařte 2 minuty.
- Za stálého míchání metličkou pomalu přilévejte horký hovězí vývar a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte kapku worcestrové omáčky a dochuťte solí a pepřem.
- Žábu v díře podávejte s omáčkou z červené cibule a posypanou snítkami čerstvého tymiánu. Jako zeleninová příloha se hodí hrášek a zelí.
Zdroje infromací:
Wikipedia.org: Toad in the hole
Kitchensanctuary.com: Toad in the Hole with Red Onion Gravy
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dobrota z jednoho pekáčku: Květákový nákyp s těstovinami a kuřecím masem je ideálním jídlem pro celou rodinu
Jídlo ze zbytků, které se stalo delikatestou. Ze které země pochází Pastýřský koláč?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Britská specialita fish & chips: Ryba s hranolky se typicky podává s hráškovým pyré a octem
Pudink nemusí být jen sladký. Ten yorkshirský nahradí třeba naše knedlíky. Jak jej připravit?
Britská pomazánka marmite: Chutná po kvasnicích, je plná vitaminu B a potěší i milovníky piva!